Bartłomiej Krysiak Opublikowano 13 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2022 Zza okien krat Wylękniony spogląda wzrok Jakby szarość bezwstydnie kradł Jesiennym, przemokłym mgłom Zza okien krat Wygląda myśl samotnych chwil Z pustelni gdzieś bieży na zwiad Czy sprawę ma zdać jeszcze dziś? Zza okien krat Wciąż serce wśród nocy się rwie Pragnie wzbić się do chmur w pierwszy rejs Tam, do krajów dalekich od łez Nagle ręce zapłoną przy pracy, przy znoju Bez wytchnienia podnosząc z popiołów snów twierdzę Snów błyszczących wśród ciemni - owoc odwiecznych bojów Z nim - z jestestwem - o wierność dawnej wiosny przysiędze Z objęcia krat (Pomyślicie - to kłamstwo, to blef) Wnet skazaniec się wyrwał - i zbiegł Topiąc w rwących potokach krwi smęt Dekady trosk pognały w czerń Zbieg chłonie znów niebiański zdrój Gra mu bez przerw słowiczy chór Symfonię przyszłych, jasnych lat 2
staszeko Opublikowano 13 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2022 Zza krat wolność to skarb największy, ale gdy już się wyjdzie za kraty nie wiadomo co z wolnością zrobić i znowu się wraca... za kraty. Dla niektórych życie to pułapka bez wyjścia.
Bartłomiej Krysiak Opublikowano 13 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2022 @Kapistrat Niewiadomski Bywa i tak. Ja jednak jestem orędownikiem wolności, bo w końcu jaki sens ma przeżycie całego swojego istnienia będąc wciąż za kratami, nawet tymi metaforycznymi? Na marginesie - jestem zaszczycony Twoim komentarzem. Bardzo mi się podobają Twoje opowiadania, publikowane niegdyś na tej stronie - czekam więc na więcej :)
Anna_Sendor Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2022 @Bartłomiej Krysiak bardzo ciekawie rozpisane, liryczne momenty. Całość jednak jeszcze bym przemyślała i deczko „odchudziła” ze słów.
Rekomendowane odpowiedzi