Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzisiaj miłe chwile

jutro smutek żal

dziś miłosne słówka

jutro deszcz i wiatr

i tak codziennie

inny widzimy kram

który nie jedne

ma drzwi

gdy je otwieramy

ocieramy sie o

smutek oraz fałsz

śmiech i miłe sny

dzisiaj było fajne

jutro już nie musi

więc się zastanów

obok nowych drzwi

czy warto je otwierać

może lepiej się

obrócić w znane 

chwile iść 

Opublikowano

fałsz to ja kiedyś wyczuwałam na kilometr teraz ludzie tak zakłamani że trudno to rozpoznać i nie wiadomo przez to czy otwierać nowe drzwi komuś czyli swoje serce bo można nieźle się sparzyć piękny wiersz daje do myślenia lubię cię odwiedzać, pozdrawiam serdecznie :)

Opublikowano

@Waldemar_Talar_Talar Zdecydowanie.

W zdrowym związku żadna ze stron nie bierze pod uwagę nowości czy nowinek, że tak je nazwę, nawet w najtrudniejszych momentach. Razem przez te trudy przechodzą i z nich wychodzą, cieszą się życiem. 

A z drugiej strony, to w kochanym człowieku jest zawsze coś nowego i pięknego do odkrycia. 

Pięknie dziękuję i miłego dnia!

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

@Karina Westfall  -  dziekuje usmiechem za tak 

zacny komentarz.

Dużo radości życzę.

@Iwa-Iwa  -  dziekuje Iwonko - 

Pozdr. uśmiechem.

@Leszczym  -  dziękuje  serdecznie za czytanie.

Pozdr.

@huzarc -  dzieki serdeczne.

Pozdr.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Stary_Kredens kto mieczem wojuje od miecza ginie  Pozdrawiam @Marek.zak1 chciałem uniknąć romantyzowania celowo bu wybrzmiała taż ich natura Pozdrawiam  @Berenika97 dokładnie taki był zamysł Pozdrawiam @Sekrett cieszy mnie to więc niezmiernie  Pozdrawiam 
    • @Rafael Marius najlepszym miejscem emeryckiego życia dla mnie jest Mauritius, a dokładnie okolice bezpiecznego, nowoczesnego i luksusowego Trou aux Biches lub Grand Baie bądź zamieszkanie w Hiszpanii albo na Malce. Nie płaciłabym podatków od swoich emerytur, otrzymywałabym w kwocie brutto, przeniosłabym rezydencję podatkową np. Na Mauritius, starałabym się o 10 letnia wizę emerycką, za swoje emerytury utrzymałabym się tam, musiałabym tylko mieć ubezpieczenie prywatne na Mauritiusie, żeby skorzystać z lekarzy, czy szpitala. w Hiszpanii czy Malce bez wizy mogłabym mieszkać. AI mi sprawdził, że są fajne programy dla emerytów, aby otrzymać wizy w takich krajach jak Kostaryka, Panama, Malezja, koszty ubezpieczenia są różne, podatek 0%. Są miasteczka samych emerytów ze świata w spokojnych regionach. Mieszkając w Polsce płaciłabym podatek od emerytury, z Anglii już nie, ale życie w Polsce nie jest tanie obecnie. Zachęcił mnie AI do pewnych krajów, sprawdził mi warunki klimatyczne, gdzie jest najlepiej, co bym zniosła. Na Vanuatu są pory deszczowe, duża wilgotność , jest też dobry rozwiązaniem, a na Mauritiusie na północy są cyklony, na południu, na zachodzie nie ma tego, jest dziką roślinność. W Anglii są rejony, gdzie rosną palmy, jest ciepło, ale bardzo drogo, służba zdrowia pęka w szwach, dla emerytów kiepsko. Na Polinezji trzeba mieć wykupione ubezpieczenie ewakuacyjne wykupione, na jednej wyspie jest tylko szpital. Na Seszelach ze służby zdrowia mogą skorzystać tylko lokalsi, drogie życie. Na Malezję mnie nie stać, bo chcą zabezpieczenie, bądź wysoką emeryturę trzeba posiadać, ale są fajne programy Sawrak, na wyspie Borneo. Na Reunione płaciłabym podatki od dwóch emerytur. Bliższe mojemu ideałowi jest Mauritius, Kostaryka, Panama.:)
    • @Leszczym Tekst z dużą ilością pary :) Dla mnie, podoba się.  Pozdrawiam. 
    • @Mel666 Cudowny. Takie wiersze inspirują i dają do myślenia. Czyli robią dokładnie to co najważniejsze. Jestem pod wrażeniem. 
    • @Poet Ka ... unosi się powoli nad wodę  zapach otacza ciało odpływa w swoje tęsknoty  ... Pozdrawiam serdecznie miłego dnia 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...