Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Kwiatuszek Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zajrzała bieda do chaty. Nie mieszkał tam nikt bogaty. Babcia z kotem na kolanach i kilkoro wnucząt - nie była sama. W zardzewiałym garnku na starej " angielce" - ziemniaczki w mundurkach. Dzieci klaszczą w ręce. Sól też się znalazła, obiad był królewski. Babcia łzę otarła, żywot miała ciężki. Zasiadła do stołu z gromadką krasnali. Nie mieli widelców lecz wszyscy się śmiali. Nie znosiła śmiechu bieda. I nie było więcej trzeba... Babcia pieczeń nastawiła. Dzieci klaszczą w ręce, nie chcą biedy więcej. 9
Tectosmith Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2023 @Kwiatuszek Bardzo ciekawie. Myślę, mnóstwo ludzi nie docenia faktu, że mają co jeść. Pozdrawiam serdecznie. 1
corival Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2023 @Kwiatuszek Na szczęście bieda była nastawiona pozytywnie i postąpiła łaskawie. Po wersie: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. spodziewałam się raczej czegoś gorszego. Ładny wiersz i opowiastka. Pozdrawiam :) 1
staszeko Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Ziemniaki i sól to nie jest najgorzej. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kartofelki uratowały świat przed głodem, a piaszczysta polska ziemia im służy. Znałem rolnika, który nakładał plasterki upieczonych ziemniaków na pajdę chleba i wołał: delicje! 3
violetta Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2023 @staszeko dobre z zsiadłym mleczkiem:) 1
Kwiatuszek Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2023 @violetta Cieszę się, że się spodobało:-) Dziękuję i pozdrawiam! @Tectosmith Miło mi:-) Dziękuję serdecznie:-))) @corival Miało wyjść raczej delikatnie:-) Dziękuję i pozdrawiam! @staszeko Moja babcia na takiej starej " angielce" piekła nam plasterki ziemniaków i jadło się z solą:-) Chipsy mogą się schować:-))) Dziękuję serdecznie i pozdrawiam!!! 1
Rafael Marius Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2023 @Kwiatuszek Ja zjadam co dzień pół kilo, ale w tym roku słabo się przechowały. Trudno kupić ładne, a będzie coraz gorzej. 1
Kwiatuszek Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2023 @Rafael Marius Kartoflożerca :-))) Też jem ich dużo, bardzo lubię:-) Dziękuję serdecznie i pozdrawiam! 1
staszeko Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Czy dlatego polscy mężczyźni mają kartoflane nosy? 1
Wiechu J. K. Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2023 @staszeko Kartoflane, bo to dar z nieba, taki nos wyniucha zawsze co trzeba. ;-) Pozdrawiam z uśmiechem! 1
staszeko Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A ponadto gigantyczny nochal jest oznaką męskości. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Kwiatuszek Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2023 @Wiesław J.K. Dziękuję serdecznie:-))) Pozdrawiam! @staszeko Hahaha, nie sądziłam, że temat biedy, kartofli i soli tak płynnie przejdzie w dyskusję o narządach zmysłów:-))))
staszeko Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Wiesław J.K. @Rafael Marius @Tectosmith @corival @violetta Bieda to chyba najpopularniejszy temat w literaturze, bo przyjemnie w cudzym nieszczęściu szukać pocieszenia, że nas jeszcze to nie spotkało. A o skromnych ziemniakach układano czytanki dla panienek z dobrych domów. Sądzę, że na tym komentarzu dyskusja się nie zakończy. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Wiechu J. K. Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @staszekoCzy przyjemnie! Zależy dla kogo, gdy ktoś w dzieciństwie skosztował smak spleśniałego chleba będzie mieć zawsze szacunek dla każdego "kęsa" pożywienia. 1
Kwiatuszek Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2023 @staszeko To tak jakby prowokacja do dalszej rozmowy:-))))))
staszeko Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ponoć w Biblii jest napisane: „jeśli nie masz butów na nogach, pomyśl o tych, co nie mają nóg”. Dlatego kiedy jest mi źle rozmyślam o tych wszystkich co stracili dach nad głową na skutek wojny, trzęsienia ziemi, bądź innej katastrofy. „Anna Karenina" zaczyna się od słów: „Historie wszystkich szczęśliwych rodzin są do siebie podobne, każda nieszczęśliwa rodzina jest nieszczęśliwa na swój sposób", lub coś w tym rodzaju, bo książki nie mam i cytuję z pamięci. Bieda nie uszlachetnia, ale dobrze czytać o biedaku, który odnosi sukces, choć w odwrotną stronę również może być ciekawie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na Twoim miejscu bym nie narzekał — liczba odsłon rośnie, publikacja bije rekordy popularności, tylko patrzeć gdy zaproponują Ci wydanie drukiem.
Kwiatuszek Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2023 @staszeko Nie wiem czemu,ale odebrałam to jako zgryźliwość. Być może dlatego, że kończę właśnie nocną zmianę i jestem przemęczona? Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Wiechu J. K. Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
poezja.tanczy Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2023 Rozmnożone :) Z biedą w każdą możliwą stronę +++
Rekomendowane odpowiedzi