Jack.M Opublikowano 23 Lutego 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 złamany konar stuknął w zamknięte okno zimowy księżyc
Jack.M Opublikowano 23 Lutego 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Była też wersja w klimatach modern haiku; zimowa gałąż kołacze w twoje okno pełnia księżyca Ale jak haiku to haiku;)
Noriko Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Mnie się podoba wersja pierwsza... Coś mnie razi w wersie "kołacze w twoje okno", ale to chyba tylko kwestia gustu. Pozdrawiam
tygrys_pietrek Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. szczerze mowiac ta wersja jest duzo ciekawsza a jeszcze lepiej byloby napisac: złamana gałąź kolacze w twoje okno pełnią księżyca drobne "ą" sporo zmienia. tak na dobra sprawe to mozna by sie nawet pokusic o rozpisanie tego jako haiku jednowersowe. pietrek
aneta michelucci Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. szczerze mowiac ta wersja jest duzo ciekawsza a jeszcze lepiej byloby napisac: złamana gałąź kolacze w twoje okno pełnią księżyca drobne "ą" sporo zmienia. tak na dobra sprawe to mozna by sie nawet pokusic o rozpisanie tego jako haiku jednowersowe. pietrek To chyba nie złamana gałąz ma stukać, kołatać w okno ? Wydaje mi się, że drobne "ą", w ogóle zmienia sens tego haiku. pozdr. aneta
Piotr_Mogri Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Jacku zastanów się nad brzmieniem słowa konar. Silne, mocne z rasowym 'r' na końcu. :) Czyli coś większego. Konar to nie gałązka i nawet nie gałąź. To KONAR. Czy pasuje do niego słowo stuknął? ;) Stuknął, puknął, zabębnił... Za wiotkie to określenia, za mało mocy wnoszą. Wersja druga jest lepsza gdyby nie pewna nieścisłość wykazana przez anetę m.. Złamana gałąź - kołacze. Czy aby na pewno kołacze? Czy ta gałąź przypadkiem po złamaniu nie leży pod drzewem? ;) pozdrawiam serdecznie Piotr
Jack.M Opublikowano 28 Lutego 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak i dla mnie konar jest czymś ciężkim--stąd tylko jedno puknięcie. Druga wersja jest już naprawiona!!!!!! A pierwsza mogła by brzmieć;złamany konar z brzękiem otwiera okno - zimowy księżyc ??
Piotr_Mogri Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 W tej wersji otwiera nie pasuje... ...ale nie wnikaj za bardzo. :) pozdrawiam Piotr
Rekomendowane odpowiedzi