Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) śpij słodko nasze światełkow śmiertelnej ciszy miękkościachna wieki - tak jej śpiewali- i nie odbijaj się w oczachpozwól o sobie zapomnieći nigdy nam się nie przyśnij- nucili cicho gdy gwoździeprzybiły wieko kołyskiutopił się komplet kluczyw kałuży łez na podłodzeskrzypnęły drzwi - nikt nie przyznałże z trumny wciąż słyszy oddech Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez error_erros (wyświetl historię edycji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrumpyElf Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @error_erros Fan horrorów! Podejrzewam, że w kieszeni nosisz zawsze dużego pająka żeby rzucać strachlakom za koszulę. Aż mi ciarki przeszły wzdłuż kręgosłupa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @Dag No dobra, tym wierszem przegiąłem pałę ;/ Trochę zabrakło poszlak, że chodzi o miłość, nie o dziecko... @GrumpyElf Tu nie ma nic strasznego, jest tylko smutno. Przynajmniej w moim odczuciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrumpyElf Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @error_erros Żywcem chowane "dziecko" jest jak najbardziej strasznym obrazem. Rzeczywiście na tyle przemawia do wyobraźni, że potem ciężko skierować myśli na zawartą przenośnię. Skojarzyło mi się z efektem Kuleshova, bo tam jest właśnie dziecko w trumnie i moja pamięć została zakładnikiem tego wizerunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @Marcin Przegiąłem, bo wyszedł wiersz na pierwszy rzut oka zupełnie nie o tym, o czym chciałem... @GrumpyElf Jasne, rozumiem. Tylko że chodziło o scenę, w której dwoje niekochających się już ludzi układa swoją miłość do wiecznego snu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrumpyElf Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Wiersz jest świetny! Jak już znam Twój zamysł, umiem degustować jego smaczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazzkółka Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @error_erros Ta niejednoznaczność odczytu podoba Misię bardzo. :-) Popatrz na ten wers, karkołomny trochę, może by go uprościć, co Ty na to? w śmiertelnej ciszy miękkościach - może by tak przebudować "śmiertelną ciszę", bo to połączenie dość utarte, a odwrócenie szyku wyrazów tylko go tuszuje, jak gruba warstwa makijażu ;) I coś bym pokombinowała z tą "kałużą łez" ;-) Bo - jw :) Ogólnie - pisanie "pod wpływem"... ...weny! Lubiam! Pozdrawiam serdecznie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @opal Bardzo dziękuję za uwagi. Ogólnie ten wiersz muszę chyba jeszcze porządnie przemyśleć. Pozdrawiam serdecznie! @GrumpyElf Dziękuję, tylko fajnie by było, gdyby zamysł był choć trochę widoczny bez mojego tłumaczenia ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrumpyElf Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pewnie, że tak, ale nie miej wierszowi, ani naszym pierwszym odbiorom "w ciemno" za złe. Zobacz, poniżej właśnie dowód Kuleshova na to, że określony obraz zmienia kompletnie kognitywny odczyt sytuacji. Trumna + dziecko = smutek. Nawet jeśli aktor tę samą minę robi na widok talerza z zupą. I nie może być inaczej :) Wybacz, że wjeżdżam tu ze swoim konikiem, ale chyba trochę na temat? :X Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez GrumpyElf (wyświetl historię edycji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @GrumpyElf Już sobie wygooglowałem, kiedy wspomniałaś o tym we wcześniejszym komentarzu. Faktycznie, rzuciłem wiersz na pastwę tego efektu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwonaroma Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Niesamowity. Bez względu na skojarzenia i odbiór. Tak jak Opal - niejednoznaczość jest siłą tego wiersza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No tak, z pewnością. Niemniej wolałbym, by mój zamysł był nieco bardziej czytelny. Bardzo dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @Michał_78 No już mi nie wypominaj, już wiem, że spieprzyłem :< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Albo jakbym potrafił napisać tak, żeby nie było wątpliwości, że ten wiersz to jedna wielka przenośnia. Trudno, może następnym razem się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.zak1 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Robi wrażenie, ale w obecnej rzeczywistości pierwsze skojarzenia były z aborcją. Po Twoim wyjaśnieniu jest inaczej, ale rzeczywiście jakaś mała wskazówka by pomogła, żeby nie wchodzić na zupełne manowce:). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @Marek.zak1 Tak, wiem, że poszedłem po bardzo cienkim lodzie z tymi skojarzeniami... Dzięki, że wpadłeś do mnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antoine W Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @error_erros wpadłem na to, że to Ona, ale nie zaglądnąłem tu pierwszy (utwierdziłem się tylko, że dobrze robię nie czytając wcześniej komentarzy) a to, zależy pewnie od tego, co kto przeżył :( a gdzie tu horror? ten jest i w pierwszym spojrzeniu, i w drugim też... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @Antoine W Zależy, jak rozumieć słowo "horror". W wymiarze "życiowym" i emocjonalnym jest tu z pewnością. Jednak mi, jako fanowi horrorów, kojarzy się w pierwszej kolejności z gumowymi potworami i sztuczną krwią ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antoine W Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @error_erros Pewnie oglądałeś polskiego "Wiedżmina" z gumowym smokiem :( to był wieśmin :( (marzy mi się Wiedźmin zrealizowany a'la Hobbit ze smokiem Smaugiem...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Uwielbiam naszego polskiego Wieśmina! Wolę go nawet niż netflixowego ;D Zmieniłem tytuł wiersza. Może choć trochę odciągnie od przykrych skojarzeń. @Gosława W zupełności wystarcza mi sam fakt, że nie przeszłaś obok wiersza obojętnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi