jan_komułzykant Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2021 @Lach Pustelnik sam widzisz, ludzie uwielbiają zakładać sobie kajdany, tworzyć zasieki i ograniczenia. Być może nie zawsze jest to złe, dla większości to jak nić Ariadny i wytyczony kierunek postępowania. Nawet ci o skłonnościach anarchistycznych też w końcu zauważą, że ciągłe nie-bo nie i tak w gruncie rzeczy prowadzi do tego samego światełka w tunelu ;) Gorzej, jeśli w tę dróżkę wpakuje się jakieś nieodpowiedzialne indywiduum i zacznie wytyczać coraz niebezpieczniejsze lub wręcz ślepe uliczki. Wtedy agresje mogą nie dać się powstrzymać. 1
Lach Pustelnik Opublikowano 27 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 @Annie Masz oczywiście rację. To wynika z udowodnionego twierdzenia Gödla. Żadna teoria nie jest w stanie udowodnić założeń na podstawie których została zbudowana. Przychodzi mi na myśl słynne :" TO ZDANIE JEST NIEPRAWDZIWE". Zatem jakie jest? Błędne koło. Niemniej można korzystając z niekwestionowanych praw logiki dociekać tego, czy wolna wola istnieje czy nie. I chyba tylko tyle.
Lach Pustelnik Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2021 @Gosława No to jesteś szczęściara! Mnie to wzięło dobre pół życia, czyli... niemal pół wieku:)) A tu masz podane na tacy, haha! I komu mam współczuć? Sobie? czy Tobie???
Lach Pustelnik Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2021 @Gosława No to se też nie bede! Jest po równo:))
Rekomendowane odpowiedzi