Gość Franek K Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 (edytowane) Zwrócił się raz do mistrza młodzieniec z pytaniem - Mam ochotę, by ściągnąć z mej panny ubranie. To może mi się uda, lecz co później będzie? Czy mógłbyś mi doradzić cokolwiek w tym względzie? - Tu nie ma czego radzić, zaufaj instynktom, one ci w owej chwili podpowiedzą wszystko. Podzielę się wszak z tobą istotnym niuansem. Musisz przed owym krokiem zadbać o... finanse. - Jak to, mistrzu? - młodzieniec lekko się zezłościł. Cóż takiego pieniądze mają do miłości? - Mają bardzo wiele, zaufaj mym słowom, unikniesz ansów dzięki wysokim dochodom. Rozejrzyj się za jakąś dobrze płatną pracą, byś, nim pannę rozbierzesz, miał ją ubrać za co. Edytowane 17 Września 2023 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
Gość Franek K Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 Dzięki. Zainspirował mnie pewien mem internetowy.
violetta Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 Życiowe, choć to było kiedyś, teraz to niemoralny świat.
Gość Franek K Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 @violetta Proza życia, pani Violetto Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję i pozdrawiam.
violetta Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 @Franek K fantastyczna proza!
Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 a to przecież dopiero problemów początek ubrać pannę to pikuś wdziać szmatki pachnące ponoć wyżywić to sztuka i chyba nie lada byle czego nie pożre kasiastego chce dziada egzystować w em jakimś wylewać łzy słone w głowie się jej nie mieści - niezbędny jest domek :) 2
staszeko Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 Wielka mądrość płynie z tego krótkiego, aczkolwiek treściwego poematu. Kobieta jest kosztowna, a ubranie to najmniejszy problem, choć w tym tekście ubiór oczywiście ma znaczenie jedynie symboliczne. Kiedy ostatniego czerwca dopadła mnie zemsta faraona w Dolinie Królów, musiałem kilkanaście razy odbyć wędrówkę do prowizorycznego kibla urządzonego w barakowozie. Toaletę obsługiwał młodzieniec o pięknej twarzy i jeszcze piękniejszym uśmiechu. Za każde wejście pobierał dolara (Egipcjanin zarabia przeciętnie około 300 dolarów miesięcznie), a na moje zastrzeżenie, że to trochę za drogo, odpowiedział: — Mam dwie żony i zbieram na trzecią. Wiedziałem, że muzułmanin może mieć legalnie cztery małżonki, ale nie miałem pojęcia, ile ten luksus kosztuje. — Dwadzieścia tysięcy dolarów. 1
Gość Franek K Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 (edytowane) @Jacek_Suchowicz A kiedy po latach układ się rozleci, często się drogimi kończy rozwodami. Wtedy się rozchodzą - w skarpetkach faceci, panie zaś na szpilkach, w futrach, z torebkami Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @staszeko Otóż to. Ubiór jest tu symbolem. Anglicy (chyba) mają takie powiedzenie: Gdy bieda puka do drzwi, miłość ulatuje oknem. Nie jest to żadną regułą, ale życiowe obserwacje niestety to potwierdzają. Dzięki za mądry komentarz. Pozdrawiam. Edytowane 17 Września 2023 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
Bożena De-Tre Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 @Franek K Krasicki uścisnąłby Ci dłoń.Lekka narracje…pouczająca puenta ukryta Oświecenie wraca-:)Tytuł bym tylko dała odpowiedni.Myślę że „ Bajka nie dla frajerów”(jakby to ujął Głowacki…i byłoby „Z Głowy”.
Gość Franek K Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 @Bożena De-Tre A kto to taki ten Krasicki? ;)
Bożena De-Tre Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 @Franek K Myślałam żeście Rodzina..nooo po kądzieli-:) @Bożena De-Tre Jak mawiał : „ każdy ma swego zająca co przed nim ucieka..i wilka( chyba ?) którego się boi….
Rolek Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. egzystować w em jakimś wylewać łzy słone w głowie się jej nie mieści - pocieszy ją członek
Gość Franek K Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 @Bożena De-Tre Krasicki pisał fajne bajki, a mój tekst to raczej na wzór Kochanowskiego z wykorzystaniem formatu używanego przez @Marek.zak1 @Rolek Hmm. Nie masz na myśli członka partii słusznie rządzącej?
Bożena De-Tre Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 @Franek K Dokładnie to co napisałam mam na myśli.@Franek K
Marek.zak1 Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 @Franek K Tak lubię taki format, poetyczny, a nie przeszkadza akcji i dywagacji, co mistrz Kochanowski dowodził wiele razy. Co do fraszki, mistrz przekazuje młodzieńcowi reguły gry, bo nawet jak są wyjątki, to są wyjątki:). Fajnie wyszło. Pozdrawiam.
Bożena De-Tre Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 @Marek.zak1 @Rafael MariusCoś chyba się ponakładało bo dziwnie wyszło z mojej strony Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. …chyba się nie obronie
poezja.tanczy Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 @Franek K Mądre pisanie z uśmiechem Wielki plus Pozdrawiam :)
Gość Franek K Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2023 @Bożena De-Tre To było skierowane do @Rolek Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Rafael Marius To się cieszę. Dziękuję i pozdrawiam. @Marek.zak1 Fajnie, że to spopularyzowałeś. Mam nadzieję, że się nie gniewasz, że czasem po to sięgam. Dzięki i pozdrawiam. @poezja.tanczy Dzięki za czytanie i docenienie. Pozdrawiam :)
Bożena De-Tre Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2023 @Franek K Mam prośbe.”Współczesny Człowiek”-mój ostatni wiersz przeczytaj i skrytykuj po prostu.Dziękuję i pozdrawiam ciepło Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi