Arsis Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2021 Doskwiera mi chłód… Nade mną ogromny baldachim głębokiej nocy, doskonała bezgwiezdna czerń… Chyba sobie pójdę, wybiorę się w podróż bez powrotu… … w otchłań migających świateł przejeżdżających aut… … Raz już próbowałem, lecz zawróciłem w ostatniej chwili z niekończącej się drogi… Wracając, wszedłem do księgarni… … spoglądały z okładek zasmucone twarze… Znudzony kasjer utożsamiał się za ladą z niebieskawą poświatą smartfonu… … ktoś o coś zapytał… ktoś zaszeleścił stronicami książki… Ktoś przystanął na chwilę za oknem witryny… W wieczornej ciszy ― tykanie ściennego zegara… To wtedy ta noc ― stała się ― moją miłością … w bezkresie upajającej melancholii… Obszedłem nieśpiesznie starą kupiecką halę, pamiętającą jeszcze młodość ― mojej umarłej niedawno matki… Ktoś, pijany, śpiewał przy ceglanym murze… … sprzedawał z barłogu niepotrzebne nikomu resztki… Lumpeks z natłokiem asortymentu używanych płaszczy i toreb, chemiczna pralnia, ekskluzywny salon z ukrytą za ekranem monitora samotną ekspedientką… … Kołuje pod kolumnadą ― lodowaty wiatr… (Włodzimierz Zastawniak, 2021-11-29) 5
Somalija Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2021 @Arsis Próba, myśl samobójcza? Ten wiersz na wskroś Twój, a jednak inny. Pozdrawiam zimowo, ale ciepło...
Arsis Opublikowano 29 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2021 @Gosława cześć, reniu... @Somalija cześć, aga...
Somalija Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2021 @Arsis Cześć Włodek Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
Gość Radosław Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2021 To strasznie przygnębiający tekst. Ojej.
Nata_Kruk Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2021 (edytowane) Arsis... Ciebie, podobnie jak Marię Lidię C., czytam od czasu do czasu i szczerze napiszę, że to, co mnie "odpycha" od Twoich tekstów, to to, że podajesz je w sposób, strasznie "rozjechany" w pionie, normalnie dostaję oczopląsu, gdy przesuwam tyle treści na jeden raz. Wybacz, ale tak to działa u mnie. Nie mam zamiaru "zmuszać" Ciebie do zmiany sposobu pisania. Pisz jak chcesz, to Twoje prawo. Tutaj, treść bajkowa nie jest, bo z każdego niemal wersu płynie przygnębienie, ale ogólnie, jest ciekawie. Nie bierz sobie tego do serca, ale mnie tak to się układa, jn. Liczę na wyrozumiałość oraz, na choć mały odzew z Twojej strony. Serdecznie pozdrawiam. Doskwiera mi chłód nade mną baldachim głębokiej nocy doskonała bezgwiezdna czerń Chyba wybiorę się w podróż bez powrotu w otchłań migających świateł przejeżdżających aut Raz już próbowałem lecz zawróciłem z niekończącej się drogi w ostatniej chwili wszedłem do księgarni z okładek spoglądały zasmucone twarze znudzony kasjer utożsamiał się z niebieskawą poświatą smartfonu ktoś o coś zapytał ktoś zaszeleścił stronicami książki ktoś przystanął na chwilę za oknem witryny w wieczornej ciszy tykanie ściennego zegara to wtedy ta noc stała się moją miłością w bezkresie melancholii obszedłem starą kupiecką halę pamiętającą jeszcze młodość mojej zmarłej niedawno matki ktoś pijany śpiewał przy ceglanym murze sprzedawał z barłogu niepotrzebne nikomu resztki lumpeks z natłokiem używanych płaszczy i toreb obok chemiczna pralnia ekskluzywny salon z ukrytą za ekranem monitora samotną ekspedientką pod kolumnadą kołuje lodowaty wiatr Edytowane 29 Listopada 2021 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Gość Radosław Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2021 (edytowane) @Nata_Kruk @Arsis Dla mnie akurat rozmieszczenie wersów w przestrzeni jest ciekawe. Wyobrażam sobie, jak by mogły wyglądać na kartce papieru. Może z wyjątkiem tych trzykropków, kótre zabierają uwagę od tekstu i do dzisiaj nie wiem czemu służą. Co do treści: szanuję zwierzenia, ale jeśli mówimy o wierszach, przydałoby się coś więcej, coś głębiej. Pozdrawiam. Edytowane 30 Listopada 2021 przez Radosław (wyświetl historię edycji)
Nata_Kruk Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2021 Radku, no widzisz, jednemu taki, a drugiemu inny układ pasuje.... ja lubię, gdy wiersz ma formę wiersza, tak już mam... i troszkę mi nijak, że Autor ani słowa na moje "bazgrołki". No i zapomniałam o czymś, gdy byłam tutaj wcześniej.
Gość Radosław Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2021 @Nata_Kruk Jasna sprawa. Każdy ma swoje upodobania. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem. Może warto zwórcić się bezpośrednio do autora;) Pozdrawiam Nato.
Rekomendowane odpowiedzi