Ten utwór został doceniony przez użytkowników. GrumpyElf Opublikowano 12 Grudnia 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 (edytowane) mam nowe ukochane słowo to już nie ty - przepraszam mamo być może kiedyś słowami dorosłych wytłumaczę dlaczego dziś czuję nie ma nic piękniejszego niż: w o l n o ś ć *z życia wzięte Edytowane 13 Grudnia 2022 przez GrumpyElf (wyświetl historię edycji) 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.zak1 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Na marginesie, ludziom łatwo przychodzi wymawianie wzniosłych słów, takich jak wolność, miłość, wierność, zawsze itp, to niewiele kosztuje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszeko Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zastanawiałem się — co jest ważniejsze w życiu: wolność czy szczęście? Czy każdy wolny człowiek jest szczęśliwy, czy może istnieć szczęśliwy niewolnik? A miłość niejedno ma imię… Skoro nie można miłości zdefiniować, jak o niej pisać? Pozdrawiam. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrumpyElf Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 @Marek.zak1 Tak, zdecydowanie za łatwo; można wyświechtać każde znaczenie, jeśli w praktyce jest tylko słowem. @Kapistrat Niewiadomski Wiemy tyle, na ile nas sprawdzono, ale w ciemno powiem, że nie ma szczęśliwych niewolników. W dzisiejszych realiach sami zarzucamy sobie chomąto, całe szczęście sami możemy się również z niego wyswobodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszeko Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, szczęśliwy niewolnik brzmi absurdalnie, ale czasem myślę: chciałbym służyć pięknej pani, która dbałaby o mnie i wyrzekłbym się wolności, żeby tylko móc być całe życie z nią. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ten problem rozwiązano w literaturze definitywnie na korzyść wolności, na przykład Odyseusz — mógł żyć szczęśliwie w pałacu z Kirke, która zatrzymała dla niego czas, ofiarowała mu wieczne piękno i nieśmiertelność; później to samo z Calypso, a jednak się obudził, przejrzał na oczy, odnalazł swój okręt i pożeglował do… wolności. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrumpyElf Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 @Kapistrat Niewiadomski Dlaczego miałbyś się wyrzekać wolności, skoro to byłby Twój wolny i świadomy wybór? Wolność popełniania błędów też jest ważna ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszeko Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie jestem do końca pewien, czy wolność decyzji oznacza również wolność życia z konsekwencjami tej decyzji. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Był taki film, w którym kobieta owija sobie głowę plastikową torebką, zakuwa nadgarstki w kajdanki, połyka klucz, po czym czeka na nieuchronną i bolesną śmierć, wiedząc, że jedyny ratunek jest uwięziony głęboko w jej ciele. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrumpyElf Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ona chciała żeby to potem wyglądało jakby ktoś ją zamordował, to był koszmarny wybór, ale biorąc pod uwagę sytuację, dość racjonalny. A co do Twojej wątpliwości, życie z konsekwencjami to już aftermath Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozostając w tematyce filmowej, nikt nie wykrzyczał wolności tak pięknie jak Wallace w Braveheart. I tam jest taka scena, w której jego ojciec mówi: Your heart is free, have the courage to follow it. Osobiście tak ją rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszeko Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 @GrumpyElf „Twoje serce jest wolne, miej odwagę za nim podążać” — piękna sentencja, warta zapamiętania. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
error_erros Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Ja nie wiem, co Wy macie z tą wolnością. Nigdy, ani przez sekundę, nie czułem się wolny. Każdy nasz krok jest od kogoś zależny. Po prostu mamy tak silną potrzebę poczucia wolności, że podświadomie zawężamy jej znaczenie, by dopasować do warunków, w których akurat funkcjonujemy. Wiersz jest prześliczny. Zupełnie nie po mojej linii światopoglądowej, ale prześliczny ;D 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.zak1 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Przypominam sentencję: Freiheit ist Einsicht in die Notwendigkeit., a w mocno wolnym tłumaczeniu: "wolność to uświadomiona konieczność", autorstwa Engelsa. To powiedzenie zostało później zawłaszczone przez komunistyczne władze dla swoich celów, ale trafne jest. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabriel123 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 przeciez jestes w Polsce i dbamy o wolnosc przeciez sie zbroimy ....... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafael Marius Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja czuję nie tylko dziś. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrumpyElf Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 @error_erros Jeśli nie poczułeś nigdy wolności, to rzeczywiście musimy ją inaczej rozumieć, bo nie dowierzam Ci. No i co ma zależność do wolności? Czuję tu jakieś zawężenie :P Natomiast zgoda, że potrzeba wolności jest immanentna. @Marek.zak1 Komuna zawłaszczyła Engelsa i Marksa i obecnie obciach nawet ich cytować, bo od razy łatkę na czoło się dostaje, a ta sentencja akurat bardzo niegłupia. @gabriel123 Ominąłeś hasztag czytając tekst, on sporo ukierunkowuje. Pozdrawiam. @Rafael Marius Ja również, ale czy to nie wspaniałe jak jej moc odkrywa małe dziecko i dzieli się tym z mamą? :) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
error_erros Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Właśnie ta zależność od wszystkiego - systemu, społeczenstwa, relacji międzyludzkich - sprawia, że nie czuję się w pełni wolnym. Myślę nad tym cały dzień dzisiaj i wniosek mam taki, że pełna, absolutna wolność w większości przypadków jest po prostu wykluczona ze względu na sumienie i moralność. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Witam - lubię wolność - Pozdr. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_Suchowicz Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 (edytowane) tekst powalający "w o l no ś ć" - "to już nie ty, przepraszam mamo" miłość macierzyńska cudowna w sobie samej w podtekście jest jakby toksyczną miłością zaborczą zachłanną - nic nie ma z wolnością może nie potrafi sprostać oczekiwaniom które świat współczesny wpoił młodym paniom standardy reguły ośmieszył zniweczył ważne moje ego w diabły odszedł etyk i chcąca się wyzwolić peelka nieraz wpada w łapy jeszcze gorszego okropnego gada pierwej jest cudownie chuć i oczarowanie lecz z czasem wyjdzie gad - gad gadem zostanie pozdrawiam Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
violetta Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Życie jest tak piękne, wspaniałe, wolne, że mogę się nim rozkoszować jak nigdy:) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anastazja Sokołowska Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 (edytowane) @error_erros Czasami to nie konwenanse, o których piszesz, a przyjęty system osobistych wartości zabiera "wolność". Czasami sami sobie tworzymy więzienie, bojąc się przed sobą przyznać do tego, co tak naprawdę nam tą wolność daje, a co zabiera. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Anastazja Sokołowska (wyświetl historię edycji) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nata_Kruk Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Anastazjo... ładnie to ujęłaś. GrumpyElf... mnie się treść wiersza podoba... taka rozmowa musiała być arcyciekawa. To, co powyżej, można potraktować, jako mały jej wycinek. Pozdrawiam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi