Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Esej bardziej niż wiersz / Kilka słów o umyśle

Rekomendowane odpowiedzi

Myśl

Niewielki pierwiastek naszego umysłu

W pewnym sensie cząstka

Tworząca nas

Ktoś kiedyś powiedział

Że myśl to manifestacja

Naszego wewnętrznego świata

Jest podłożem każdego działania

Każdej decyzji

Wszystkiego co nas otacza

Nie powstało dotychczas nic

Co nie byłoby wcześniej pomyślane

W umyśle twórcy

Umysł jest więc początkiem każdej akcji

W takim wypadku, jesli jest on na tyle istotny

Na ile wszystko wskazuje

Dlaczego go zaśmiecamy

Niepotrzebnymi informacjami

Niepotrzebnymi ludźmi

Złymi uczuciami, które niszczą nas od środka?

Dobre pytania, ale nie wszystko jest takie jasne i oczywiste, jak mogłoby się na wydawać. Przeglądałem kiedyś jakieś czasopismo poświęcone psychologii i znalazłem w nim artykuł opowiadający o badaniach, w których udowodniono, że decyzja o tym jak postąpimy/zareagujemy, jest już podjęta w naszym mózgu zanim o tym pomyślimy. Jakkolwiek dziwacznie to brzmi, to wydaje mi się, że jest to obowiązująca linia obecnie w tym temacie. Jeśli tak jest, to oznaczałoby że nasze działania są z góry zdeterminowane i jeśli mamy na nie jakikolwiek wpływ, to raczej znikomy.

Pozdrawiam

@Sylwester_Lasota Dziękuję za komentarz. Nigdy nie słyszałem o tych badaniach, aczkolwiek brzmi to interesująco. Mimo wszystko wydaje mi się, że aby podjąć świadomą decyzję w jakiejś sprawie, musimy przetworzyć dany bodziec w naszym mózgu, czyli innymi słowy pomyśleć. Jest to oczywiście uproszczony obraz.

Ciekawe rozważania, zwłaszcza pytania na końcu...

Jednak przychylam się do uwag/informacji Sylwestra. Są sytuacje kiedy działanie wyprzedza myśl... np.gdy palą Ci się włosy na głowie:) To drastyczny przykład, jednak są sytuacje gdy działasz w okamgnieniu. No i dobrze, że tak też można, choć oczywiście refleksja jest bezcenna w działaniach długofalowych.

@iwonaroma Jeśli chodzi o reakcję bezwarunkową, to jak najbardziej mogę się zgodzić. Działamy wtedy zupełnie instynktownie, bez zastanowienia. Można powiedzieć, że wtedy to nasze ciało podejmuje decyzję za nas. Jednak szereg innych czynności, które na codzień wykonujemy, jest wynikiem decyzji, która została wcześniej podjęta w naszym umyśle.