Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Henryk_Jakowiec Opublikowano 28 Października 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 28 Października 2022 Nietypowe ale warto przećwiczyć to ze swoimi małymi pociechami. Przyjemnej zabawy - autor Wiersz edukacyjny nr 1 - rok szkolny 2022/2023 Dostał Janek od swej mamy to, co skrzętnie my zbieramy czyli kolorowe znaczki na nich gęsi, kury, kaczki. Znaczków było dosyć sporo lecz kolegów przyszło czworo pierwszy dostał trzy z kurami potem wybierali sami więc ten drugi i ten trzeci po dwa znaczki tak jak leci czwarty wybrał też nie mało wybrał cztery i zostało pięć kaczuszek, gąski cztery wszystkie dobre, nie kancery a ty policz sam lub sama ile znaczków dała mama? 1. Ile znaczków dostali koledzy Janka? 2. Ile znaczków zostało Jankowi? 3. Ile znaczków dostał Janek od swojej mamy? Wierszyk, jako część składowa do prowadzenia z młodzieżą zajęć filatelistycznych. Pomysł autora wierszowanej zagadki napisanej 27.10.2022 dla MKF nr 9 im. Beaty Ciesielczyk. autor - Henryk Jakowiec 8
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 28 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2022 (edytowane) Witam - ale fajne liczenie - rozdał Janek 11 znaczków - zostało mu 9 znaczków - Dostał od mamy 20 znaczków - mam nadzieje Henryku że dobrze policzyłem - ubaw z rana jak tralala - Pozdr. Edytowane 28 Października 2022 przez Waldemar_Talar_Talar (wyświetl historię edycji) 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 28 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2022 @Waldemar_Talar_Talar Zakradł się mały błąd. Jankowi zostało 9 znaczków. Pięć z kaczuszkami i 4 z gąskami. Pozdrawiam
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 28 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj - poprawiłem Henryku - Pozdr. 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 28 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2022 @Waldemar_Talar_Talar Matematyka na wesoło Pozdrawiam
Marek.zak1 Opublikowano 28 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2022 Znakomite ćwiczenia Henryku. Czekam na następne:) P.S. "niemało" 1
staszeko Opublikowano 28 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2022 @Henryk_Jakowiec @Waldemar_Talar_Talar Pan Waldemar udzielił poprawnej odpowiedzi, co zostało potwierdzone przez komputer. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niech: X oznacza totalną ilość znaczków Y oznacza ilość znaczków rozdanych chłopcom Z oznacza ilość znaczków, które zostały nierozdane Wówczas: X - Y = Z X - (3+2+2+4) = 5+4 X = 9 +11 = 20. Odpowiedź: 20 A tak na marginesie: Dlaczego w historyjce nie ma dziewczynek? Dziś ten wierszyk byłby zaliczony do seksistowskich. 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 28 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2022 @Kapistrat Niewiadomski Koleżanki szkolne Janka Czesia, Zuzia oraz Danka przyszły no i też dostały każda jeden znaczek mały teraz trzeba dalej ćwiczyć matmę aby móc obliczyć ile dano ile wzięto i czy kogoś pominięto bo ja także coś dostałem za to, że wiersz napisałem bowiem Janek to nie sknera dał po jednym już z klasera. Pozdrawiam 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 28 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Matma ścisłą jest nauką a ja napisałem z luką. Zwalę to na moją wenę jej wystawi się ocenę. Pozdrawiam
Tectosmith Opublikowano 28 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2022 @Henryk_Jakowiec Wiersz przyjemny , ale liczyć mi się nie chce. Nie tego oczekuję od wierszy. Wydaje mi się , że to bardzo dobry sposób na obrzydzenie poezji w młodym wieku. Bo to trzeba czuć a nie rozumieć. Pozdrawiam. 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 28 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2022 @Phuruchiko Ja mam trochę inne zdanie na ten temat. Naczynia połączone. Przed każdym takim zadaniem pytam się dzieci czy przeczytać im wierszyk, który dla nich napisałem. Zawsze odpowiedź brzmi - tak. Po pierwszym czytaniu pada pytanie czy będziemy rozwiązywać to zadanie. Odpowiedź - tak. Zaczyna się liczenie i zabawa. Oczywiście za rozwiązanie każde z dzieci otrzymuje nagrodę. Nagrodą są znaczki, które one zbierają. Nie wdaję się w inne szczegóły bo to łańcuch z wieloma ogniwami. Pozdrawiam
Tectosmith Opublikowano 28 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2022 @Henryk_Jakowiec No tak, nagroda jest :-) To tłumaczy dlaczego masz inne zdanie :-) No i dobrze :-) 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 28 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2022 @Phuruchiko Moje zdanie jest mniej ważne. Ważniejsze jest to, że dzieci czekają na każdy podobny wiersz. Chcą zapracować na te znaczki a ja nie muszę dawać ich za nic. Logika i praca im umysł wzbogaca a takie zadanie poezji słuchanie. Pozdrawiam 1
Rekomendowane odpowiedzi