Ten utwór został doceniony przez użytkowników. M.A.R.G.O.T Opublikowano 31 Maja 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Odwrócone wszystkie karty, noc piękniejsza się wydaje. Teraz świecą wszystkie gwiazdy, ale nikt nie czyta bajek. W dżina też już nikt nie wierzy, tak się wyśpisz jak pościelesz. Zatem wyjaw mi dlaczego, nie masz nic a chcesz tak wiele? Powiedz o co tak się modlisz, w rękach te paciorki trzymasz. Każdy dzień jak perła z głębin, ile jeszcze tak wytrzymasz? Spójrz na niebo jak w swe lustro, tyle jeszcze w nim emocji. Grawitacja jest silniejsza, ty wciąż krzyczysz coraz mocniej. Zobacz odwróć się do tyłu, tam za Tobą świeci słońce. Obejmuje cały świat Twój, jesteś teraz na swej łące? Jakby Bóg rozsypał bukiet i Anioły Cię słuchały. Czujesz zapach tej euforii? Jesteś jakby oniemiały. Wszystko w życiu jest możliwe, chodzisz teraz jak po tęczy. Widzisz więcej i tak blisko, juz Cię teraz nic nie dręczy. Przecież jeden błysk jak słowo, jest jak uśmiech na twej twarzy. Więc zaufaj najpierw sobie, wszystko może się wydarzyć. 8
[email protected] Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @M.A.R.G.O.T Czuję się jak student na egzaminie u profesora. Zdałem czy nie zdałem? Miłego dnia. 2
puszczyk Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Nie jestem fanem poezji klasycznej, ale doceniam kunszt jej pisania. Sam czasami popełniam, choć bez entuzjazmu. Tu jest fajnie, choć trochę mankamentów się znajdzie. Zaimki osobowe piszemy w poezji małą literą. To nie list. Dwa rymy zgrzytają bardzo: Trzymasz - wytrzymasz i tęczy - dręczy. Pierwszy to klasyczna częstochowa z identycznym rdzeniem, a drugi z wymienną tylko jedną literą. Częstochowę czasem się stosuje, ale nie może walić po gałach. A tu wali. 3
M.A.R.G.O.T Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @[email protected] zdałeś, więc teraz trzeba to uczcić ;) He he @puszczyk no nie o to mi chodziło, żeby Cię waliło :) no ale skoro tak poczułeś to przepraszam, że Cię zabolało. Wiesz? Często piszę jak do kogoś list mój wiersz... Pozdrawiam 3
puszczyk Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Możesz pisać nawet wszystko dużą literą. Wolno Ci. Zwracam po prostu uwagę, że tego się nie robi w poezji. Albo stosuje jako manierę. Filozofii nie ma co tu dorabiać. 2
[email protected] Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @M.A.R.G.O.T Też stosuje zaimki z dużej litery jak wiersz jest konkretnie do kogoś adresowany, dopuszcza to nasza ortografia w t.zw. formie grzecznościowej. Puszczyk się napuszył. Wszystkiego dobrego. 3
Annuszka Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Piękny wiersz, lekko i przyjemnie się czyta :) Pozdrawiam :) 3
M.A.R.G.O.T Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @Annuszka dziękuję :) Pozdrawiam cieplutko. 3
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Witam - a mi się podoba - Pozdr. 3
Gość Franek K Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Lubię takie równe pisanie. Niektóre rymy może nie są zbyt wyszukane, ale co tam :) Przemyślałbym tylko użycie zwrotu "Odwróć się do tyłu", bo przecież nie da się odwrócić do przodu, no chyba że ktoś stoi tyłem ;) Pozdrawiam. F.K.
M.A.R.G.O.T Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @Franek K he he Franek masz rację :) dzięki, no ale chyba można się odwrócić w tył ;) Pozdrawiam 2
huzarc Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @M.A.R.G.O.T Pięknie napisane, w głęboką nutą optymizmu. Tak to czytam i pozdrawiam:) 1
M.A.R.G.O.T Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @huzarc dziękuję. Pozdrawiam serdecznie. 1
M.A.R.G.O.T Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @Franek K a w bok nie można się odwrócić? ;) 2
puszczyk Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Zdaje się, że nie oceniam komentujących panie kot. W poezji można wszystko. Tylko nie ma co dorabiać pi....e uszu, aby mi coś udowodnić. Nie pisze się zaimków osobowych dużą literą w poezji z zasady. Pan może pisać je nawet pismem klinowym o wielkości piramid.
M.A.R.G.O.T Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @puszczyk gdyby nie wyobraźnia i odwaga ludzi to nie byłoby wielkich dzieł sztuki, nie byłoby nowych gatunków literatury pięknej, nie byłoby nowych idei panie puszczyk. Z wyrazami szacunku. Margot 2
puszczyk Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Margot, ja Ci nie odbierałem wyobraźni. A o dużej literze napisałem, bo tego sie po prostu nie robi. I pisanie dużej litery w zaimkach nie postrzegam jako wiekopomne i przełomowe wydarzenie w rozwoju poezji. Ale każdy ma swoje zdanie. Jeśli tym pchasz poezję na nowe tory razem z kotem... :)))
M.A.R.G.O.T Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @puszczyk widzę puszczyku, że lubisz sobie pożartować ale poezja to tchnienie duszy, a nie pchanie w nią śliny. Nie wiem też co masz do kotów? Nie lubisz zwierzątek? To nie za dobrze świadczy o Twojej naturze ;) 2
puszczyk Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Amen. Pisz sobie jak chcesz. Nie mam diamentowego wiertła do takiego betonu. Wiersz pochwaliłem. Wskazałem błędy, a ty bredzisz o pisaniu duszą. Jakby nie można pisać duszą DOBRZE. Właśnie skończyliśmy.
M.A.R.G.O.T Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @puszczyk a masz jakikolwiek diament?... Dobranoc. Spij dobrze. 2
Rekomendowane odpowiedzi