antonigrycuk Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 Wyszedłem z domku na ludzkiej nóżce. Rozpostarłem ramiona wzdłuż życia, czując poroztopową młodość. Przeszłość przyciemniała, przyszłość stała się fikcją, a oczy świat(ł)em. Szłaś po drugiej stronie, prowadząc swój smutek i brak moich wątpliwości. Twoje braki podążały orlego. Opadły mi powieki. Lecz bez wstydu, bez winy i bez ciała. Zobaczyłem domek, cały ludzki. 2
ais Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 @Gracjan Jeśli mogę coś zaproponować, to przede wszystkim inną czcionkę. Ciekawy wiersz, ale mam ale... Np: poroztopowa młodość, cóż to do diaska znaczy? Może chodzi o przedpotopową? Nie wiem, nie znam się, nigdy nie byłam poroztopowo młoda... Np: podążały orlego, czyli wzniośle? Pieewszy raz czytam taki skrót myślowy, podoba mi się" tylko muszę wiedzieć, co znaczy. W człowiekowym domku mieszka inny człowiek obserwuje ludzi nie zamyka powiek uszy mu uszami wychodzą na świat W człowiekowym domku mieszka mały skrzat Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
antonigrycuk Opublikowano 16 Lutego 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2023 Dzięki, Ais. Nie lubię tłumaczyć tekstów, ale zrobię wyjątek. Poroztopowa młodość... Czasem się mówi, że ktoś jest soplem lodu lub wieje od niego chłodem. Chodziło mi o to, że czasem tak się zdarza, iż człowiek, po chłodnych latach, przeżywa drugą młodość. A "Twoje braki podążały orlego" miało być opozycją dla gęsiego, czyli takiego zwyczajnego, szarego. Poza tym czasem się mówi o kobiecie "szara gęś". I tak, jest to wielki skrót myślowy... Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi