tomass77 Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2022 (edytowane) Napisać wiersz To nie jest trudne Wystarczą dwa zdania A może słowa Mniemanie złudne Utworzyć rym Ważnej kobiecie Obracać nim śmiało Pośród gawiedzi To proste przecież Lecz zawrzeć myśl Przeżyć ją w sobie Wypluć gardłowo Być cieniem w pokoju Odjąć posłowie.. Pominąć łzy I pustosłowie Napiąć tak mięśnie By pękły jak orzech Zniszczyć tak siebie Wypalić dziurę Oszukać innych Własną naturę.. Edytowane 15 Lipca 2022 przez tomass77 (wyświetl historię edycji) 1
Moondog Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2022 @tomass77 nie chcę mądrować ale czytam to bez drugiej zwrotki a ostatnie dwie "odszukać innych i odejść samotnie" to by fajnie grało z tytułem bo wiersze się pisze w samotności Pozdrawiam
tomass77 Opublikowano 14 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2022 @Moondog nie poprawiaj kolego tego co ktoś napisał. To jest co najmniej niepoprawne. Tym bardziej z błędem. Ja nie zrobiłem tego nigdy. Jakkolwiek ci "gra". T.
Moondog Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2022 @tomass77 nie poprawiam przedstawiłem swoją opinię i to jak sobie go dopowiadam to miała być sugestia w sumie może zbyt nachalna także bez urazy
tomass77 Opublikowano 14 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2022 @Moondog Lepiej by było gdybyś już nic nie mówił, ale skoro.. Nie jesteśmy na "warsztacie", wszyscy piszący tutaj potrafią wyrażać się poetycko, czasem z lepszym czasem z gorszym skutkiem. Nie zawsze się uda. Wracając do wiersza, jest on tak skonstruowany by tworzyć napięcie, jeśli się nie udało, to trudno. Ale nie robimy tu uwag w rodzaju "lepiej by mi grało" itp. Mówisz o czyimś pisaniu a nie o szpalcie w gazecie. Poza tym stwierdzenia w stylu "bez urazy" kwalifikują się na ulicę by nie dostać w twarz lub mówiąc kolokwialnie w mordę. Zastanów się co piszesz. T.
Moondog Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2022 @tomass77 jak dla mnie to stwierdzenie tyczyło się powiedzenia sory za to zbyt nachalne ingerowanie w Twój tekst co mam jeszcze usunąć komętarz? I rozumiem rozdrażnienie bo sam często nie mam dystansu do tego co piszę. I masz rację mogłeś to odebrać protetekcjonalnie Pozdrawiam
tomass77 Opublikowano 14 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2022 @Moondog dajmy już spokój. Chciałeś dobrze, doradzić. Cenię każdą uwagę, nie jestem Słowackim by próżność zaślepiała mi oczy. Zresztą pewnie i Słowacki jak każdy myślący człowiek odebrałby słowa krytyki. Chodziło mi tylko o formę tej krytyki. Ja nie zasugerowałbym komuś usunięcia zwrotek wiersza, bo wiersz to konstrukcja, pominiesz jedną, sypie się zamysł. Życzę powodzenia w twórczości. T.
Rekomendowane odpowiedzi