Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

zrzucono mnie z wpisaną funkcją kontrast

w miejscu gdzie bieda mogła być tylko

jakimś nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności

czy zastanawiałeś się ilu ludzi wciąż chodzi boso za wodą

gdy orze po polach ryżowych gdzie tylko może

to po ten diament owoce rzadkie metale

ty w geście pojednawczo-humanitarnym 

odsyłasz im ubranie wykrochmalone z dyskontu

metka na nim mówi wprost zrobione o te dwa kroki stąd…

jak perski kot ziewasz patrzysz z ukosa

nie moja broszka jak ich wpuszczę zjedzą mi łososia

wyciągną łapska po co dziesiątą parę moich butów

gospodarka świata legnie w gruzach - nie czytasz gazet

toniemy w długach i drukujemy zadłużeni po uszy

………………………………………………………………………………………

my ziemianie żyjemy na kredyt zaciągnięty u Marsa

Edytowane przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Pan Ropuch Wiesz, czuję Twoją twórczą szczerość, ostatnio (jestem tu krótko) piszesz w sposób tak prawdziwy, że przebija się to przez słowa. Na tematy faktycznie nas dotyczące, z refleksją inteligentnego, wrażliwego i pokornego człowieka. Bardzo cenię sobie Twoje pisanie, czerpię coś dla siebie z Twych treści. Potok ignorancji i odwracania się na problemy eko czy cywilizacyjne... najgorsze jest to, że śpiące głowy się tak ciężko otwiera; to zupełnie jakby był zbiór zamknięty podatny na zmianę i tyle. Ciepło Cię pozdrawiam. Seria Human jest piękna, piękna!!! 

Opublikowano (edytowane)

@GrumpyElf Bardzo dużo ciepłych słów :DDD Uważaj! bo jeszcze za bardzo rozpieścisz czyt. rozbisurmanisz swojego niedoszłego pracownika. A z takim jest najgorzej, co tu dużo mówić sama bieda :DDD Chyba czas najwyższy zmienić nicknejma...

Ps. Byłbym zapomniał za te wszystkie ciepłe słowa dziękuję! :D

na Don Quijote albo lepiej na Sancho Pansa :DDD

Pozdrawiam

wciąż Ropuszy

Opublikowano

@Pan Ropuch Myślę, że Pan Ropuszy mobilizuje się lepiej przez pochwałę niż naganę, choć jako płaz indywidualista, docenia pewnie i soczystą krytykę. Poszło mi prosto z serca, wszystko podtrzymuję, obym nie musiała żałować i potem w robocie Ciebie dokręcać. Masz jeden z najlepszych nicknames na orgu, jak tylko zmienisz, rzucę się na niego :D - nie zmieniaj! 

Opublikowano

Najpierw zrobiliśmy z Nich biedaków,a teraz dajemy ochłapy. Taki jest człowiek w tłumie. Na szczęście wielu już myśli samodzielnie i świat się zmienia i zmieni dzięki nim.

Dajesz do myślenia już dużo na ten temat myślącym.

Cieszę się z Twojej wrażliwości.

Opublikowano

@GrumpyElf Zostawię zostawię z Elfkami nie zadzieram jeszcze mnie zamienisz w księcia i będę musiał jeździć na białym koniu :P Prosto z serca - tak też odebrałem - szczerość jak złoto. Dzięks!

@Stracony Witaj Straceńcze?? nie wiem czy się z Tobą zgodzę, że to rozegra się tak pozytywnie jak napisałeś. W tych krajach już mieszają na przeogromną skalę możni tego świata wykorzystując już biednych ludzi do granic możliwości, ale to rozmowa na baaaaaaaaaardzo długą dyskusję :)

Pozdrawiam

Pan Ropuch

Opublikowano

Tak wygląda prawdziwa bieda, a jeszcze w tych regionach ludzie się niesamowicie skutecznie rozmnażają. Ci, którzy drukują pieniądze i się zadłużają po uszy żyją z kolei najlepiej, nie przejmują się i wcale nie mają zamiaru niczego spłacać. Nie maja do tego głowy, podobnie jak autor. Pozdrawiam

Opublikowano

@dot. Jakiś z pewnością pseudofilozof powiedział że nie ma lepszych i gorszych czasów są tylko inne (insze

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

) Ja się jednak z Tobą zgodzę czasy są conajmniej nieciekawe, raptem wszyscy stali się introwertykami i już dostrzegam tego niekończący się ciężar. Mentorzy liderzy guru dwoją się i troją by się dostosować czy też znaleźć sposób na to wszystko... 

Póki co kiepsko im wychodzi. Sieją. 

Pozdrawiam

Pan Ropuch

Opublikowano

Ożeż Ty skubańcu, to nawet nie był strzał w dziesiątkę, to strzał w dziesiątkę dziesiątki.

Czytam Twój wiersz i mam przed oczami celebrytów tzw. ambasadorów różnych akcji charytatywnych i zastanawiam się: czy to ze mną jest coś nie tak, że nie jestem w stanie uwierzyć w ich wielką szlachetność?

Bardzo dobry wiersz, koleżko.

Opublikowano

@corival @error_erros Moja logika jest nieubłagana nie ma takiego ustroju i takiego świata gdzie wszystkim żyje się dobrze. Albo jeszcze nie ma. Wychodzi więc na to że jedyną zasługą jest ulepszanie i optymalizowanie mikroświatów. Ulepszony mikroświat jest w stanie wygenerować energię która zacznie przenikać sąsiednie i tak dalej. Jak ulepszać mikroświat? Chyba przez balansowanie, małe kroczki i nieustanne próbowanie nowych rozwiązań...

Tyle z niedomyśleń na dzisiaj. :) 

Pozdrawiam Autorów

Pan Ropuch

Opublikowano

@Pan Ropuch Z moich obserwacji wynika, że pozowanie do zdjęcia głaszcząc po głowie chude czarne dziecko, a potem wstawianie tego zdjęcia na IG, ulepsza tylko jeden, naprawdę mikroskopijny mikroświat i bynajmniej nie jest to mikroświat tego dziecka.

Opublikowano (edytowane)

@error_erros To zdjęcie zapewne, jak i ten co do niego przypozował czy zbiera z niego profity. Ale jeśli wpłynie to na kogokolwiek co nie dla zdjęcia a dla jednego czarnego dziecka poruszy niebo i ziemię i coś zmieni to już jak najbardziej. Można wręcz powiedzieć że efekty uboczne są mile widziane :) 

ps. IG tam mnie nie ma i nie będzie, te filtry, efekty, nasycenie kolorami, kąty i retusze. Tam nawet miejsca które znam wyglądają lepiej zadając kłam mojej percepcji. Straszne miejsce, fabryka kompleksów i odrealnionego świata. Niszczyciel niewykształconych młodych umysłów. Ułuda podniesiona do rangi utopii <(IMHO) 

Pozdrawiam

Pan Ropuch :) 

Opublikowano

Wszystko się zgadza. Ale mając świadomość tych kłamstw i dysponując filtrem pt. "rozsądek" da się tam funkcjonować. Muszę przyznać, że jako autor konta z wierszami czuję się tam dobrze. A kompleksy, to ja tam leczę, hłe hłe ;]

Opublikowano

@error_erros I tak i nie i tak i nie i tak i nie... :) Rozsądek mi właśnie podpowiedział uciekaj stąd póki możesz. Inaczej... nie zna się zasad gry ale gra się... Jeżeli ktoś robi sto zdjęć i sto shotów jednego grymasu na twarzy itd. etc. by stwierdzić: to jest wystarczająco zajebiste na Insta, albo jeżeli jakaś Pani ma 8 mln folowersów tylko ze względu na szejpa swojej pupy - Sorry Gregory! Próżność to mój ulubiony grzech ale tam osiągnął granice absurdu. Postoję. Powodzenia w takim razie na Insta z wierszami! Masz na to papiery i kompetencje. 

Pozdrawiam

Pan Ropuch

Opublikowano

Tylko w Nas nadzieja i naszych prawdziwych Emocji. Ci co na nich grają od lat i nimi próbują rozporządzać niech idą precz. Tysiące erupcji emocji są w stanie zmienić bezkrok w bieg. Bałem się emocji całe życie i całe życie trzymałem je na wodzy teraz niech płyną. 

Opublikowano

Ropuchu, może niepotrzebny ter rym.. z ukosa - łososia... poza tym, włożyłeś w wersy baaaaadzro wiele

ze świata ludzi. Jest po czym przechadzkę zrobić, by oddać się rozmyślaniom... tyle nam zostało, chyba.

Pozdrawiam.

Opublikowano

@Nata_Kruk Mam już taką przypadłość jak czuję że wiersz się zapowietrza albo za bardzo napompowuje to niczym straganiarz poezji szybko sprzedaje tanie rymy (dla rozluźnienia patosiku ;) Chyba to jednak bierze się też z lęku przed przedobrzeniem - sam już nie wiem. Tłumaczyłem to już kilkakrotnie i żadno z moich tłumaczeń nawet mnie nie zadowala :DDD Jest coś na rzeczy. 

Pozdrawiam

Pan Ropuch

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @mariusz ziółkowski Muszę się pochwalić, że bardzo dobre robię naleśniki, a w sezonie ozdabiam je świeżymi malinami. Śniadań też nie jadam – kawa i dym papierosiany – nie naśladować, nie dobry to zwyczaj! (to tak z prywaty). Co do tych przypraw i szlachetności, "oj, nic nie szkodzi, że nie umiesz gotować", to zawsze są kłopoty, bo jednak z czasem się okazuje, że zbyt pobieżnie ocenia się sytuację.
    • @Somalija jak nie nosi cię po rękach, to słabo:)
    • Kolory ci się udały, nasycone. Ja wróciłam ze sklepów, lasera, mam rehabilitację na skoliozę i bolą nogi :) niestety już muszę nosić tylko sportowe obuwie:)
    • @Rafael Marius O właśnie bardzo dobrze to ująłeś... Dorosłość i jej cena 
    • 1. Herakles. Zły Heraklesie nie dla cię nimb herosa greckiego Przez zabicie hydry lernejskiej i lwa nemejskiego. [1] Przecież takie mordowanie zwierząt wbrew prawu dziś tu [2] I było: Helios się gniewał za zabicie mu wołów… Schwytałeś łanię z Kerynei daną Artemidzie, (Która cię oskarżyła o świętokradztwo, – o wstydzie!) W recydywieś ujął: z Erytmantu dzika; [3] Wotum dla Posejdona, co się wściekł z Krety byka. [4] Przez schwytanie koni nie swoich ale Diomedesa, [5] Wołów Gerionesa oraz Cerbera, psa Hadesa. Zdobycie pasa królowej Amazonek Hippolity. Przyniesienie z ogrodu Hesperyd jabłek złotych. Toż, niechby na zlecenie, a często zuchwała, kradzież [6], Albo rozbój wedle dzisiejszych praw, stańmy w prawdzie. [7] Przepędzenie ptaków stymfalijskich z ich siedliska, Wbrew „Dyrektywie […] w sprawie ochrony środowiska [...]”. [8] Oczyszczenie stajni Augiasza nurtem rwącej rzeki To artykuł sto osiemdziesiąty drugi – nielekki. [9]    2. Tezeusz. Tezeusz to był seryjny zabójca a nie heros, Choć rzucanych zacnych motywacji mordów urósł stos: Mord Perifetesa, bo z maczugą czyhał na ludzi I olbrzyma Sinisa, co rozrywaniem się trudził, Mord Skirona, bo myjących mu stopy rzucał bestii, Mord zapaśnika Kerkyona w miejscu „Palestry”, Przycięcie Prokrusta, co łożem lud standaryzował, Który był prostak, bo dziś w urzędzie by się schował... Mord człeko-byka, co w labiryncie żywot swój taił. ( Prócz ludzi, z Krommyon olbrzymiej dzikiej świni Fai. ) Więc najmniej, wedle artykułu sto czterdzieści osiem, – Lat dziesięć; piętnaście, gdy „ze szczególnym okrucieństwem” . [10] Fakt, że mógł mordować winnych w ramach samosądu Przy bezradności władz i ofiar, nie obejdzie sądów. . . . Tu doczytawszy to przydługie wyliczenie krytyk: „Czegóż by pan chciał, ich bezkarności?” zrobi mi wytyk. Otóż: W przyrodzie wszystko jest po coś, w tym też herosi. – Na mus czynień i bez związanych rąk, miast pusto głosić!   PRZYPISY [1] W kolejności raczej wpierw lew niż hydra, ale oba pierwsze. [2] „Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt” :  „Art. 35, § 1. Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z naruszeniem przepisów art. 6 wyłączenia zakazu zabijania zwierząt, zakaz znęcania się nad zwierzętami ust. 1, art. 33 zasady uśmiercania zwierząt lub art. 34 uśmiercanie zwierząt w ubojni ust. 1–4 podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. 1a. Tej samej karze podlega ten, kto znęca się nad zwierzęciem.” [3] A może to łania była w recydywie? Nie pamiętam, a z podparcia się profesorami jasna kolejność nie wynika. [4] Byk miał być złożony w ofierze Posejdonowi ale król postanowił, że szkoda, na co Posejdon postanowił, że byk zamiast być ozdobą królewskich obór poszaleje sobie z króla i królestwa szkodą… [5] No dobra, karmili je ludzkim mięsem, ale kradzież to kradzież. [6] Kodeks Karny „Art. 278. § 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. § 1a. Tej samej karze podlega, kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą kartę uprawniającą do podjęcia pieniędzy z automatu bankowego. § 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. § 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca czynu określonego w § 1, 1a lub 2 podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. § 3a. Kto dopuszcza się kradzieży szczególnie zuchwałej, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. § 4. Jeżeli kradzież popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego. § 5. Przepisy § 1, 3, 3a i 4 stosuje się odpowiednio do kradzieży energii. [...]       Kodeks Karny Art. 279. § 1. Kto kradnie z włamaniem, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10. § 2. Jeżeli kradzież z włamaniem popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego. [7]  Kodeks Karny „Art. 280. § 1. Kto kradnie, używając przemocy wobec osoby lub grożąc natychmiastowym jej użyciem albo doprowadzając człowieka do stanu nieprzytomności lub bezbronności, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 15. § 2. Jeżeli sprawca rozboju posługuje się bronią palną, nożem lub innym podobnie niebezpiecznym przedmiotem lub środkiem obezwładniającym albo działa w inny sposób bezpośrednio zagrażający życiu lub wspólnie z inną osobą, która posługuje się taką bronią, przedmiotem, środkiem lub sposobem, podlega karze pozbawienia wolności od lat 3 do 20. ” [8] „Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady  (UE) 2024/1203 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie ochrony środowiska poprzez prawo karne i zastępująca dyrektywy 2008/99/WE i 2009/123/WE”: „Artykuł 3 Przestępstwa [...] 2. Państwa członkowskie zapewniają , by następujące czyny, jeżeli zostały dokonane bezprawnie i umyślnie, stanowiły przestępstwa: [...] q) każdy czyn, który powoduje pogorszenie stanu siedliska w obszarze chronionym lub niepokojenie gatunków zwierząt wymienionych w załączniku II lit. a)  do dyrektywy 92/43/EWG na obszarze chronionym, w rozumieniu art. 6 ust. 2 tej dyrektywy, jeżeli takie pogorszenie lub zaniepokojenie jest znaczne; […]” Istotnie żelaznodziobe i żelaznoszpone „ptaki stymfalijskie” nie były pod ochroną wówczas (a i to nie na pewno, bo były pod protekcją samego Aresa), ale przy takim „wyposażeniu” dziś jako rzadkość byłyby pod ochroną wraz z siedliskiem i to z całą pewnością. [9] Kodeks Karny „Art. 182. § 1. Kto zanieczyszcza wodę, powietrze lub powierzchnię ziemi substancją albo promieniowaniem jonizującym w takiej ilości lub w takiej postaci, że może to zagrozić życiu lub zdrowiu człowieka lub spowodować istotne obniżenie jakości wody, powietrza lub powierzchni ziemi lub zniszczenie w świecie roślinnym lub zwierzęcym w znacznych rozmiarach, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. § 2. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3. § 3. Jeżeli czyn określony w § 1 został popełniony w związku z eksploatacją instalacji działającej w ramach zakładu, w zakresie korzystania ze środowiska, na które wymagane jest pozwolenie, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.” Wprowadzenie do rzeki takiej ilości końskiego nawozu, że nie da się go sprzątnąć innym sposobem, może naruszyć, o nieumyślności nie mam mowy, bo działał z rozmysłem. [10] Kodeks Karny „Art. 148. § 1. Kto zabija człowieka, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 10 albo karze dożywotniego pozbawienia wolności. § 2. Kto zabija człowieka: 1) ze szczególnym okrucieństwem, 2) w związku z wzięciem zakładnika, zgwałceniem albo rozbojem, 3) w wyniku motywacji zasługującej na szczególne potępienie, 4) z użyciem materiałów wybuchowych, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 15 albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.”   Ilustracja: Antonio del Pollaiolo (-1498) „Ercole e l'Idra” („Herkules i Hydra”) wiązany z innym obrazem w swego rodzaju serię: „Ercole e l'Idra e Ercole e Anteo” („Herkules i Hydra i Herkules i Anteusz”), 1475; na którym to obrazie widzimy jak Herkules morduje unikatowy gatunek!  

• Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...