Arsis Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) Spalasz się w słońcu… ― płoniesz w tej całej jaskrawości umierającego lata… … w opuszczonym mieście, w którym szeleszczą więdnące liście ― rozchwianych drzew… Wszędzie ― szare ― mury… Domy z brunatnymi smugami wilgoci… Schodowe klatki ― pokryte mżącym w jaskrawych refleksach kurzem… Mosiężne klamki z nalotem ― dziesięcioleci… Otwarte, puste pokoje… … popękany, zagrzybiony tynk… Wiatr wspina się z jękiem po wzorach pozrywanych tapet, zwisających płachtach pajęczyn… Zatrzeszczał gdzieś drewniany parkiet… … od twoich kroków? Moich? … niczyich… Czy może ― naszych? Spójrz mi w oczy, choć raz… Tak, jak ― wtedy. .. … pamiętasz? Życie, czy śmierć? Nie chcę umierać bez twoich wzruszeń i drżeń… Bez twojego zapachu włosów… Wiesz, próbowałem kolekcjonować chwile, te cudowne cząsteczki szczęścia… … przesypywały się jednak przez palce, niczym ziarenka piasku, szary pył… Spójrz mi w oczy i opowiedz wszystko, bez słów… Jakby to było pierwsze spotkanie, ostatnie ― rozstanie… Zaciskam mocno powieki… … mucha brzęczy uparcie… Otwieram… Za wypaczonym oknem nieruchome huśtawki, pusty, zachwaszczony plac… … milknące echo przeszłego czasu… (Włodzimierz Zastawniak, 2021-10-07) Edytowane 7 Października 2021 przez Arsis (wyświetl historię edycji) 3
Somalija Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 @Arsis Bardzo wzruszające Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Byłam u Ciebie na blogu .
Arsis Opublikowano 10 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2021 @Somalija witaj...
Somalija Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2021 @Arsis Cześć Włodek, czytałam Twoje opowiadanie o przenosinach w czasie. I tak jakoś mi zeszło na Twój blog. Ja tam kiedyś byłam z pół roku temu, ale teraz jest bardziej niebiesko Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
Arsis Opublikowano 10 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2021 @Somalija białe, petersburskie (leningradzkie) noce... nad Newą...
Somalija Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2021 @Arsis Dziękuję za piosenkę Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
Rekomendowane odpowiedzi