Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Brak reputacji

Leszczym

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli czegoś mi brakuje i to brakuje chyba nawet najbardziej to odczuwam brak reputacji. Bywało, że sam się jej pozbywałem, a i świat nie raz i nie dwa mi w tym ochoczo pomagał. Reputacja jest całkiem sporą, zreszta dla wielu wręcz nieosiągalną wartością. Z początku jej niedostatków lękałem się, wstydziłem i żałowałem. Były czasy, że potwornie nie mogłem odżałować właśnie utraty reputacji. W życiu często bywa, że cechy, czy uczucia, czy prozaiczne rzeczy są nam niedostępne. I nigdy dostępnymi nie będą. Zależy nam na czymś, a to z powodu najróżniejszych działań i okoliczności okazuje się nieosiągalną dla nas półką. Warto wychylić się czasem z własnych złudzeń. Było mnóstwo chwil, że reputację chciałem jakoś odbudować, ale nie udało mi się to. I tak nie szło tego uczynić. Jej braku w zasadzie się tylko domyślałem i mocno odczuwałem, a są tutaj chwile gdy czuję mocniej. Zdarza mi się nawet czuć sprawy zupełnie niewypowiedziane. Trochę zmężniałem i brak reputacji w zasadzie mnie nie martwi, a już z całą pewnością nie najbardziej. Pogodziłem się z jej brakiem. Staram się, co zresztą nie zawsze mi się udaje, wręcz nawet unikać opowiadania otoczeniu, że oto ją mam, bo przecież jej nie mam i raczej mieć już nie będę. Z czystym sumieniem chociażby idę na browar i fajka. Z czasem znacznie mniej zwracam uwagę no to co wypada, a czego już nie. I faktycznie brakuje mi w tym odcieni poloru no ale - tak sobie tłumaczę - każdy jest tutaj jakiś.

Warszawa - Stegny, 12.10.2022r.

Edytowane przez Leszczym (wyświetl historię edycji)