Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Wszystko dzisiaj jest komercyjne, praca też podlega kupnie i sprzedaży - jest elementem handlu za pośrednictwem pośredników, a jeśli już masz pracę i nie należysz do związku zawodowego - będziesz wykorzystywany, pracodawcy w dupie mają Konstytucję Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej, Kodeks Pracy i Kartę Praw Osób Niepełnosprawnych, a pracownik jest traktowany jak przedmiot to maksymalnego wykorzystania i wyrzucenia, jeśli chcesz walczyć o własne prawa - musisz wstąpić do związku zawodowego i opłacać składki lub zatrudnić prawnika i wychodzi na to samo - musisz pracować, aby inni mieli pracę, otóż to: w Polsce nie warto pracować - system gospodarczy jest źle zaplanowany - jest ułożony pod pracodawców, przedsiębiorców i międzynarodowe korporacje, jeśli już: to znajdź sobie pracę w administracji publicznej za maksymalną pensję - tam pracują cztery lub pięć dni po siedem lub osiem godzin, a nawet w kościele: tam pracują od świąt do świąt za kasę podatników, możesz również handlować na bazarku - sprzedaj to - co masz do sprzedania, najlepiej być bezdomnym i przestępcą, wtedy: w schronisku i w więzieniu będziesz wszystko miał za darmo na koszt, jakby inaczej: podatników.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Łukasz Jasiński

No, ale z czegoś trzeba żyć, c'nie? :)

Chociaż czy ja wiem, czy wszędzie jest tak źle?

Sektor publiczny na pewno lepszy, ale i tam patologie się zdarzają, wszystko zależy od ludzi, 

z którymi mamy styczność. 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Własny biznes zawsze spoko, ale w niektórych przypadkach już potrzeba zarejestrowanej działalności 

a i nie wszędzie można wszystko sprzedawać (i to z powodów czysto prawnych, a nie praktycznych :))

A to jest z kolei przykre i demotywujące. Chociaż nie zgodzę się z tym, że dobrze być bezdomnym - to często są naprawdę nieszczęśliwi ludzie, którym się w życiu nie powiodło i ja im tej "darmowej" pomocy od państwa jakoś nie żałuję. 

Tak, w sumie, to praca człowiekowi nie jest potrzebna, tylko pieniądze :)

No, chyba że żyje jak Robinson Cruzoe, na bezludnej wyspie. 

Pozdrawiam, dziękuję za wizytę i ciekawy komentarz

Deo

@Leszczym

Dziękuję ! :)

Opublikowano

Otóż to: bez rozumu pieniędzy nie ma, a rozum zdobywa się dzięki wiedzy - samoedukacji i doświadczeniu - życiowym, ja, oczywiście, mam kasę i nikomu już nie pożyczam i nic a nic nikomu nie kupuję i nie daję, wiem, iż najlepiej byłoby mieć same przyjemności i pieniądze z nieba, jednak: halo, tu Ziemia! Jeśli pan chce więcej widzieć, to: serdecznie zapraszam na mój profil - nie mam zamiaru już po raz kolejny to samo powtarzać, może pan iść do Powiatowego Urzędu Pracy lub do Opieki Pomocy Społecznej po zasiłek (będzie pan wtedy na utrzymaniu podatników), a nawet stworzyć jakieś realne dobro i sprzedać komuś.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano

@Łukasz Jasiński

Przepraszam, ale chyba nie do końca rozumiem komentarz.

To do mnie, czy taki ogólny sarkastyczny żarcik? Bo jeśli do mnie, to formalnie i fenotypowo jestem kobietą, 

choć czuję się przede wszystkim istotą duchową i człowiekiem :) 

@MIROSŁAW C.

