Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ciasno skrępowane ruchy
uniemożliwiają czułe gesty

sztucznie nadawana miękkość
z każdym dniem bardziej
szorstka

dziś przyszyłam oczy
misiowi od ciebie
już guzik widzi
gdy zapinasz dziurki

od rana się prujesz --
na łaty brak miejsca

właśnie wyrosłam z ciebie

Opublikowano

czytałam już w warsztacie, ale nie miałam jakoś czasu na skomentowanie, wybacz...:)

powiem Ci że mam dużo zastrzeżen,

po piersze, tytuł odsłania już prawie wszystkie kary...

Uboczne skutki rozwoju, czyli śmietnik w sercu.

wg mnie to za dużo. szczególnie że to jest meritum wiersza. ( może po porstu : uboczne skutki rozwoju?)

dalej, podoba mi się pierwsza strofa, ale zobacz, później to już trochę wszytsko jest za blisko siebie (wyrosłam, skurczyłeś się, jest za ciasno), same czynności na małej przestrzeni, to mi zgrzyta... troche przykróciłabym też 3 strofę, 4 wg mojego mniemania jest wporządku, wprowadza coś nowego, jakiś nowy motyw, końcówka przewidywalna...ale może zostać...

no widzisz , tak/nie:) może po prostu to już zbyt znany motyw...sama nie wiem, kiedyś też coś o tym pisałam, ale może coś zmienisz jeszcze:)

buziak
Agnes

Opublikowano

Jest naprawdę uroczo - 2 pierwsze zwrotki zbudowane na prostych kontrastach, a mimo to dają z siebie to, co najlepsze. Sprawa misia jest, jak mniemam, sercem wiersza, bo spina ten melancholijny poczatek ze smutnym końcem. Plusik ode mnie!
POZDRAWIAM!

Opublikowano

jest ok, moze tylko tytul zbyt rozbudowany, zbyt wiele narzucajacy. w praktyce nie zachwyca, ale i nie poraza buduje raczej przyjemne odczucia w kontekscie utworu jako caloksztaltu dosc zgrabnego, w nie do konca przyjemnej tematyce. klocilabym sie czy przeciwienstwem miekkosci jest "szorstka", ale za to
"od rana się prujesz --
na łaty brak miejsca"
podoba mi sie bardzo.
Pozdrawiam, licze na kolejne tak dobre, albo lepsze teksty - Paula.