Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Największy sekret lekarzy: nie można znieczulić człowieka, można tylko zatrzeć pamięć o bólu. W rzeczywistości na salach operacyjnych rozbrzmiewają tłuste wrzaski pacjentów, jak zaśpiewy pogańskich kapłanów.
Lekarze wywnioskowali, że skoro można przeciwdziałać bólowi niwecząc pamięć o nim to można w podobny sposób leczyć choroby.
Pracują nad tym i mają już pewne sukcesy-udało im się zdusić namiętność serca, gwałtowność wątroby.

Opublikowano

Wszystko, co jeszcze mógłbym z tego pomysłu naskrobać pozostawiam w domyśle czytelnika. Poezja to jak gra na strunach-ty tylko w nie trącasz, a dźwięk rodzi się właśnie w strunie. Owszem, mógłbym dopowiadać, ale po co? Równie dobrze mógłbym napisać esej i całą myśl wyłożyć wprost. Nie chcę tego jednak robić, bo w ten sposób zubożyłbym myśl. Idea jest znacznie czystsza w umyśle, w którym została zrodzona. I o to właściwie chodzi-o zrodzenie odpowiednimi słowami myśli w umyśle odbiorcy, tak aby mógł niejako obejrzeć ideę ze wszystkich stron.

Opublikowano

Wszystko, co jeszcze mógłbym napisać z tego pomysłu naskrobać pozostawiam w domyśle czytelnika. Poezja to jak gra na strunach-ty tylko w nie trącasz, a dźwięk rodzi się właśnie w strunie. Owszem, mógłbym dopowiadać, ale po co? Równie dobrze mógłbym napisać esej i całą myśl wyłożyć wprost. Nie chcę tego jednak robić, bo w ten sposób zubożyłbym myśl. Idea jest znacznie czystsza w umyśle, w który zostałą zrodzona. I o to właściwie chodzi-o zrodzenie odpowiednimi słowami myśli w umyśle odbiorcy, tak aby mógł niejako obejrzeć ideę ze wszystkich stron.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Leszczym  No tak, płatne...:// to już może komplikować działalność.:)
    • @Amber To nie jest wcale tak dobrze :// AI coraz lepiej robi podkład muzyczny :)) Aż strach, a są jeszcze lepsze, płatne wersje :)
    • @Leszczym  Świetnie wybrzmiewa, a Koleżanka balansuje i równocześnie pokreśla powagę tematu. Całość super :))
    • Maszyna czasu   Pewien mężczyzna kiedyś się zastanawiał: „Dlaczego przeszłość jest niezmienna? Dlaczego rzeczy, które zrobiliśmy, słowa, które wypowiedzieliśmy, pozostają w przeszłości nietknięte niczym blizny po ranach, widocznie przypominające nam nasze czyny…”   I tak kontynuował: „Gdyby istniała Maszyna Czasu, pozwalająca w mgnieniu oka polecieć w przeszłość i zmienić wszystko na lepsze, nigdy niczego bym nie żałował. Jednak życie jest okrutne i bezlitosne, dając nam tylko jedną szansę przy każdym wyborze. Ten jeden wybór może być bolesny jak rana, która będzie goić się miesiącami, latami — kto wie?”   Mężczyzna podsumował swoje myśli: „Najwyraźniej życie wystawia nas na próby, dając nam egzaminy, a od nas zależy, jak szybko się nauczymy. Niektórzy nigdy się nie uczą, pogrążeni w nieustannych wyrzutach sumienia, marząc o wspaniałej Maszynie Czasu, która nigdy się nie wydarzy.”   Zapytał samego siebie: „A co ze mną? Mam już mnóstwo blizn, które na zawsze utkwiły w moim ciele i nie mogę tego zmienić. Jestem apatycznym, pełnym żalu człowiekiem, który mówił sobie, że nigdy nie będzie żałował, lecz los lubi się powtarzać, pstrykając nas w nos, jakby chciał powiedzieć, że jesteśmy tylko małymi istotami ludzkimi — słabymi i bezsilnymi. A jednak aż do końca mojego istnienia będę wierzył, bo życie, mimo swojej surowości, daje mi nadzieję, czekającą na mnie wraz z nowymi dylematami, jeszcze ukrytymi, lecz wkrótce…”   Tak więc mężczyzna żył swoim życiem, dokonując nowych wyborów i nowych decyzji, które prowadziły go do kolejnych żali, smutku i cierpienia. W ostatnich dniach był cały pokryty bliznami, jednak nigdy nie przestał wierzyć w Maszynę Czasu.
    • @violetta To jest instynkt kulinarny wywodzący się z regionu nie do podrobienia. Mama pielęgnuje tradycje.:)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...