Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Posypało, zmięło w wodę po zimowej kawalkadzie, cztery damy dziś w popłochu, przyczajone na obrzeżach. Każda, każdej da popalić, zima z wiosną się rozgrzewa, trwa sielanka w kalendarzu - jesień z latem trochę rzadziej. Ja ci śniegu przysposobię, w maju myśli pozamrażam, ty mi w lutym słońca pożycz, nartorolki zaś przywdzieję. Każda, każdej w twarz napluje - pory roku czy złodzieje? Ot, pytanie kaznodziei, popatrz... o pogodę wrzawa. A gdy straty zbierzem w kupę i rachunki wystawimy, urzędasy mówią - nie ma... bo w budżecie istna pustka. Każda, każdej błąd wytyka, a kołderka znów przykrótka, niech doradzi przeznaczenie, wysiać wiosną oziminy? Na pogodę winę zrzucić, jakże łatwo - chata z kraja, człowiek słucha, głuchną uszy, a to wina przecież jego. Każda, każdej w oczy patrzy, pogłupieli nic dziwnego... ... niech się zeżrą i przetrawią, dziwactw mamy co niemiara. Trzeba może spiąć morałem, całe roczne widowisko, wiosna, lato, jesień, zima, mroźna w ciepłej pohukuje. Każda, każdej moc zabiera, zrozpaczone i ponure, człecze wtedy mrok poczujesz... jak nie zmienisz poetycko. "Na wiosnę, między szybami donice, w jesieni wódka z dereni, zimą podściółka z mchu, dach, kapiszon ochronny, ściany jak rękawice, próg - dozgonny, tak... to tu. Tu chcę się schronić, tu chcę ocaleć, ten dom - myśli sobie - to Boży palec. - Kazimierz Wierzyński. 8
A-typowa-b Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2022 @[email protected] a ten mi się podoba, szczególnie pierwsze dwie zwrotki. Pozdrawiam
[email protected] Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2022 @A-typowa-b Aniu a mnie wszystkie się podobają bo jest to pewna całość. Bez pierwszej nie ma ostatniej, bez drugiej nie ma trzeciej. Wiersz anaforyczny ma to do siebie, że jako całość reprezentuje pewną wartość. Miłego weekendu, dużo słońca... i dziękuje za odwagę.
Somalija Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) @[email protected] Ozimina wiosną wysiana nie wydaje owoców... Ciekawy wiersz; pozdrawiam znad morza Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 5 Sierpnia 2022 przez Somalija (wyświetl historię edycji)
[email protected] Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2022 @Somalija Ago, a może o to mi chodziło? Ale że zajrzałaś jest mi bardzo milo. Dobrego urlopu życzę. Gdzie Cię szukać?
sisy89 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Super, bardzo mi się podoba wiersz :) Pozdrawiam serdecznie :)
Somalija Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Plażuję na lewo od tych piaskowych pałaców Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 5 Sierpnia 2022 przez Somalija (wyświetl historię edycji)
[email protected] Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2022 @sisy89 Dziękuje Sisy, pomimo spiekoty dałaś się namówić na przeczytanie... masz u mnie chody! Nie pomyl z chłody? Pozdrawiam i miłego weekendu chłodniejszego nieco życzę. @Somalija Właśnie widzę... na lewo, nową czapkę Sobie kupiłaś i zmalałaś odrobinę, czyżby tak żywili? Udanych wakacji dla całej trójki.
Somalija Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2022 @[email protected] Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trzeba uważać na żywienie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Dziękuję
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Witaj - mi sie podoba - Pozdr.
[email protected] Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2022 @Somalija Mam nadzieję że uważasz? A z drugiej strony jak wakacje to na całego. Bawcie się dobrze. @Waldemar_Talar_Talar Waldku, jakby się ktoś pytał... mi też i wcale nie jestem zarozumiały. Trzymaj się zdrowo, jutro mniej słońca... ochłoniemy.
Rekomendowane odpowiedzi