Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Wędrowiec.1984 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zegarmistrz Od rana przy nim siedzę, nie wiem czy naprawię; Jak żyję takich rzeczy nie spotkałem jeszcze. Czy ktoś mnie stamtąd woła, czule i serdecznie? Postradał pewnie rozum pomylony starzec. Nie słychać mechanizmów, trybów czy wahadeł Lecz pieśni co kołyszą nieskończoną przestrzeń; Tam gwiazda spadająca swą melodię szepcze I grozi bym nie patrzył przez horyzont zdarzeń. A jednak się skusiłem by popatrzeć trochę Na rzeczy tak uparcie przed spojrzeniem skryte, I czuję jak ze światłem lekko się unoszę, Z tym światłem, które kiedyś było moim życiem. Wnet budzę się w łóżeczku jako mały chłopiec I zegar naprawiony tuż przed sobą widzę. --- 9
GrumpyElf Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 @Wędrowiec.1984 Przeniosłeś mnie w krainę baśni jak u Christiansena. Sen ma ogromną moc, ten chłopiec pewnie nigdy go nie zapomni. Dala mnie kino to taki sen na życzenie i Twój sonet skojarzył mi się z Cinema Paradiso. To stary film, w którym sycylijski chłopiec zaprzyjaźnia się z operatorem projektora w kinie i odkrywa nieskończony świat wyobraźni, potem wraca do wioski jako uznany reżyser. Uchwyciłeś ten magiczny moment, gdy tylko wyobraźnia nas ogranicza. Pięknie :) 3
Wędrowiec.1984 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Za to właśnie kocham poezję i romantyzm. Za wrażliwość i nieskończony świat wyobraźni. Wystarczy zamknąć oczy by wsiąść do wehikułu czasu - nic nas wtedy nie ogranicza. Ani żadne uczucie, ani żadna przestrzeń. @dot. Chciałoby się w ogóle panować nad czasem... Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji) 2
Wędrowiec.1984 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, zarówno wielkie rzeczy jak i maleńkie okruchy. Wielki stojący zegar odmierza czas, który pędzi tak szybko jak nieskończoność pomiędzy jednym a drugim mrugnięciem. :) 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 @Gosława Wygląda na to, że peel jest nie tylko zegarmistrzem... :)
Jo Shakti Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Cóż za przyjemny utwór... czlowiek ciekawski, zawsze zerknie i zabierze ze soba dalej... piękny wiersz... pozdrawiam :) 2
Marek.zak1 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) W Twoich sonetach przenosisz czytelnika w świat, gdzie przedmioty i zdarzenia nabierają nowego, magicznego wymiaru, a ich relacje są inne niż w realu. Kolejny cudowny sonet, który potwierdza, że sztuka jest zupełnie innym wymiarem świata i życia. Pozdrawiam i gratuluję. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji) 2
Wędrowiec.1984 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dziękuję za zatrzymanie się na chwilę przy moim utworze i za miłe słowa. Niech czas nigdy nie odsłania swoich tajemnic, by wciąż było o czym pisać. :)
corival Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 @Wędrowiec.1984 Czas ma to do siebie, że lubi zaskakiwać... bywa też uciążliwy, kiedy ucieka w iście sprinterskim tempie. W Twoim wierszu zegar stał się jakby klamrą, spinającą utwór. Słusznie już wcześniej wspomnieliście, ze przedmioty mają dusze. Też tak myślę, zwłaszcza te dawne, tworzone ręcznie, a nie sztampowo na taśmie. Piękny tekst. Pozdrawiam :) 2
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @Wędrowiec.1984 Zupełnie jakby powiedzenie "każdy jest kowalem własnego losu" mogło działaś wstecz. Bardzo dobry sonet!
zyzy52 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @Wędrowiec.1984 A mnie skojarzył się ten wiersz z reinkarnacją. W pierwszej chwili miałem takie odczucie. Pozdrawiam :-) 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Jeszcze raz bardzo dziękuję za czytanie i cieszę się niezmiernie, że utwór się podobał. Wszystkie przedstawione tutaj interpretacje pasują do niego jak ulał. Może kiedyś dowiem się co tak naprawdę jest w samym środku os... A może niech to zostanie tajemnicą peela i autora? :) Pozdrawiam serdecznie!
Rekomendowane odpowiedzi