Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Złość 

Otwieram usta 
słowa wędrują ku krawędzi
przetaczają się po wargach 
spadają..zamieniając się 
w dzwięki.
Łączą się w potok ...
wodospad..krzyczę?
rozbijaja się o ziemię 
rozpryskują się 
spływają wersami po 
po ścianach 
zderzają w powietrzu
rezonują w uszach
To tsunami może ogłuszyć
może..zabić myśli i ...znaczenia !
Mniej ekspresji 
mniej gniewu 
słowa nie nabiorą 
pędu nie potłuką się 
nie wypaczą, 
zrozumiesz co mówię?
nareszcie ...po roku
..terapii 

Opublikowano

@JAPA Zawsze mnie ciekawiło, jak ma się do prawdy to, co wygadujemy w złości. Chodzi mi o taki mechanizm: w gniewie padają jakieś naprawdę bolesne słowa, a gdy emocje opadną, to "przepraszam, że to powiedziałem, wcale tak nie myślę". Jak to jest? Złość nam na chwilę kładzie do głowy myśli powodujące takie słowa i mówimy je mimowolnie, czy właśnie w złości stajemy się prawdziwie szczerzy?

Opublikowano

@error_erros myślę że,  trochę tak i trochę tak. Jest sporo prawdy w złości ale często też sporo wyolbrzymienia i żalu. Czasem chęci zwyczajnego dokopania. Wtedy właśnie używamy słów nieadekwatnych ..lub wulgarnych.

I tak nasza komunikacja przyjmuje fałszywy obraz.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Alicja_Wysocka Poezja daje doskonałe złudzenie omnipotencji. Ale żeby naprawdę móc wykorzystać potencjał poezji, należy najpierw mieć odwagę żyć poza nią. Im więcej człowiek wie o sobie, o innych ludziach, o świecie i jego zjawiskach, tym bardziej świadomie może tworzyć rzeczywistość liryczną, tym odważniej zaglądać poza zwykły sens słów. Człowiek, który boi się żyć, będzie się też bał eksplorować głębię swoich myśli i emocji w dziele. Zatrzyma się na etapie rejestracji, a nie rozumienia.
    • @Berenika97 Czas leczy rany i pozwala spojrzeć na sytuację z innego punktu widzenia. Pewnym jest to, że tym podobne wydarzenia na długo, jeśli nie na zawsze zostaną w sercu i umyśle, a co dana osoba z tym zrobi niewątpliwie ukształtuje ciąg dalszy przyszłości.   Przeczytałem wiele, wiele lat temu swój horoskop na całe życie, a szczególnie moje relacje z kobietami i wierzcie mi wówczas  raczej w to nie wierzyłem, byłem nastolatkiem, ale życie potwierdziło to co tam wówczas przeczytałem. Powie ktoś, że to po prostu przypadek, że to moje wybory działania, reakcje i brak doświadczenia ukierunkowały wydarzenia w takim a nie innym kierunku. Nie zaprzeczam, lecz uważam, że przeznaczenie odgrywa w ludzkim życiu dominującą rolę.  Dla heteroseksualnego mężczyzny, kobieta zawsze będzie ważną częścią życia, ale przysłowie: "Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz" mówi samo za siebie.
    • @Berenika97 Siedział mi w głowie ten wiersz przez parę dni :) więc muszę dopisać    Odwrócony wisielec  wyszedł w karcie więc skreśleni byli już na starcie tak uwierzyła że to o nich chodziło że przez pętle jej życie  się zakończyło
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tak - wierszem można wiele, myślę, że więcej niż sobą, chociaż to też cząstka Ciebie.
    • @Krzysic4 czarno bialym    No... nie zgubiłeś się, pozdrawiam serdecznie i dziękuję :)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...