Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Giorgio Alani Opublikowano 17 Stycznia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 Była sobie młoda brzoza Z zewnątrz dostojna i urodziwa Korę miała niezwykle gładką A liście jej idealnie zieleniały w słońcu Słowem - wyglądała jak z Instagrama Rodzinę miała nieidealną Ale zawsze jakąś I nigdy nie brakowało jej Ani wody, ani światła Dorastała wśród innych drzew Które były w nią zapatrzone I chciały być jak ona Kto by pomyślał Że pewnego pogodnego dnia... Może się ona powiesić? 10
ais Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 Psychiatria dziecięcia kuleje. Onkologia kuleje. ***** *** Świetny wiersz! Bardzo, bardzo mi się podoba! 2
violetta Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 Brzózka powinna się do szkółki zapisać, nie ma to jak mądrość:) 1
koralinek Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 Piękne odwrócenie ról jakby zwiększające moc przekazu przez tę odwrotną logikę. Samo drzewo widzi mi się mimo wszystko jako całkiem tajemnicze, skryte w swoich przeżyciach życiowych. Całkiem widoczny jest fakt samobójstwa pomimo pozornego szczęścia i dobrobytu jednak wydaje mi się, że powód tego jest wciąż niejasny, zręcznie ukryty pod płaszczykiem mowy o dobrym życiu. Czyżby płytkość w ocenianiu człowieka (który niewątpliwie może być właśnie taką brzozą) powodowało, że sam człowiek staje się tylko sumą ocen jego zewnętrznego życia? Intryguje mnie ponadto konstrukcja strofoid, w których liczba wersów topnieje wraz z kolejnymi. Może to zanikająca gdzieś tajemnica brzozy, której śmierć poddała ją w zapomnienie? Na pewno ostatnia strofoida złożona już tylko z jednego wersu potęguje zastosowany tu koncept, jakim jest fakt samobójstwa pomimo dobrego życia. Całość bardzo zręcznie zbudowana i bardzo ładna B) 1
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 @Giorgio Alani Rodzinę miała nieidealną Ale zawsze jakąś I nigdy nie brakowało jej Ani wody, ani światła ale brakowało zrozumienia, rozmów i prawdziwej rodzicielskiej miłości i tu tkwi problem... 1
Giorgio Alani Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 @ais Dziękuję za miłe słowa.
Giorgio Alani Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 @koralinek Twoja interpretacja trafia w sedno tego utworu. Widać, że masz rozbudowane zdolności analityczne. Cieszy mnie, że dostrzegłeś zmniejszającą się liczbę wersów w strofoidach, co jest nieprzypadkowym zabiegiem. Dziękuję za komentarz. 1
Leszczym Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 @Giorgio Alani Trudno lubić ten wiersz z racji tematu, który porusza :// Ale niesie on jakąś prawdę ze sobą. I to chyba jest przygnębiająca prawda :/// 1
kwintesencja Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 @Giorgio Alani Szanuję mocno, bardzo sprawdził się tu zabieg odwrócenia sytuacji, na pierwszy rzut oka żyjemy w szczęśliwym brzozowym lasku, gdyby tak wniknąć co tak naprawdę kiełkuje w drzewku runąłby idealny obrazek... 1
Rekomendowane odpowiedzi