Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Wygoda

Rekomendowane odpowiedzi

To w wygódce wymyślasz te teksty? :)

(sorry sorry sorry! :))

Wygoda w sensie zewnętrznym (np.wygodne ubranie) w języku polskim ma pozytywne konotacje, gorzej z wygodą jako cechą osoby :( ('jaka wygodna!') Czas to zmienić i nie dać się sterować :)

Trzeba dążyć do wygody (ale nie kosztem innych! - wygodnictwa) bo niekomfortowa sytuacja ciągle zmusza nas do poświęcenia jej uwagi i nie chce nas uwolnić :(

@iwonaroma Po prostu uważam, trochę przymykając oko na negatywne konotacje tego pojęcia, że wygoda jest czymś naprawdę bardzo ważnym na wielu obszarach (praca, związek, zdrowie, relacje, dobrobyt, sprawy organizacyjne i systemowe, pozytywny egoizm itd.). Stąd ośmieliłem się popełnić te ostatnie dwa teksty, które z uwagi na te negatywne konotacje pojęcia popadają częściowo w obszary kontrowersji ;))

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jutro ma być pierwsza masowa demonstracja od czasu wybuchu epidemii. Może nawet będzie 200 tyś., ale z tego rewolucji na pewno nie będzie podobnie jak z buntu nastolatek przeciw ograniczeniom aborcji.

To tylko konkurencyjna partia mobilizuje zwolenników.

Zatem póki co niczego nie ma na horyzoncie.

Ale demonstracja była ogromna. Przerosła nawet oczekiwania organizatorów. Pół miliona to jeszcze się nie zdarzyło od czasu upadku komuny.

Czyli jednak coś się dzieje.

A moja mama poszła do kościoła Wizytek i zamiast wracać 20 minut jak zwykle, to zeszło jej 1h i 40 min. 6yło tyle ludzi, że nie mogła się poruszać. I miała niewygodę.

Ja również. Nie uczestniczę w wyborach od wielu lat. Nie ma na kogo głosować i moim zdaniem nie będzie dopóki nie zmienią systemu finansowania partii politycznych, na taki jaki był dawniej, czyli ze składek ich członków.

Mój pra pradziadek był członkiem SDKPiL i oni płacili dość wysokie składki, nie było ich wielu. Około 500 osób w Warszawie. Prawie wszyscy pojechali zesłani na Sybir po nieudanej rewolucji z 1905 roku.

@violetta O to dobrze się składa, bo właśnie szukam dobrej partii. A tak naprawdę, gdzieś głębiej nie jestem ani za poprzednią partią, ani za obecną, ani nawet za przyszłą ://

@Rafael Marius a ja zauczestniczę i zagłosuję na którąś z opozycji. Ale to będą kolejne wybory, w których obiecam sobie, że to moje ostatnie głosowanie w życiu.

@Leszczym będę na normalną jak było 20 lat temu czyli na KO, ma duże poparcie i ma jako jedyna szansę przegłosować PIS, także na nią ma sens i warto, jest taka socjalistyczna. Konfederacja nie ma szansy, ma dziwne postulaty. Brakuje mi partii, którą obchodzą ludzie w wieku 30-60 lat.