Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Jak to jest być poetą?

Rekomendowane odpowiedzi

@Marek.zak1 Ala fajny dialog. Czyżby  "szlachcic młody" chce być poetą i robi rozeznanie? Opłaca się czy nie? 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dobre, choć nie do końca prawdziwe, ale fakt bieda jest straszna. Czyli wychodzi na, że szlachcic chciałby robić biznes. 

Pozdrawiam Cię, Marku niedzielnie. 

Ja pamiętam, gdy jeszcze mieszkałem w Krakowie, jak zastukał do moich drzwi młody człowiek z prośbą o wsparcie finansowe. Okazało się, że chciał być pisarzem i nie miał czasu na pracę. Wolał chodzić i żebrać. Myślę, że nie napisze/napisał niczego dobrego, aczkolwiek mogę się mylić. Nazwiska niestety nie poznałem, więc trudno się przekonać.

Mistrz mówi chyba o tych bez talentu. Poeta który ma talent jest postawiony przed innym wyborem — kasowo czy ambitnie, być docenionym po śmierci i żyć w biedzie, czy pisać badziewie i żyć jak Jaśnie Pan

Jak to jest być poetą bez talentu?

Talent jest ważny, i przyznam, jest warunkiem koniecznym, ale tylko jednym z warunków, niczego nie gwarantującym. Tak samo ważnymi są pracowitość, wytrwałość,  talent do podejmowania dobrych decyzji w ważnych sprawach, inteligencja, w tym emocjonalna, umiejętność zjednywania sobie ludzi, wiedza, przez niektórych zwana mądrością i tak dalej. Poza tym posiadany majątek pomaga, bo można pisać bez presji i nie na zlecenie, termin, ilość, co wielu twórców zniszczyło. 

Dzięki za koment i pozdrawiam.