Moondog Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2023 (edytowane) Szary chodnik szare życie szarych ludzi Szare dla tych co nie boją się ubrudzić Szare sny szare myśli szare twarze W szarym tle szarych serc niewyraźne Szary świt szary wieczór szare chmury Szary nikt szarych wielu szare mury Szare mgły z szarych ulic szary wokół Szarych dni w szarych oknach bez widoku Monolog z początku utkwił mi w pamięci już po pierwszym przesłuchaniu Edytowane 14 Marca przez Moondog (wyświetl historię edycji) 4
Rafael Marius Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2023 @Moondog Jak w PRL i jego cieniu rzucanym gdzieniegdzie do dziś. Wtedy większość osiedli tak wyglądało nie wyłączając mojego. Korytarze były tak wymazane, że nie było już miejsca na nową twórczość. Nikt nawet nie próbował zamalowywać. Farba była deficytowa. Rysowało się napisy kredkami.
Moondog Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2023 @Rafael Marius ja nie mieszkałem nigdy na osiedlu i nie mam takich doświadczeń ale wiem że wykonawca tego utworu odbywał pracę społeczne z tzw. trudną młodzieżą i to go zainspirowało do stworzenia tego kawałka i jak wspomniałem początek wbił mnie w fotel. Co do malunków chyba też bywają inspirujące i mają swój klimat 1
Rafael Marius Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To właśnie ja taką młodzieżą byłem, subkulturową. Podobnie też wyglądały ławki w szkołach, korytarze i toalety. 1
Moondog Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2023 (edytowane) @Rafael Marius to to ja też pamiętam ale nie szczególnie zapadło mi w pamięć plastyczna twórczość szkolnych buntowników natomiast do dzisiaj pamiętam z czasów szkoły średniej pierwszą styczność z poezją w wykonaniu kolegi z klasy jak wy recytował swój wiersz wszystkim w tym nauczycielce szczęki opadły. Pozdrawiam Edytowane 17 Listopada 2023 przez Moondog (wyświetl historię edycji) 1
Marek.zak1 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2023 System kastowy nie tylko w Indiach. Można się wyrwać z szarości, ale wymaga to wielkiej determinacji i niewielu się udaje. Dobry wiersz. Pozdrawiam.
Moondog Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2023 @Marek.zak1 to prawda u nas jest to kwastia dóbr materialnych i wg tego ustalana jest hierarchia. Dzięki i również pozdrawiam
Moondog Opublikowano 26 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 @Nata_Kruk pasuje też do tego bardzo fajny utwór zespół do nadrobienia a ten motyw z kolorowymi snami kojarzy mi się z tym
Rekomendowane odpowiedzi