Henryk_Jakowiec Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 Prawdziwy piwosz nie tknie szklanicy gardzi butelką, z puszki nie pije prawdziwy piwosz ma w garści kufel, z którym w symbiozie odwiecznie żyje i nie ma tutaj ni krzty wyzysku jedno drugiemu nie wchodzi w drogę bowiem nim piwosz zamoczy usta to zawsze cicho spyta - czy mogę? Odpowiedź zawsze jest taka sama kufel milcząco, lecz odpowiada ja jestem po to by tobie służyć od dawien dawna, bo od pradziada więc piwosz leje do kufla piwo a kiedy skończy to z dumą powie to dzięki tobie serdeczny druhu piję za nasze i innych zdrowie. 5
Marek.zak1 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 Świat, przynajmniej w Niemczech dzieli sią na dwa. Stolica Twojego to Monachium z tymi kuflami, a drugiego Kolonia z Koelschami, czyli wysokimi, wąskimi szklankami, po jakieś 200 ml, które się często uzupełnia , żeby piwo było zawsze zimne. Wszystko pomiędzy to nieustanna walka o dominację, z przewagą kufli:). Pozdrawiam. 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @Marek.zak1 Szklanki, szklanice lekkie z reguły łatwo, więc taką podnieść do góry a kufel pełen po brzegi piwa choć się chybocze, na boki kiwa zawsze symbolem jest męskiej siły a i dla oka to widok miły świadczący także, że nasze ego idzie do góry, Zdrowia Kolego. 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też lubię te stare z wieczkiem. Kiedy pracowałem to w ramach delegacji wyjeżdżałem na Śląsk. Delegacje były kilkudniowe. Często z kierowcą (późnym popołudniem) po ciężkim dniu siadaliśmy w hotelowych knajpkach, aby się napić piwa. W jednej z takich knajpek dodatkiem do wystroju były kufle piwne. Z wieczkami też. Żartując z barmanką zagadałem, że bardzo chętnie napiję się piwa z jednego z nich. Wypiłem. Pani zadzwoniła do szefa. Szef wyraził zgodę. Pani kufel wymyła. Ja napiłem się z niego piwa. Można? Można! Kufle rzeźbione to arcydzieła kunszt starych mistrzów spod tego znaku i choćby piwo było poślednie to w takim kuflu nabiera smaku. Pozdrawiam :) He Ja
Henryk_Jakowiec Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @Max Przecież sama to przyjemność gdy do kufla się zagada a ci z boku nic nie słyszą gdy nam kufel odpowiada można snuć rozmowy z piwem lub się pianką delektować nie namawiam, ale warto choć raz jeden to spróbować. Pozdrawiam :) He Ja 1
OloBolo Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @Henryk_Jakowiec Profan ze mnie niestety, a nie prawdziwy piwosz. Muszę sobie kufel kupić. Pozdrawiam. 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @Max Jednak, kiedy słuch wytężysz albo więcej wlejesz w siebie to na pewno go usłyszysz choć byś nawet legł na glebie. Pozdrawiam :) He Ja @OloBolo Kiedy skurczy się pandemia obostrzenia też nam skrócą kufel kupisz bez problemu bowiem giełdy znów powrócą. Pozdrawiam :) He Ja 2
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 (edytowane) @Henryk_Jakowiec Profan ze mnie, ale powiem, że jest zacny ten napitek, wieki całe pity bowiem, warzony ze zboża przy tym. Pozdrawiam :) Edytowane 14 Maja 2021 przez corival (wyświetl historię edycji) 1
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @Henryk_Jakowiec W zamierzchłych czasach napój mętny, słaby, skiełkowana pszenica, lub jęczmień podłożem. Smak niespecjalny, poprawiano wszakże, ziołami, miodem, sokiem owocowym. Pozdrawiam :)
Henryk_Jakowiec Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @corival Zboże to owiane wiatrem grzane słońca promieniami jest składnikiem przy warzeniu piwa wraz z podgatunkami. Pozdrawiam :) He Ja
zyzy52 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @Henryk_Jakowiec Kufel może być wskaźnikiem że na dzisiaj piwa dosyć. Wtedy trzeba przerwać picie, gdy nie zdołasz już go wznosić. Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @zyzy52 Kiedy sam nie mogłem podnieść kumpel kufel ci podstawił. Dopilnował żebym wypił i orzeszkiem nie zadławił. Pozdrawiam :) He Ja 1
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @Henryk_Jakowiec Białe piwo, czarne piwo średniowieczne obyczaje, chmiel dopiero odkrywano, orzeszków nikt nie dostaje. Pozdrawiam :) 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @corival Dziś, współcześnie, dosyć często są kiełbaski przekąskami dosyć małe, lecz pikantne zwane także piwoszkami. Pozdrawiam :) He Ja 1
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @Henryk_Jakowiec Inne czasy, obyczaje piwo pite jak herbata, i przez małych, i przez starych, tak to bylo długie lata. Pozdrawiam :) 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @corival Różne formy, różnorodność składu, ale i warzenia daje różnorodność odczuć dla każdego podniebienia. Pozdrawiam :) He Ja 1
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @Henryk_Jakowiec Dziś smakosze piwo piją, delektują aromatem, dawniej jednolite było, co wybierac niby zatem? Pozdrawiam :) 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 15 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2021 @corival Dawniej też warzono różnie były także zależności kto i kiedy warzył piwo i od jego uczciwości. Pozdrawiam :) He Ja 1
corival Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2021 @Henryk_Jakowiec Pozwolenie otrzymywał, warzył ile nakazano, jak już miał, nie zatrzymywał, obręcz z drewna wywieszano. 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 15 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2021 @corival Ja słyszałem, że po lasach taka niosła się nowina, że szarlatan z alchemikiem robią niezłe piwo z wina. Pozdrawiam :) He Ja 1
Rekomendowane odpowiedzi