Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Inne spojrzenie, część 26

Rekomendowane odpowiedzi

- O ile mi wiadomo - podjął kapitan, przedstawiwszy plan Nautilusa - interesowała was kwestia napędu. Wasze statki korzystają z wioseł i żagli. Czyli z energii dostarczanej z zewnątrz - z ludzkich mięśni i z wiatru. Można zapytać - tu mówca odbiegł od głównego tematu wiedząc, że zagadnienia filozoficzne interesują jednego z legionistów - czy wiatr jest żywą istotą, skoro sam się porusza? A jeśli jest ruchem części powietrza, to może powietrze jest żywe? Skoro nadaje ruch części siebie? Ten statek zaś - kapitan powrócił do pierwszej kwestii - ma własny napęd. Urządzenie, które wprawdzie potrzebuje energii, ale tę energię  wytwarzamy sami, tu na statku. Jest nią elektryczność. Wiecie, co to?

Żołnierze spojrzeli niepewnie jeden na drugiego.

- Nie... chyba nie - odezwał się dziesiętnik.

- Skoro mówisz "chyba", oznacza to, że dubitates tu habes, masz wątpliwości. Cur, dlaczego?

- Pamiętam - dowódca zaczął powoli odpowiedź - taką jedną piscem, rybę, która atakuje właśnie electricitate, elektrycznością - z niejakim trudem powtórzył rzadko używane słowo, krzywiąc się i rozcierając przy tym odruchowo lewą nogę.

- Zatem było nieprzyjemnie - powiedział kapitan, uśmiechnąwszy się. - To wyobraź sobie teraz uderzenie elektryczne tak silne, że byłoby dla ciebie zabójcze. Napęd tego statku używa, jak już wspomniałem, tej właśnie energii - tyle, że o wiele silniejszej. Jeśli chcecie zobaczyć, jak pracuje - kapitan Nemo otworzył drzwi swojej kabiny - to ego invito, zapraszam..

- Nie, ja dziękuję! - dziesiętnik wymówił się pośpiesznie. 

- A ja bardzo chętnie videbo, zobaczę - niemal równocześnie odparł jego brat. 

- I ja też! - zgłosił się drugi z żołnierzy. l

- W takim razie chodźcie wszyscy - zadecydował kapitan, nie chcąc pozostawiać dziesiętnika samego w swojej kabinie. 

- Takie machinae, maszyny - powiedział dowódca Nautilusa, zakończywszy pokaz - w przyszłości będą nazywane silnikami. Będą napędzać statki podobne do tych, które być może zobaczycie w czasie naszej podróży. Jak również inne urządzenia. 

- A... a jakie? - nie wytrzymał legionista, wielbiciel technologii.

Kapitan poszukał w umyśle przykładu z ich żołnierskiej codzienności wiedząc, że takie będzie im najłatwiej intelligere, zrozumieć. 

- Jak budujecie wasze forty? - zapytał.

Zagadnięty zastanowił się chwilę. 

- No, ścinamy drzewa siekierami - zaczął odpowiedź. - Na ściany fortu i wewnętrznych budynków. Potem odcinamy gałęzie. A potem przycinamy pnie na potrzebną długość.

- A czym to robicie? - drążył kapitan, chcąc naprowadzić pytanego na właściwe słowo. 

- No piłą - odrzekł legionista. - Taką długą cum dentibus, z zębami. Jeden z nas trzyma za jeden koniec, drugi za drugi. Tniemy, przesuwając z prawej strony na lewą i z powrotem. 

- Czyli do tego, aby przeciąć drewno piłą, potrzeba dwóch ludzi - podsumował kapitan Nemo. 

- Tak - odpowiedział żołnierz. 

- To teraz wyobraźcie sobie silnik mniejszej wielkości - powiedział dowódca Nautilusa. - Mniej więcej takiej długości - odpowiednio rozłożył ręce - i takiej szerokości - powtórzył gest w poprzeczną stronę. Który, mając dostarczaną energię, tak jak my dostarczamy jej sobie, jedząc i pijąc - porusza taką piłą. 

- Sam? Bez udziału człowieka? - zdziwił się legionista.

- Sam. Bez udziału człowieka - kapitan powtórzył jego słowa w odpowiedzi. 

- A... dokąd popłyniemy? - wielbiciel wulkanicznego ryzyka wyraził słowami nurtującą go coraz bardziej kwestię. 

- Popłyniemy do miejsca, w którym - dowódca Nautilusa uśmiechnął się tajemniczo - wszyscy trzej będziecie mogli przeżyć ciekawe doświadczenie. 

Cdn. 

Wybrzeże Morza Czerwonego, Hurghada, 10.04.2022

Edytowane przez Corleone 11
Interpunkcyjne poprawki (wyświetl historię edycji)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Miło mi, że zaglądasz i czytasz

. Byłem ciekaw, kto z forumowiczów gości u mnie;. wszak dotąd nie zostawiałeś znaku obecności. 

Dobrej nocy i miłego poranka przy lekturze ;) . 

Edytowane przez Corleone 11 (wyświetl historię edycji)

Oczywiście masz rację: "to nie znaczy że nie" czytasz. Całość, powiadasz? Rozumiem. Jednak nie wiem , kiedy skończę. Na razie Wszechświat podsuwa pomysły, zatem korzystam

. Na pewno jeszcze jedna część. Może dwie. 

@Marcin_

Don Vito zamieścił właśnie rozdział 27.

>> Zaproszenie do lektury winno być (...) "propozycją nie do odrzucenia"... << (fragment opisu jednego z polskich wydań "Ojca Chrzestnego") 

Edytowane przez Corleone 11 (wyświetl historię edycji)