Stary_Kredens Opublikowano 2 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Kiedyśmy niepiękni No to niepiękni I nie pomoże tu żadna poza Kiedyśmy biedni No to biedni Nie wybierzemy się za morza A kiedyśmy głupi No to głupi I żadna księga mądrości nie doda I tylko dobrze żeśmy nie wieczni Bo wtedy życia nam tak nie szkoda Kiedyśmy piękni No to piękni I każde lustro nam to powie Gdyśmy bogaci No to bogaci Drzwi nam otworzą wszyscy bogowie Kiedyśmy mądrzy No to mądrzy Nie damy sobie zabić ćwieka I tylko szkoda wielka szkoda Że czas ku śmierci nam ucieka Edytowane 4 Stycznia 2021 przez Stary_Kredens (wyświetl historię edycji) 3
Justyna Adamczewska Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2021 @Stary_Kredens Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Stary_Kredens Tacy marzą o wyzwoleniu, jeszcze nic im nie pomoże, smutne. ale są różni ludzie i Ty podkreśliłaś w drugiej cz. wiersza Tacy lękają się śmierci, ponad miarę cenią sobie życie. Może i słusznie, jedak śmierć nikogo nie ominie, taka prawda. Podoba mi się Twój wiersz, kojarzy mi się z piosenką:
beta_b Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2021 Pokusiłam się o wyrównanie, ale jeszcze trochę zabawy wymaga. Co do sensu, nie bardzo się zgadzam, tekst bazuje na stereotypach ale może dlatego nadaje się na piosenkę? bb Gdyśmy niepiękni to niepiękni i żadna poza nie pomoże. A kiedy biedni, no to biedni, nie wybierzemy się za morze. Kiedyśmy głupi, no to głupi i żadna księga nic nie doda. I tylko dobrze, żeśmy nie wieczni, bo wtedy życia też nie szkoda. A kiedy piękni, no to piękni i zwykłe lustro prawdę powie. Gdyśmy bogaci, to bogaci majątek każde drzwi otworzy. Kiedyśmy mądrzy, no to mądrzy, nie damy sobie zabić ćwieka. I tylko szkoda, wielka szkoda, że czas ku śmierci tak ucieka. 1
Marek.zak1 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2021 A mnie się podoba, chociaż "dobrze" i "szkoda" to przez obserwatorów bo życia zapewne szkoda podobnie jednym i drugim. Pozdrawiam.
kronikarka1000 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2021 @Stary_Kredens Dzień dobry, nie da się go zatrzymać to fakt, a może to dla nas lepiej... Pozdrawiam z uśmiechem i dobrymi życzeniami udanego 2021 roku.
Stary_Kredens Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2021 @beta_b wykorzystałam coś z tego .wielkie dzięki Pozdrawiam kredens
jazzkółka Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2021 @Stary_Kredens Mam pytanie o to miejsce, mz jest błędne. "Drzwi nam otworzą /każde/ bogowie" ? Spotkałam się z dziwaczną formą (l.mn. r.mo) "każdżi" Ale, czy tu nie lepiej napisać po prostu: "wszyscy bogowie"? Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Stary_Kredens Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2021 @opal chociaż dotyczy tu każdych drzwi to może lepiej wszyscy bogowie zobaczę Kredens
Stary_Kredens Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 @Agrafka pewnie zawsze trochę szkoda , chociaż czy ja wiem różnie to bywa Pozdrawiam kredens
Rekomendowane odpowiedzi