Sylwester_Lasota Opublikowano 1 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2021 (edytowane) przychodzę do ciebie ze świata którego już nie ma ze świata w którym psy i kury żarły z niemieckich i ruskich hełmów tylko polskie były do niczego bo jeden pęknięty a drugi miał dziurę wielkości jednogroszówki nie wiedzieć czemu walały się ciągle w komórce w szufladach kredensu niezbędniki z gapą ze swastyką w szponach najlepszy otwieracz do konserw i nóż z aluminiowym trzonkiem bardzo dobry na grzyby rozkładana łyżka z widelcem zabierane w pole teraz niczego z tego już nie ma współczesność zaciera ślady historii Edytowane 17 Lipca 2021 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 5
Anna_Sendor Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2021 @Sylwester_Lasota Przejrzałam dziś rano wiersze na forum i ten zdecydowanie zwrócił moją uwagę. Przede wszystkim obraz sugestywny, język, który daje szansę na podążanie za tym obrazem, a nie mozolne przebijanie się przez karkołomne, poupychane zbitki słów (czyli są proporcje między formą a treścią, jest wyczucie). Chyba mnie, czytelniczce, udało się poczuć ten trudny klimat. Pozdrawiam. 3
puszczyk Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2021 Dobry. Użyte artefakty grają na wyobraźni i są ciekawie użyte. Chyba bym nieco podzielił, bo nie ma miejsca na zaczerpnięcie oddechu i pomyślał o puencie bardziej wyrazistej. Tu wiersz jakby mi się urywał. 2
Sylwester_Lasota Opublikowano 2 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dziękuję za budujący komentarz. Pozdrawiam :) Tak, wiem, urywa się jak hejnał z Wieży Mariackiej w samo południe, ale nie chciałem przeciągać. Poza tym zakładałem kontynuację :). Kolejna część już jest na forum. Zapraszam :). Zgodnie z sugestią, tę ostatnią podzieliłem na kilka przystających do siebie fragmentów (bo o zwrotkach w takiej formie raczej trudno mówić) Pozdrawiam serdecznie :) 1
puszczyk Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2021 @Sylwester_Lasota Przy wierszach wolnych mówi się raczej o strofoidach. Te mogą mieć różne długości toteż na pewno nie chodziło mi o podział na zwrotki.
Sylwester_Lasota Opublikowano 2 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O! A tego określenia nie znałem. Muszę się dokształcić. Dzięki :)
Rekomendowane odpowiedzi