Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Deszcz łez smagany batem,

ociera posłuszny smutek,

Łączy się w krwisty potok,

o zapachu serca w bliznach

 

Jest słono i słodko,

kwaśno i gorzko,

usta pęcznieją jakby z radości

w umami posmakowały.

 

Nie słyszę trzepotu noża na desce,

lekkich chrupnięć warzyw,

twardych choć delikatnych włókien,

co w stopniach się wysmażą.

 

Łapię powietrze ono jeszcze mnie czuje

próbuję w wydechu lądować na pasie,

zbyt wiele garów,

palę wszystkie w locie...

 

Dziś w menu tylko napoje,

Kołuję wśród naczyń.

 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

... ten fragmencik mnie rozbawił... jak to by wyglądało, palić.. w locie.. i do tego.. wszystkie gary... :)

... wchodzę w myśli i.. nie wiem, co to znaczy... : /

Ogólnie, da się wyczuć skołowanie. Są lepsze i te gorsze łączenia słów. Wrażenie, plus -minus.

Serdecznie pozdrawiam.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję.:-)

 

Umami to piąty smak który odkrył japończyk. Głównie jest przypisywany do glutaminianu sodu - bulionów i wszystkiego słonego. Dzisiaj w kuchni określa się go szerzej - mówimy tak, jak coś jest pyszne, tak w dużym skrócie.

Jak to skołowany, tak skołowane łączenia słów.:-)

Dziękuję za opinię.

Pozdrawiam serdecznie.

No nie da się ukryć ale takie zmywanie za karę, bo jak dania nie lądują na pasie do wydawki to zostaje tylko zmywak.:-)

W tym smutku zostają napoje. Jest to także wspomnienie tego, że jeszcze niedawno miałem dla kogo gotować...

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To prawda. Ja po prostu lubię gotować, interesuję się kuchnią i stąd takie pojęcia mam we krwi jak 2 razy 2:-)

Pozdrawiam serdecznie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


  • Zarejestruj się. To bardzo proste!

    Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

  • Ostatnio dodane

  • Ostatnie komentarze

    • @Berenika97 dziękuję @[email protected] Nie trzeba podziwiać, ale dziękuję
    • @Robert Witold Gorzkowski @Roma   może zacznę od tego; Każde z Was zapewne czytało Chłopów - Reymonta czy trylogię i jeśli czytaliście uważnie na opisy przyrody stwarzające klimat. Gdyby taki opis wyrwać z tekstu odpowiednio poszatkować powstałby współczesny wiersz wolny. np:  "A dnie przechodziły niepowstrzymanie, narastały kiej te wody płynące z morza wielgachnego, że ani im początku, ni końca wymiarkować, szły i szły, iż ledwie człowiek ozwarł oczy, ledwie się obejrzał, ledwie coś niecoś wyrozumiał, a już nowy zmrok, już noc, już nowe świtanie i dzień nowy, i turbacje nowe, i tak ano w kółko, bych się jeno woli boskiej stało zadość!"  - Chłopi a teraz metamorfoza   A dnie przechodziły niepowstrzymanie, narastały kiej te wody płynące z morza wielgachnego , że ani im początku ni końca wymiarkować, szły i szły, iż ledwie człowiek ozwarł oczy, ledwie się obejrzał, ledwie coś niecoś wyrozumiał, a już nowy zmrok, już noc, już nowe świtanie i dzień nowy, i turbacje nowe, i tak ano w kółko, bych się jeno woli boskiej stało zadość!   i mamy wony wiersz - dopiszę jeszcze zjawiskowy, cudowny ...   Robercie - odwalasz kawał dobrej roboty przypominając fakty historyczne, do których ja bym nigdy nie dotarł Romo - ubierasz uczucia i emocje w rymy - chwała   Alicja i Naram-sim mają rację: inspirująca treść zamknięta w zasadach poetyckich zarówno wierszy rymowanych jak i wolnych (wiersze wolne też mają swoje zasady - dla mnie najtrudniejsze do przestrzegania) tworzy dobrą poezję. Pozdrawiam
    • @Annna2 piękna modlitwa i wzniosła.  Pozdrawiam:)
    • @MIROSŁAW C.Czuję zapach maciejki i smak lipowej herbaty, pięknie! 
  • Najczęściej komentowane

×
×
  • Dodaj nową pozycję...