Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bubele!

głos matki
tu słońce chmury granat
wyjątkowo parno

palcami dudni po stole
rozklekotanym jak jej dusza

Bubele!

płacz
kosmyki włosów powoli opadają
bezpański kurz niemile łaskocze

pozostwili jej tylko
tatuaż
na ręce

Opublikowano

powiem szczerze ze wstrzeliłam się w tematykę, ostatnio bardzo mi bliską, choć nadal tekst pozostawia dla mnie pewne zagadki... nadal nie wiem co symbolizuje ów tatuaż... zastanawiające, mam nadzieje ze uda mi się jakoś dogrzebać do tych znaczeń, które chcialeś przekazać...

wrócę:)

pozdr. Agnes

Opublikowano

Perec tworzył w jidisz.
Poezja w tym języku odzwierciedla ohydę żydowskich doświadczeń, jest apokaliptyczną wizją XX wieku. Jednak rzeczywistość, która póxniej dotknęła ten naród, w znacznym stopniu przewyższyła nawet najgorsze ich proroctwa...
Sądzę, że "tatuaż na ręce", to po prostu oderwana granatem ręka, bądź kawałek rozszarpanej, wytatuowanej skóry syna. Nic więcej. Właściwie, aż tyle...
Bardzo poruszjacy, tragiczny wiersz. Uczucie potęguje nastrój, który stopniowo narasta - głos, a następnie płacz matki, słońce, chmury, granat i opadające po włosy, osiadający kurz, który odsłania straszny obraz i ten tatuaż na ręce...
Świetny utwór. Bardzo mi się podoba. Jest tak krótki, a tyle w nim treści i emocji...
Pozdrawiam
su

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Nie pamiętam ile razy, poszłam z nim do łóżka. Słodka, masochistyczna przyjemność kiedy nie możesz złączyć ud. Kogoś sobie wybiorę.!   Niezaspokojona, skrzydlata tkanka w ciele.  Noc taka szklista, rozszczepiony obraz ciebie. W odbiciu lustra.     Jesteś czarujący.!                       
    • Kolejny znakomity wiersz  Mnie chyba też najbardziej uderzył fragment który zacytowała Magdalena  Wstrząsający  Ten kto doświadczył chłodu i poczucia odtrącenia przez najbliższe osoby przekazuje nieświadomie te obawy i lęki dzieciom  Będę do tego tekstu wracać
    • Cienie pękają pod stopami jak szkło, którego nie widać, wiatr przędzie nić między moimi myślami i liśćmi, które tańczą na krawędzi światła. Stoję jak drzewo wyrastające z kamienia, jego korzenie piją ciszę, a gałęzie sięgają mgły, która przynosi echa dawnych snów. Każdy oddech staje się rzeką niosącą drobinki wspomnień, które wirują w powietrzu jak pył księżycowy, i w tym tańcu cieni odnajduję siebie - kruchy, niemy, a jednak pełen światła, które nie woła, nie prosi, lecz po prostu istnieje.
    • taka naga stoisz czy możesz wystraszyć czy świat ciebie przyjmie kiedy cię zobaczy?     a teraz poważnie - nagość pań może wrażliwych wpędzić w traumę z życia wzięte - mnie spotkało w saunie Raz w tygodniu chodzę do sauny, na która jest przy basenie. Jest męska i damska. Pamiętam męska miała awarię i poinformowano na rozlepionych kartkach, że damska na ten czas jest koedukacyjna. Więc wlazłem do damskiej.  Przyszła pani 70+. Przy wejściu włożyła strój Ewy. Facetów zatkało (przepraszam) istny krokodyl.  Panowie, jeśli my wyglądamy podobnie - nie psujmy paniom dobrego smaku widokiem samej torby gdy kija brak!! Pozdrawiam
    • Witaj - Mówisz: dzieci są równe. Życie mówi inaczej. - czysta prawda - a wiersz trudny  - bolący -                                                                                                               Pzdr.serdecznie.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...