kall Opublikowano 24 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 odwiedziła mnie dzisiaj wiosna... była taka szczęśliwa rozmowna, uśmiechnięta delikatne przebiśniegi we włosach śpiew słowika towarzyszył jej wypowiedziom królowa ziemi matka płodności w moim domu? ja tylko na chwile odrzekła przyniosłam słońce...
Piotr Sanocki Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Tak, jak chcesz ożywić wiosnę (nadać jej ludzką postać) musisz postarać się aby jej zachowanie było naturalne - nie sztuczne i sztywne. "odwiedziła mnie dzisiaj wiosna..." - może być, chociaż ja radziłbym unikać "siebie", tzn nie pisać: odwiedziła mnie, darowała mi, uśmiechnęłem się itp. niech peel będzie "anonimowy" "była taka szczęśliwa" - ehh zbyt szczere i przegadane. Postaraj się zastąpić czymś innym owe "szczęście". Może "zmęczona" - jakoże ma teraz mnóstwo roboty :) "rozmowna, uśmiechnięta" - to już przesadne bujanie w obłokach. "delikatne przebiśniegi we włosach śpiew słowika towarzyszył jej wypowiedziom" - tutaj jest bardzo kiepsko. Pozbyłbym się tych delikatnych przebiśniegów i "śpiewu słowika towarzyszącym jej wypowiedziom" - za długie, nudne i dosłowne. "królowa ziemi matka płodności w moim domu?" - i co w tym dziwnego. Sztuczny zamysł. Tak jakby temu miał się dziwić czytelnik. A on wcale temu się nie dziwi, tylko jakoś peel nie może sobie tego wyobrazić. "ja tylko na chwile odrzekła - brzmi jak fragment dramatu : "odrzekła" przyniosłam słońce..." - nieciekawe i niewzruszające. Popracuj najpierw nad początkiem. Spraw, aby czytelnik poczuł sympatię do wiosny (kobiety). Przypomnij sobie jak kobiety wykonują porządki - taką podobną pracę mogłaby wykonywać twoja wiosna :) Pozdrawiam wiosennie
Rekomendowane odpowiedzi