Dziękuję :)))))))))))

Opublikowano (edytowane)

@Deonix_

A to od początku wiem, że pani jest panią: można to wyczytać z treści, jednak: zanim dałem komentarz, to: pani Wiola - użyła zwrotu: "dziś widziałam pana", więc: kulturalnie - nazwałem panią - panem, zresztą: tutaj osobiście wszyscy się znają jako Towarzystwo Wzajemnej Adoracji - wszyscy coś "załatwiają" po znajomości, zamiast: iść do normalnej pracy, a używając formy "per Ty" - w moim pojęciu jest to zwyczajne chamstwo - obniżanie poziomu, jak można mówić do anonimowych nicków bez twarzy - "per Ty", właśnie - jak? Używając zwrotu "pani" lub "pan", własnej tożsamości - imienia i nazwiska i nie ukrywając twarzy, także: pisząc poprawnie po polsku - ta osoba okazuje szacunek, kulturę i dystans.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano

@Łukasz Jasiński

Dziękuję za wyjaśnienie :)

A co do reszty to... zwroty per Ty są akceptowane przez netykietę,

więc nie wydaje mi się jakieś wielce chamskie. Na ulicy się tak do ludzi nie mówi, wiadomo, 

ale sieć, a zwłaszcza fora internetowe to jednak trochę inne struktury,

na których ludzie się zbliżają do siebie, ale jednocześnie pozostają wolnymi jednostkami,

trochę tak jak w wolnomiłościowych klanach Hipisów :)

W kwestii danych osobowych i facjaty mam jednak nieco inne zdanie. Od dawna literaci pisali pod pseudonimami, nie każdy ma ochotę zostać zidentyfikowany bez problemu przez przypadkowe osoby przeglądające forum, więc dlaczego miałby się ujawniać? Ludzie wstawiają tu różne teksty, czasami obawiają się przy tym konsekwencji z zewnątrz, bywały przecież sytuacje, gdzie ktoś (pod swoim imieniem i nazwiskiem) opublikował w sieci swoje rozważania na jakiś temat, często nikogo nie obrażając i stracił pracę. Oczywiście ze strony pracodawcy takie zachowanie to zamach na wolność słowa, ale takie sytuacje się jednak dzieją, i można z dnia na dzień zostać z niczym. Co do wizerunku zaś, to również nie jest moim zdaniem równoznaczne z brakiem kultury, zwłaszcza że żyjemy w czasach, w których niektórzy pozwalają sobie (bezprawnie oczywiście) na wykorzystanie czyjegoś wizerunku, nie dziwię się więc, iż wiele osób swoich zdjęć nie upublicznia. A poza tym, ja na przykład nie lubię zbytnio na siebie patrzeć, mam lustro w domu,

w pracy, czasami nawet w torbie :) Co do poprawnej polszczyzny się natomiast zgodzę - sama nie lubię niechlujstwa językowego, ale trzeba mieć na uwadze, że ludzie błędy popełniają najczęściej nieświadomie, czasami nowoczesna technologia płata figle, a i niekiedy nie mają możliwości naniesienia poprawek. 

Pozdrawiam i dziękuję za komentarz

Deo

@staszeko

Ale chociaż jestem szczera! :D

Jak zwykle, wszędzie tylko te znajomości :)))

W sumie to jest przykre i niesprawiedliwe. 

Dziękuję za komentarz i obecność :)))

Deo

Opublikowano

@Deonix_

Niekoniecznie, proszę łaskawiej pani, taki Bolesław Prus to w rzeczywistości Aleksander Głowacki i to on wyrobił sobie markę - nie pisał byle czego - szanował Czytelników i brał odpowiedzialność za to - co pisał, a teraz co mamy? Jedna osoba ma trzydzieści różnych nicków na trzydziestu różnych portalach i nie wiadomo co chce przekazać Czytelnikom - jaką ideę? Tym samym jest dość kłopotliwa, nieznośna i męcząca - zaśmieca portale wymiocinami, raz leje pracodawcę, innym razem: męża lub żonę, a jeszcze innym razem jako przedmiot komercyjny jest wykorzystywana przez drapieżny wolny rynek w celu zdobycia jakiegoś Czytelnika (Klienta), aby mu sprzedać jakiś towar, ludzie, którzy piszą pod własnym imieniem i nazwiskiem lub używają pseudonimów prawidłowych z zasadami polszczyzny (dwa lub trzy, a nie trzydzieści lub jeszcze więcej) - szanują samych siebie, kiedyś publikowałem wiersze na portalu granice.pl i poinformowałem o tym mojego (byłego już, teraz: jest na emeryturze) - pracodawcę - dr. Tadeusza Krawczaka i co? I nic - nie straciłem pracy i nadal publikowałem wiersze, rozumiem też pseudonimy Powstańców Warszawskich, niestety: teraz nicki i pseudonimy mają negatywne znaczenie - pierwsze to - Towarzystwa Wzajemnej Adoracji, drugie: Zorganizowane Grupy Przestępcze, jasne: to tylko i wyłącznie - moje skromne zdanie oparte na doświadczeniu, tak: trzeba mieć silną osobowość - by publikować pod własną tożsamością i nie ukrywać twarzy, dobrym przykładem jest Jacek Dehnel - mu też nie było na początku łatwo - ostro po nim jeździli i jakoś przetrwał, podobnie jak ja, dziękuję za rozmowę i miłego wieczoru.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@Deonix_

A tak poza tym: taka jest hierarchia w sensie komunikacyjnym - mówienie (komunikacja werbalna - najłatwiejsza), czytanie (komunikacja werbalna i intelektualna - kształtującą, pośrednia) i pisanie (komunikacja intelektualna - kształtującą i pisemna, ona jest najtrudniejsza), natomiast: język migowy i migany, pisanie esemesów - używanie znaków i różnych takich okrągłych twarzy - to komunikacja marginalna - wtórny analfabetyzm, zresztą: ludzie pierwotni w jaskiniach też używali komunikacji rysunkowej i wyli jak małpy, nie obrażając małp, dopiero potem ludzie wymyślili Boga, aby podwyższyć własne EGO, niestety: Człowiek nie został stworzony na podobieństwo Boga i nie jest pępkiem wszechświata, jest po prostu na ostatnim miejscu w Układzie Pokarmowym - na pierwszym są Rośliny, drugim - Zwierzęta i dopiero na trzecim jest Człowieki - nad tym wszystkim stoi Święta Matka Natury.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano

O, miło że się w tym punkcie zgadzamy :) 

A co do rozmnożenia bytów - no trudno, zdarzają się trolle i "rozszczepieńcy", chociaż (mam na myśli ten portal), 

Admin próbuje z takimi walczyć. A tak prywatnie, z mojego punktu widzenia - jestem na tym portalu 7 lat (niedawno stuknęła mi rocznica) cały czas pod tym samym nickiem, zdarzyło mi się też wydać parę wierszyków pod imieniem, nazwiskiem i zdjęciem (wewnątrz książki, ale chyba się liczy :)). Znam też wiele osób, które piszą tu pod pseudonimami, ale ich twarze i nazwiska są mi znane :) Czyli -innymi słowy - ta społeczność ma raczej silne charakterki :)

A co do emotek - mnie zbytnio nie wadzą, o ile się ich nie używa w nadmiarze. 

Lubię np., dać ludziom do zrozumienia, że żartuję :)

Ale jeśli ktoś wstawia od góry do dołu choineczki, piłeczki, gwiazdeczki itp. nie formułując przy tym wypowiedzi tekstowej to faktycznie, wtedy zastanawiam się, po co ja się pisać i czytać uczyłam ;)))

Pozdrawiam, dziękuję, miłego również :)

Deo

Opublikowano (edytowane)

@Deonix_

Poziom portalu zależy od samych użytkowników, bo: to oni kształtują jego poziom, zresztą: nigdzie pani nie znajdzie lepszego, kiedyś publikowałem na Poezji Polskiej i Nieszufladzie - wszystkie zeszły na psy, ostatnio publikowałem na Opowi.pl i teraz czasami incognito tam zaglądam... Oj, ręce opadają... Tam jest również poeta - Jezus Hitler - proszę samej sprawdzić, otóż to: merytoryczna krytyka jak najbardziej jest potrzebna, dzięki temu człowiek widzi własne wady, dodam: trzeba znać miarę, dbać o własny organizm, dlatego też: trzeba umieć wycofać się z życia publicznego jak Robert Winnicki (stan przedzawałowy) i Zbigniew Ziobro (nowotwór przełyku) i na tym właśnie polega kultura polska (zasady) - nie wolno atakować chorych bez względu na poglądy polityczne i ich błędy, człowiek, który nic nie robi - nie popełnia błędów, wiem, niektórzy potrafią kopać leżącego (używając metafory) lub szczać na grób wroga (używając metafory) - te osobniki nie należą do Kultury Polskiej - Narodowej i Ludowej, kończąc: obaj politycy już nie wrócą do życia publicznego, jasne: kiedyś należałem do Polskiej Partii Narodowej - też się wycofałem, a teraz idę robić kolację - zgłodniałem, dziękuję za rozmowę i kolorowych snów.

Łukasz Jasiński 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• 20:48 M. 7 Al-Si [Jeśli mam mieć tylko Twój żar] Jacques Brel Jeśli mam mieć tylko Twój żar, by odziać nas w cud I ubrać w słońca czar przedmieść tych tęczę złud, Jeśli mam mieć tylko Twój żar Tylko dla tańca bzów - Jest mojej piosenki wart I ukojenia tchu... Jeśli mam mieć tylko Twój żar Aby ranek ubrać - w mgłę, Jak biednych i tych co ich czart.. - W płaszcze wyszywane snem Jeśli mam mieć tylko Twój żar I modły, które do nieba ślę Za bolączki, jakie zna świat, Jak trubadura śpiew Jeśli mam mieć tylko Twój żar Aby ofiarować tym, których jedyna gra To wejść w światła rym Jeśli mam mieć tylko Twój żar Aby wytyczyć szlak I znaleźć drogę wśród mar Tam, gdzie dróg wciąż brak Jeśli mam mieć tylko Twój żar By przekrzyczeć huk dział I tylko ten hymn, co ciszę skradł, By werblowi kazał, by zamilknąć chciał Wtedy, mając jedynie za broń Siłę, którą daje Twój żar, Wtedy ujmiemy w dłoń, Przyjaciele – Cały świat! "Zaraz będę ) za chwilę....( I. Od chryzantemy do chryzantemy Rozpadają się przyjaźnie Od chryzantemy do chryzantemy Zanikają w naszej jaźni ci, których kochaliśmy. Od chryzantemy do chryzantemy Inne kwiaty robią, co mogą Od chryzantemy do chryzantemy Mężczyźni płaczą; kobiety płyną obok. Zaraz będę, za chwil parę, Ale tak bym chciał jeszcze Zawlec znów swoje kości stare Do słońca, aż do lata, Do wiosny, aż do jutra... Zaraz będę, za chwil parę, Ale tak bym chciał jeszcze Zobaczyć raz, czy rzeka Ciągle jeszcze czeka, czy zatoka Jest dalej przystanią, znów tam stanąć... Zaraz będę, za parę chwil Ale dlaczego ja, czemu teraz Dlaczego już i dokąd, i po co mam iść ? Zaraz będę, za chwilę.,., oczywiście, Zawsze byłem tylko przybyszem... Od chryzantemy do chryzantemy Za każdym razem coraz bardziej stary, Od chryzantemy do chryzantemy Coraz bardziej nie do pary... Zaraz będę, za chwilę.,. Ale tak bym pragnął Znów wsiąść w miłość, na gapę, Jak wsiada się w autobus, By już nie być sam, By być na czyimś progu, Znowu czuć się dobrze, tam... Zaraz będę, za chwilę.,. Ale tak bym pragnął Znów gwiazdami nakarmić Drżące ciało i paść martwy Miiłością spalony jak słońcem, Z sercem spopielonym... Zaraz będę, za chwilę.,. To nawet nie ty jesteś wcześniej - To ja już się spóźniłem Zaraz będę, za chwilę.,., oczywiście, że będę Czy kiedykolwiek byłem kimś innym, niż przybyszem"? II. Oczywiście, przechodziły(-ście) burze: Dwadzieścia lat, to miłości )zgrubny( szal - Tysiąc razy, pakowałaś torby, (spałaś w biurze) Raz, tysiąc, wzbijałam/liśmy się w powietrza ]dal[ I każdy tu pamięta kąt, W tej } szpitalni { bez kołyski: Wybuchy, ]dawnych[ burz(y swąd); Nic nie przypomina(ło) niczego innego(whisky?) Tobie odebrało }wody{ smak(to błąd!) A mnie smak podbojów(dla oldbojów). Tak, Ale miłości ma Ma słodka, ] nie-[czuła ma cudowna miłości! Ja/Od (jasnego!)świtu aż do {końca} dniaWciąż cię kocham, wieszKocham cię Ja znam wszystkie )twoje( zaklęcia Ty znasz wszystkie Czary- [Mary me] Wodzi(a)łaś mnie z pułapki (do pułapki) szarmanckiego( -księcia Od czasu (do czasu), traciłe/am }cię{ Oczywiście, miałaMś kilku kochanków Musieliśmy (jakoś) zabić czas: Ciało musi się radować }o poranku] ]w ranku [ Ale w końcu, w końcu nad/nas... Potrzebowaliśmy mnóstwa talentu/jak kwlazł, właz Aby się zestarzeć, nie będąc dorosłymi {zejdź z ganku!} Im więcej czasu nas otacza I tym więcej )czasu( nas dręczy czas Ale czyż to nie najgorsza pułapka[nagra,cza] Dla kochanków, by żyli w pokoju (zgodnie,wraz)? Oczywiście, płaczesz trochę mniej, wkrótce Rozpadam się trochę później] kawałki/na[ Mniej chronimy nasze sekrety (przed/po wódce) Mniej pozostawiamy przypadkowi}-naj( Nie ufamy nurtowi życia. Pokrótce: malutcy!!! Tak.Ale to wciąż delikatna wojna(ciał/maj) [Instrumentalne zakończenie] Moja płaska ziemia Gdy Morze Północne uparcie bije w wysokich wydm asfalt, A białe płatki piany sypią się na ich grzbiety, Gdy gwałtowny przypływ uderza w czarny bazalt A mgła szara opada na wałów szkielety, Gdy podczas odpływu plaża jest dzika jak pustynia A mokry zachodni wiatr syczy jadowicie Wtedy moja ziemia stawia opór… staje się, zaczynia, Moja płaska ziemia… Moje stłamszone życie... Gdy deszcz moczy ulice, place i rabaty, Dachy i iglice strzelistych aktów kościołów, To jedyne góry na tej płaskiej ziemi bez kwiatów... Gdy ludzie to karły pod okiem aniołów... I gdy dni mijają w nudnej zwyczajności, A wzburzony wiatr wschodni sprawia, że ziemia jeszcze bardziej się płaszczy w swej uniżoności, Wtedy moja ziemia czeka… Moja płaska ziemia… Na której nie ma Ni zwierza, Ni człowieka Gdy niebo nad nami leżące delikatnie muska płaską wodę, Gdy ciążące niebo uczy nas pokory, Gdy niebo lekceważące dla pozoru się staje szare jak łupek z piekła rodem, Kiedy niebo na nas leżące jest blade jak glina, jak skóra chorych, Kiedy wiatr północny dzieli polder na cztery, Kiedy północny wiatr kradnie nam oddech, Wtedy moja ziemia pęka jak te poldery… Moja płaska ziemia… Mój wieczny bez, bezoddech... Kiedy Skalda lśni w południowym słońcu, A każda Flamandka zakłada letnią sukienkę, Kiedy pierwszy pająk tka pajęczyny w końcu, A pola tulipanów parują w lipcowym słońcu, przepięknie Kiedy południowy wiatr buszuje w zbożu, Kiedy wiatr południowy raduje się drogą i bezdrożem Wtedy moja ziemia świętuje… Moja płaska ziemia… Moje serce już niczego Nie żałuje... ─── WAŻNE STRONY

W porcie Amsterdam W porcie Amsterdam Są żeglarze, co śpiewają I sny, co sen odbierają, U wybrzeży portu Amsterdam. W porcie Amsterdam Są żeglarze, którzy śpią Jak sztandary, co lśnią Wzdłuż ponurych brzegów. Tam. W porcie Amsterdam Są żeglarze, którzy umierają Pełni piwa i dramatów z annałów O świcie, tam w porcie Amsterdam. Lecz w porcie Amsterdam Są żeglarze, co rodzą się W gęstym upale i nie rzadszej mgle Od oceanów ospały port Amsterdam, tam. ─── W porcie Amsterdam Są żeglarze, którzy chcą jeść Na zbyt białych obrusach, jak ich życia treść Ociekająca rybami – port Amsterdam. To nie przystań dla dam! Pokazują ci zęby całkiem połamane, Które sprawiają, że chcesz W jabłko Fortuny wgryźć się, Aby księżyc ubolewał, Że całuny chcą żreć, I pachnie dorszem żołądka treść... W samym jądrze frytki, Którą biorą w swoją wielką dłoń, By wrócić, wstają ze śmiechem do bitki. W burzliwym hałasie Zapinają rozporki i wychodzą, bekając w niedoczasie. W porcie Amsterdam Tańczą marynarze, Pocierając brzuchy, jak zwyczaj każe, O brzuchy kobiet. Kręcą się, tańczą jak w żałobie, Jak wypluwane słońca, W rozdartym dźwięku skwaszonego akordeonu, tak bez końca. Wykręcają szyje, Aby lepiej słyszeć swój śmiech, co buty szyje, Aż nagle akordeon gaśnie. Wtedy z poważnym gestem, a potem z dumnym spojrzeniem, tak właśnie, Wyciągają swoich bękartów z powrotem na światło dzienne I piszą testament w synaptyczny atrament.... ─── W porcie Amsterdam Tańczą marynarze, którzy piją, I piją, i piją znowu, I piją jeszcze trochę, każdy sam. Piją za zdrowie Amsterdamskich kurw Z Hamburga czy gdzie indziej tam: Z wszystkich tych dziur. Wreszcie piją zdrowie dam, Które im udzieliły swoich pięknych ciał, Które dają im swoją cnotę cnót, Za złotą monetę obciągają drut. A kiedy wreszcie nasycą się, Wtykają nosy w niebo, Wydmuchują nosy w całun gwiazd, Sikają się, jakby im zbierało się na płacz Nad niewiernymi kobietami, z którymi trzeba... W porcie Amsterdam, W porcie Amsterdam, W porcie nie dla dam, Porcie, gdzie każdy sam. ─── Marieke Jacques Brel Aj Marieke, Marieke Kochałam cię tak cudnie Między wieżami Gandawy I Brugii Aj Marieke, Marieke Dawno temu, zmienne l złudnie Między wieżami Brugii i Gandawy Bez miłości, cudnej miłości Wiatr wieje, cichy wiatr Bez miłości, pełnej miłość Morze płacze, szara morza dal... Bez miłości, cudnej miłości Światło cierpi, światło w cień A piasek trze moją ziemię przemiłą Moją płaską ziemię, o mojej Flandrii sen Aj Marieke, Marieke Flamandzkich nieb Kolor wież Z Brugii i Gandawy niesie się Aj Marieke, Marieke Flamandzkie niebo daję w zastaw Płacz ze mną Od Brugii do Gandaw Bez miłości, cudnej miłości Gdy wieje wiatr, to już koniec Bez miłości, pięknej miłości Gdy morze płacze, już skończone Bez miłości, gdzie jest cudna miłość? Gdy światło cierpi, wszystko w cień A piasek harata moją ziemię, co skryła... Moja płaska ziemia, mój o Flandrii sen. Aj Marieke, Marieke Me flamandzkie niebo nieb Czy było ciężkie zbyt, Marieke? Z Brugii aż do Gandawy het? Aj Marieke, Marieke Od twoich dwudziestu lat Które tak pokochałem w mig? Z Brugii do Gandawyv aż Bez miłości, cudnej miłości Gdy śmieje się diabeł, czarny czort Bez miłości, pięknej miłości Gdy moje serce płonie, me serce, bo; Bez miłości, cudnej miłości Gdy umiera lato, smuci się czas A piasek szoruje moją ziemię tak miło Moja płaska ziemio, o Flandria na 5 Aj Marieke, Marieke Czas powraca powraca czas Z Brugii do Gandaw żyje w nas Aj Marieke, Marieke Zawraca czas Gdy kochałaś mnie Z Brugią i Gandawą wraz Aj, Marieke, Marieke Wieczorem w sam raz Entre les tours De Brugges à Gand Aj, Marieke, Marieke Każdy staw Otwiera wrota bram van Brugge naar Gent (x4) van Brugge naar Gent (x4) van Brugge naar Gent (x4)  III. Nie zostawiaj mnie Już zapomnieć czas, Co nam wszystko skradł I: zapomnieć czas - Życia wieczny zbieg Zapomnieć nieporozumień czas I straconych lat... Wciąż martwić się, jak Zapomnieć o dniach, które niosły jad Wymierzając cios W sam serca splot [2] Nie zostawiaj mnie Nie zostaw mnie tu Mnie nie zostaw, nie Mnie nie zostaw mu... Nie zostawiaj mnie Już zapomnieć czas, Co nam wszystko skradł I: zapomnieć czas Życia wieczny zbieg Zapomnieć nieporozumień czas I straconych lat... Wiedząc jak Wciąż martwić się, jak Zapomnieć o dniach, które niosły jad Wymierzając cios W sam serca splot  [2] Nie zostawiaj mnie Nie zostawiaj tu Nie zostawiaj, chcę... Nie zostawiaj: Złu Ja dam ci Perły dżdżu Z krain tych, Gdzie nie pada znów I wydrążę z ziem Aż po śmierci tlen by skryć ciało twe W całun światł i złót I stworzę świat, gdzie miłość będzie królem twym miłość - prawem mym A królową - ty Nie zostawiaj mnie Nie zostawiaj, bo... Mnie nie zostaw, nie Nie zostawiaj, co... Nazbieram ci słów słów Bez sensu, lecz Ty zrozumiesz je... Opowiem ci baśń O kochankach tych Co widzieli razy dwa Jak płoną serca ich I: opowiem ci Baśń, jak ten król Co go zabił ból, bo Nie mógł spotkać twych dni Nie zostawiaj mnie Nie zostawiaj, kto... Mnie nie zostaw, nie Nie zostawiaj, to... widzieliśmy nie raz jak Ogień tryska znów Z góry starej jak świat Wulkanu, co wszak... Nie nów Przecież mówią wszem, że Ze spopielonych ziem lepszy diamentów plon, Niż z kwietniów wszech, bo on.. A gdy nadejdzie sen niebo w ogniu ma stać Wtedy Czerwień i Czerń swój ślub będą brać Nie zostawiaj mnie Nie zostawiaj, czy... Mnie nie zostaw, nie Nie zostawiaj, mi... Nie płaczę już Nic nie mówię, bo... Schowam się tuż tuż Patrzę na twą dłoń Patrzę przez twą skroń Patrzę w twoją toń ... Tańczę i śmieję się I słuchając cię Śpiewam, a potem milknę jak i gdzie... Daj mi ostać się Jako cień twego cienia cień twojej ręki cień,a nawet cień twojego psa Nie zostawiaj mnie  Nie zostawiaj, już... Mnie nie, nie Nie zostawiaj, tuż... ... Tuż ...  
    • @Mel666   sierść jeży mi się na karku jak czytam ten wiersz.  Oryginalne pisanie. 
    • @Annna2 Przeczytałem z przyjemnością, pozdrawiam. 
    • @Anna_Sendor Po prostu - Przednio  !
    • @Poet Ka To było zanim powstał Totem Nie było przedtem, teraz i potem Człowiek latał umysłem, nie samolotem ...   Dziękuję za komentarz, pozdrawiam. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...