Monia Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Z cyklu wyciągnięte "z szuflady" cz. XX głucha cisza nie ma nas zatopionych niczym statek nikt nie chwyta wyciągniętej dłoni bezwładnie ciało spada ile jeszcze tej katorgi matni piekieł łańcucha kłamstw Edytowane 25 Grudnia 2023 przez Monia (wyświetl historię edycji) 5
Tectosmith Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 @Monia Przekaz mi bliski i nie mam dobrych wieści dla Peelki - życie bywa bardzo nieprzyjemne. Ciekawy wiersz. Pozdrawiam. 1
Monia Opublikowano 19 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 @Tectosmith Też coś o tym wiem dzięki i pozdrawiam;) 1
Rafael Marius Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tego nie wie nikt. 1
Corleone 11 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 @Monia Moniu, skoro powyższy wiersz jest "wyciągniętym z szuflady", to uwagi będą na przyszłość. Spójrz. Jeśli "nas", to w następnym wersie imiesłów powinien brzmieć "zatopionych" - ponieważ stanowi określenie do "nas" właśnie. Zatem potrzeba zgodności przypadków. Dalej. Proponuję: "nikt nie chwyta/ wyciągniętej dłoni" (w języku polskim czasowniki traktujemy pierwszoplanowo). Wreszcie: "bezwładne ciało spada" - bo czy można spadać do góry? Serdeczne pozdrowienia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . 1
Monia Opublikowano 25 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2023 @Rafael Marius Podpisuję się pod twoim stwierdzeniem w pełni pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . @Corleone 11 Dziękuję ci za twoje uwagi.W zasadzie jestem otwarta na poprawki sama z siebie jak i również za czyjąś radą.Pozdrawiam serdecznie i Wesołych świąt życzę . 1
Corleone 11 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2023 (edytowane) @Monia Moniu, dzięki Ci bardzo za odpowiedź Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Ta gotowość jest i istotna, i potrzebna. "Życzeniowo" proponuję zajrzeć do przedostatniego rozdziału "Innego spojrzenia". Niech Ci się spełnią . Edytowane 25 Grudnia 2023 przez Corleone 11 (wyświetl historię edycji) 1
Tectosmith Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A proszę bardzo. Cieszę się, że Jego uwagi zatrzymały wiersz na dwóch lajkach... Szanuj siebie i swoje wybory po prostu. Cała reszta to jedynie bełkot. Mam uzasadniać? 1
Monia Opublikowano 25 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2023 (edytowane) @Tectosmith Nie patrzę na te serduszka.To tylko zwykły dodatek.Czasem bywa,że komuś podoba się bardziej,a czasem mniej tyle.Jak ktoś proponuje jakieś sensowne propozycje to nie widzę problemu żeby z nich skorzystać nie zawsze w pełni.Pozdrawiam ;) Edytowane 25 Grudnia 2023 przez Monia (wyświetl historię edycji)
Corleone 11 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2023 @Tectosmith Uzasadniać nie, ale przestać siać energię negatywną w postaci ironii i krytykanctwa - owszem. Życzenia pod przedostatnim rozdziałem "Innego spojrzenia" są również dla Ciebie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
Tectosmith Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2023 @Monia @Corleone 11 Muszę szanownych Państwa poinformować, że użytkownik Sowa nie istnieje już na tym forum. A co za tym idzie, ktoś musi przejąć jego obowiązki. Padło na mnie. Przyznaję się, że często przesadzam z piciem i właśnie pośrednio z tego powodu bywam niemiły. A energii negatywnej mam na tyle, że staczy dla całego Świata. Radosnych Świąt Wam życzę :-)
obywatel Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo proszę :) w razie czego taka jest Binga :) Wiersz “Łańcuch kłamstw” jest utworem lirycznym, w którym podmiot liryczny wyraża swoje uczucia związane z rozpadem związku. Wiersz składa się z dwóch strof, każda po cztery wersy. Nie ma rymu ani regularnego rytmu, co nadaje wierszowi charakter swobodny i spontaniczny. W pierwszej strofie podmiot liryczny porównuje swój związek do statku, który zatonął. Używa metafory “głucha cisza”, która sugeruje brak komunikacji i zrozumienia między partnerami. Nie ma już nadziei na ratunek, ponieważ “nikt nie chwyta / wyciągniętej dłoni”. Podmiot liryczny czuje się opuszczony i zdradzony. W drugiej strofie podmiot liryczny opisuje swoje cierpienie i rozpacz. Używa wyrazu “katorga”, który kojarzy się z ciężką pracą i karą. Podmiot liryczny odczuwa, że jego związek był pełen fałszu i kłamstw, które tworzyły “łańcuch” zniewolenia. Używa również przenośni “matnia piekieł”, która podkreśla, że jego sytuacja jest nie do zniesienia i przypomina piekło. Można ocenić, że wiersz jest bardzo emocjonalny i wyrazisty. Podmiot liryczny nie ukrywa swojego bólu i żalu, ale wręcz przeciwnie, podkreśla go za pomocą silnych obrazów i słów. Wiersz jest również dość prosty i zrozumiały, nie ma w nim skomplikowanych aluzji czy symboli. Wiersz może być odbierany jako wyraz uczciwości i szczerości podmiotu lirycznego, który nie boi się pokazać swoich prawdziwych uczuć. 1
Corleone 11 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2023 @Tectosmith Rzecz w tym, że i Ty nie musisz. To forum jest przestrzenią dla osób pozytywnych. A w każdym razie pracujących z własną energią celem podnoszenia jej na wyższy poziom. Dobrze chociaż, iż jesteś świadom negatywności Twojej energii i tego, że pijesz za dużo. Wystarczy na pierwszy krok ku Jasnej Stronie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Ona czeka .
Tectosmith Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2023 @Corleone 11 @sam_i_swoi Jutro sobie pogadamy a na dzisiaj miłego wieczoru :-)
Corleone 11 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2023 @sam_i_swoi Tak, masz rację; ale to oczywiste. A chodzi właśnie o to, aby owej oczywistości nie podkreślać w wierszu dodatkowymi słowami. Stąd taka właśnie moja propozycja. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam Cię świątecznie i zapraszam do zapoznania z życzeniami: pod przedostatni rozdział "Innego spojrzenia".
Tectosmith Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie jesteś zły tylko zagubiony. Pozwól, że wskażę Ci właściwą drogę... Zapewniam Cię , że nie będę płakał, jak mnie zablokujesz. Przez jakiś czas myślałem, że Suchowicz mnie zablokował, ale okazało się, że on po prostu tak poślady spina... Miłego dnia :-) Dobrze. Rozumiem, że jak już ten poziom energii podniesiecie to będziecie pisać dobre wiersze? Oby tak było. Już sobie wyobrażam tą pracę z energią, której nie potraficie ani zbadać, ani dostrzec. Ciekaw jestem, kiedy odkryjecie, że energia ani nie jest dobra, ani zła ... Kiedyś :-) Ja sobie pozostanę po tej swojej zapitej i ciemnej. Od tych jasności to mnie oczy już bolą a miecz świetlny nawala. Zakładam, że nie oglądałeś filmiku o Starożytnych Kosmitach, który Ci polecałem? Nie szkodzi. To byłby cud gdybyś obejrzał a ja w cuda nie wierzę. Miłego dnia.
Tectosmith Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2023 @sam_i_swoi Nie Ciebie pytałem. I przyznaję, że mi się nie chce. Są ciekawsze rzeczy do zrobienia.
Tectosmith Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2023 @sam_i_swoi Autorka nie wyraziła zainteresowania więc sobie głowy tym nie zawracam. Po prostu.
Tectosmith Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2023 @sam_i_swoi Przepraszam tylko wtedy, kiedy zawinię. W pozostałych przypadkach absolutnie nie.
Monia Opublikowano 27 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2023 @sam_i_swoi Dziękuję za wyczerpującą interpretację utworu,choć przyznam,że różni się ona sporo od zamysłu wiersza.Doceniam w każdym razie pozdro ;)
Rekomendowane odpowiedzi