Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
~~
Dla mnie bezsprzecznie oczywistym jest fakt antyunijnej, politycznej działalności dwóch ważnych przedstawicieli krajów z Unii Europejskiej, a mianowicie Viktora Orbána i Jarosława Kaczyńskiego. Obydwaj robią co tylko mogą, aby osłabić wewnętrzną spójność UE, co w znakomity sposób pomaga polityce Kremla na arenie światowej. Pierwszy z nich - Orbán - czyni to w sposób bardziej otwarty, chociażby w poczynaniach polityczno / gospodarczych w gorącym okresie napaści Rosji na Ukrainę, natomiast Kaczyński strojąc swoją postać w piórka prawa i sprawiedliwości - w tym przypadku międzynarodowej - robi to w swoim mniemaniu o wiele zręczniej.

Przeciągający się już w sposób karykaturalny spór Polski z UE o tzw. kamienie milowe KPO jest niczym innym, jak jątrzącym wrzodem na wizerunku tejże spójności w samym wnętrzu UE, czemu to mógłby zaradzić Kaczyński jednym swoim postanowieniem ..
.
Kto na tym traci, a kto korzysta?
.
Tracimy my wszyscy - zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy PiS - poprzez największą w UE inflację, a zyskuje znowu Rosja ze swoim przywódcą Putinem, wykorzystując poczynania Orbána i Kaczyńskiego w sposób bardziej owocny, niż grupek jakichkolwiek, ostatnio ujawnionych na terenie naszego kraju rosyjskich dywersantów.
.
Stało się zatem niezaprzeczalnym twierdzenie, że obydwu polityków można byłoby wpisać w działalność dywersyjną na rzecz Moskwy.
~~
Edytowane przez bronmus45 (wyświetl historię edycji)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Utwór z tomiku Perły przed wieprze.   Myślę, że Świetlicki już wtedy widział, że poezja jest martwa w Polsce, nikt nie czyta nic wartościowego - tworzą się patologiczne teksty, na nich prymitywne gusty, zwłaszcza nikt nie czyta wspólczesnej (naszej i obcej) - jedynie muzyka może poezję zresuscytować, stając w opozycji do słabych, bardzo słabych tekstów - tego, co się sprzedaje obecnie i co jest czytane przez masy. Wywalenie MS z omawiania go w szkołach jeszcze bardziej upośledzi młodych ludzi, zostaniemy na Staffie i będą się sprzedawać co najwyżej nieudane podróbki Szymborskiej (samej w sobie dość klasycznej damy, może czasem naiwnej i nudnej - tak, wiem, że dostała Nobla - wielu dostało, w medycynie też za lobotomię), Poświatowskiej, a przecież są i Podsiadło, i Sosnowski (geniusz!), i MS, są i inni, choćby Dehnel - abstrahując od wojenek politycznych, teksty ma fantastyczne. Obcych nie wymieniam nawet. Czysty tekst nie sprzeda się też w radiu - nawet w PR2. Chciałbym wierzyć, że jesteśmy w dolinie sinusoidy, gdzie każdy gniot ma prawo bycia i jak mówi Zanussi - to minie. Ale może to dopiero początek równi pochyłej - jak mi powiedział jeden psychiatryczny pacjent, można leczyć chorobę psychiatryczną, doktorze, ale na głuptę nie ma leków -  miał rację. Więc MS - do posłuchania.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@A-typowa-b Duża, duża, wielka woda. A! To morze! Pozdrawiam! 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @MoniaMoniu, wiem o czym piszesz, życie jest bardzo kruche, nie wiesz co będzie jutro, zdrówka życzę i radości, nawet tych maleńkich, każdego dnia :)
    • @aff Oj 7 lat to już by było trochę przesadą pozdrawiam serdecznie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Wiesław J.K. A dziękuję i życzę ci tego samego
    • @Laura Alszer Miłość to śmiech, ból i żal. Miłość to wyobrażenie sobie drugiej osoby.   A tutaj "kieliszek wypada z rąk". Jakże to piękne.  Delikatne jak muskanie płatku kwiatu skrzydłem kolibra. Oszołomiony..... rusłan.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...