Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

każdy nazywa to inaczej

Rekomendowane odpowiedzi

@ais@iwonaroma

Dziękuję :)

Pozdrawiam

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To chyba najlepsze z wyjść.

Też nie chodzę do kościoła, ale wiem jakie te święta są ważne dla niektórych.

Zresztą tak się składa, że akurat dziś mieszkaniec Indii życzył mi Wesołych Świąt, a u nich jak wyczytałam chrześcijanie są raczej prześladowani. Tak, że skoro oni się zdobywają na uszanowanie czyiś tradycji, my we własnym kraju tym bardziej powinniśmy.

Dziękuję i pozdrawiam :)

• 2 tygodnie później...

@Natuskaa 

Ludzie podryzają się przez jedenaście i pół miesiący, by zapomnieć Ja, a pomyśleć Oni. 

Póki szlag mnie nie trafi będę ubierała choinkę, zarywała noce, tylko po to, by usiąść z Najbliższymi i zobaczyć uśmiech na Ich buźkach. 

To jest Najważniejsze. Te nasze dwie godzinki przy stole, przytulaski i całuski.

To czas, który inspiruje i motywuje.

Reszta schodzi na dalszy plan w głębi serduszka.

Szczęśliwego Nowego Roku!

Ja myślę, że przez cały rok powinniśmy dbać o te posiłki i wspólne rozmowy i ogólnie bycie razem, bycie dla siebie podporą. Faktem jest, że Święta Bożego Narodzenia potrafią mocno podładować, nawet tych ludzi, którzy z kościoła odeszli, wszystko zależy od nastawienia. Pojawia nam się (z racji obowiązkowego świętowania) więcej czasu, więcej też osób naokoło bierze się za naprawianie świata. Szkoda, że zazwyczaj jest to krótkookresowe.

Dziękuję Ci za komentarz i również życzę Szczęśliwego Nowego Roku :) 

Nie to miałem na myśli: Dobry nastrój sobie, ale żyjemy w świecie przeciwieństw i niedoborów, konkurujemy ze sobą, w pogoni za materią pokazujemy gorszą twarz. Obawiam się, że żadna ilość poezji tego nie zmieni.

Ok, znaczy się chodzi o to, że w poniedziałek trzeba iść do pracy. A więc miłość bliźniego jest możliwa przy braku aspiracji, a w życiu z bliźnim nie ma miejsca na miłość bliźniego, bo te aspiracje się pojawiają.

To chyba głębszy temat, zależny od wielu czynników, gdzie pierwszym jest nierówny podział zysków (nieadekwatny).

Miłego wieczoru :)