Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję kwakrom

za nieskładanie przysiąg

za pacyfizm opłacony obelgami i karami

za to, że zatroszczonych u was nie brakło

za „thee” i „thou” zamiast „you”

za to, że każdy siostrą i bratem

przeważnie

za modlitwę w tej strasznej ciszy

za nieschematyzm

za spontaniczność

za otwartość

za wyprzedzenie wszystkich w nadziei

powszechnego zbawienia

za zauważanie światła

w nieochrzczonych

Nowa religia niepotrzebnie zbudowana

zamiast starej

przez niepogodzonego Foxa

potraktowana jak stara

radykalizm buntem wobec starych form

Ewangelia niepotrzebną nowinką

nawet jeśli i dobrą

to gorszącą

reakcje nieświadomie ironiczne…

przecież Jezus jest zmartwychwstały

już od kilkunastu wieków

Niepotrzebny jednak był arogancki prozelityzm

dobrze, że przekuł się w łagodność

posiedliście ziemie wielu serc

choć przodkowie odrzucali bieganiem nago

zamiast Izajasza przypominali szalonego Dawida

dzisiaj rozsądnie mówicie o irracjonalnym

Szkoda, że odrzuciliście to, co widzialne

a boskie

uznając tylko niewidoczne

nie zauważył Fox, że długa noc apostazji

skrywa poranek Prawdy

Wiem, że doświadczenie duchem

ponad litery Biblii

ale esencja światła w ludziach

i w nim

mniejsza niż myślał

Wiem, że wszyscy kapłanami

ale Nowy Testament mówi o hierarchii

czytałeś w nim, co chciałeś

Wiem, że nawiązałeś z Nim kontakt

bez anglikańskich alter Christus

czy powiedział ci, by deptać sakramenty?

Drzewo ciekawe

czy owoce dobre?

trochę mdłe

czasem nieteistyczne

podatne na pogodę i podłoże

zbyt bardzo

niepewne

smaczne tylko być może

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Poet Ka ... wczoraj  nawet gdy bywało potargane  bez makijażu  czasami dokuczało dziś   dziś gdy w sercu miłość    nostalgia pokazuje  w pełnym świetle  na scenie    wszyscy boją brawo ... Pozdrawiam serdecznie  Miłego dnia   
    • obojętnie czy będę obojętny? przechodzę obok ciebie mówisz czuję wyczuwam jakbyś mówiła mam cię sztuka jest czasem więc płynie złapałaś wodę która wbrew grawitacji prawom fizyki albo rozpuści lub wyparuje albo wsiąknie złap teraz powietrze głęboko odetchnij co teraz czujesz pustkę wypełnię lodem lawą lub orzeźwieniem powiedz tylko a odświeżacz zawieszę przy tobie  
    • bardzo, jestem za, każda wypowiedź w sztuce ma źródło choćby nienawiść, wbrew pozorom sztuka przez odpychanie ma swoich zwolenników, ogólnie dobrze, a nawet bardzo bo uczy jak napisać powiedzieć dosadnie mam dość, jak odtrącać i przetrącać kark miłości aby ta nie odrodziła się w nienawiść - brawo
    • @Berenika97Cóżeś Pani uczyniła, klawiatura mi spłonęła, jak coś więcej tu napiszę?, pozostało lapidarne tu zamilczę :))))) A poważniej, uwielbiam te przegadywanki z tobą :)
    • Possibilities I prefer the movies. I prefer cats. I prefer oak trees along the Warta. I prefer Dickens. To Dostoevsky. I prefer myself liking people to loving humanity. I prefer to have  needle and thread at hand just in case... I prefer the color green. I prefer not to claim that reason is always to blame. I prefer the odd men out. I prefer to leave ahead of time. I prefer to talk to doctors about  something entirely else. I prefer old grainy photographs. I prefer the absurd of writing poetry to that  of not writing at all. I prefer to celebrate love's odd anniversaries  rather than  those of every day. I prefer moralists who promise nothing at all. I prefer cunning kindness to the overly credulous kind.  I prefer life in plain clothes. I prefer countries conquered   to the conquering ones. I prefer to have doubts.  I prefer the hell of chaos  to that of orderliness  I prefer the Brothers Grimm tales  to the newspaper's front page. I prefer leaves without flowers  to flowers without leaves. I prefer dogs with unclipped tails. I prefer light-colored eyes,  because mine are dark. I prefer the hind. I prefer many things I haven't mentioned here, to many also not. I prefer zeros at free range to those lined up in a stat. I prefer insect time to the time of the stars. I prefer to touch wood. I prefer not to ask  how much longer or when. I prefer to take into account  the very chance  that being  has its own raison d'être     
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...