Leszczym Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 (edytowane) Głównym zamysłem czegoś co nazywamy systemem jest odebranie ci wyjścia, a nawet szeregu wyjść. Bo kiedy ci te wyjścia zabierzemy to właśnie wtedy jest szansa, że będziesz chodził jak w zegarku, wykonywał szereg najróżniejszych poleceń bardziej bezrefleksyjnie i posłusznie i dopiero wtedy może się stać, że a nuż coś osiągniesz w życiu. Cała reszta to zestaw ładnie brzmiących kłamstw i czegoś co zwykliśmy nazywać iluzją. Warszawa – Stegny, 13.11.2023r. Edytowane 13 Listopada 2023 przez Leszczym (wyświetl historię edycji) 4
Dared Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Leszczym Mam dylemat, z systemu zawsze jest wyjście (choćby tak zwana "migracja wewnętrzna"), myślę że to taki paradoks jak "wolność wyboru", niby możemy wybrać coś a jednocześnie rezygnujemy z innego wyboru 2
Leszczym Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Dared Owszem, możliwe że ktoś bardzo pokombinuje w życiu to jakąś kategorię wyjścia znajdzie, ale wielu z nas i chyba większość z tej ścieżki co w założeniu ma być niełatwa i wyboista jednak rezygnuje mam wrażenie :// 2
Dared Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Leszczym "Nikt nie mówił że bedzie letko" cytat od jednego kolesia spod sklepu ;-)))) 2
Leszczym Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Dared Tak, tak to jedno z tych prawdziwych powiedzonek :)) Bo są też fałszywe jak np. do trzech razy sztuka :)) 1
Dared Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Leszczym Żeby wyjść z jakiegokolwiek systemu, układu czy nawet grupy towarzyskiej najpierw trzeba powziąć jakiś, choćby minimalny wysiłek intelektualny, inaczej zostaniemy w tych (jakby ich nie nazwał) strukturach 1
Leszczym Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Dared Pewnie tak i z założenia ma to być bardzo utrudnione :// Bo gdyby było łatwe no to decyzja i już po sprawie. Ale te systemy tworzą całe złożone struktury zależności, haków, zobowiązań, dziwnych koneksji etc. A przede wszystkim - za co zresztą obrywam, bo ośmielam się o tym często pisać - są najróżniejsze zależności finansowe, a z tego załóżmy z dwójką dzieci i małżonkiem czasem wręcz nie sposób się wyplątać :// 1
Dared Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Leszczym Jestem w stanie to zrozumieć, napisałeś jednak o "decyzji", taką samą, może łatwiejszą jest wstąpienie w te "struktury", ale ta "Mądry Polak po szkodzie" ;-)))) 1
Leszczym Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Dared ano, ano... bo przecież są tacy, którzy tych wyjść nie mają, bo im zabrali i grają i niektórzy nawet wygrywają. Ale na mój ogląd mechanizm jest jednak dość nie do pozazdroszczenia :)) Jest to jednak - co zastrzegam - w sumie moja dość indywidualistyczna opinia. I faktycznie w pewien sposób "po szkodzie" ... 1
Dared Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Leszczym A wiesz? może to też kwestia temperamentu? Często zmieniałem pracę gdy mi coś przestało w niej odpowiadać, nie wykłócałem się o nic, mówiłem "no to cześć" i koniec, wcale tego nie żałuję, łączyło się to z całkowitą zmianą życia (a może nie) kraju, kontaktów rodzinnych itd. nie wiem czy więcej straciłem przez to czy zyskałem, nie chcę wymądrzać się "po szkodzie" ;-)) 1
Leszczym Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Dared No ale przynajmniej możemy sobie pogadać, bazując na jakichś doświadczeniach :)) Jako żem ciut antysystemowy jednak to takie postawy mi akurat imponują :)) 1
Dared Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Leszczym @Leszczym"Punks not death" ;-)))) 1
Leszczym Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Dared Otóż to i tego się trzymajmy :) !!!!
Rafael Marius Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Leszczym A ja to bym nawet powiedział, że większość ludzi to nawet nie wie, że są częścią systemu. Gdy robak całe życie siedzi w chrzanie nawet nie wie, że jest coś słodszego. Ja zostałem punkiem w 6 klasie podstawówki i wtedy dowiedziałem się na czym system polega. I nigdy do niego nie wszedłem, zatem nie musiałem szukać wyjścia. 2
Leszczym Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2023 @Rafael Marius A ja może w tym tekście ciut przesadziłem :// Jednakże szanuję postawy antysystemowe i jest jeszcze jedno coś, że ni w ząb nie rozumiem zamieszania wokół mojej osoby :// Naprawdę nie rozumiem, a przecież te moje teksty tutaj to żadne halo :// 1
Rafael Marius Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2023 @Leszczym Dla mnie korporacyjno-koncesyjny system jest zwyczajnie nudny wraz z jego mieszkańcami. A w naszym mieście jest ich wyjątkowo dużo. Wiadoma rzecz stolica. Nawet bym się z tymi ludźmi nie dogadał. Nieraz próbowałem to wiem. Nie moja bajka. 2
Leszczym Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2023 @Rafael Marius Naprawdę potrafię to zrozumieć :) 1
Ewelina Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2023 @Leszczym optymizmem nie tryskasz ale prawdziwe rzeczy opisujesz. 1
Leszczym Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2023 @Ewelina Tak, to nieoptymistyczne. I może zakrawa na prawdę. Dzięki za lekturę :)
Ewelina Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2023 @Leszczym prawd jest wiele ;) w zasadzie tak dużo jak ludzi :))
Rekomendowane odpowiedzi