Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Czarek Płatak Opublikowano 13 Grudnia 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2020 (edytowane) Pacierz wieczorny Głód, latarnie się wiją, syczy światło, omiń, jeśli ukąsi, twój krzyk przepłoszy nam chodnik spod nóg i rozlecą się w noc okien litery, a za nimi jednym z nich poeta poleci jak najświętsza kometa łzy po twarzy matki, która nie ma już w piersiach mleka dla warg naszych, gdy modlitwa na gzymsach języków zawisła krwią, skapując srebrzystą z czerepu księżyca, w perspektywy idziemy do gwiazd per aspera z przystankiem na szybkiego papierosa w teraz, lufy ulic szczekają z oddali seriami, Stwórca w mózgach wybucha, a my obłąkani w butach niebo tętniących, z pięściami zdartymi do krwi, mięsa, do kości naszej wielkiej winy, łona własnych kalwarii drapiemy zaciekle, licząc, że się rozewrą i sok z nich pocieknie, siebie pragniemy, siebie pragniemy tak bardzo, że z każdą chwilą w siebie opadamy na dno, może jeszcze zdążymy jakąś wieczność wyrzec, zanim szyje otuli nam świt chłodnym stryczkiem. Edytowane 16 Grudnia 2020 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji) 10
[email protected] Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2020 @Czarek Płatak pacierz - poeto. 2
[email protected] Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 @Czarek Płatak Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czarku idealny trzynastozgłoskowiec 7//6 może trochę rozchełstany, ale to Twój styl. Tematyka... no cóż, pętla, okno, może zbyt jednostronnie oceniłem, ale niech każdy znajdzie cokolwiek dla siebie. To jest cecha dobrego wiersza. Wszystkiego dobrego. A tak przy okazji chyba pacierz pomylił Ci się z papieżem... ha ha! 1
beta_b Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Modlitwa co turpizmem ocieka, ale dobra, plastyczna, (w pocieknie literówka). bb
Czarek Płatak Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. Fajnie, że umiałaś się dopatrzeć tego co wydawało mi się jest w wierszu może zbyt mocno zamaskowane. Pozdrowienia
Czarek Płatak Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na zdrowie :) Odpozdrawiam!
Nata_Kruk Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2020 Mocny, rozbudowany myślowo pacierz, włazi za skórę. Niektórymi 'dwuwersami' można by obdzielić właTców świata, ale wątpię, żeby oczyściło to ich mózgi. Treść opisująca wiele płaszczyzn zgiełku, który wokół nas. Tak, niby pragniemy siebie, tzn. to także jest, ale często też opadamy.. w sobie.. na dno Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pytanie do tego fragm... a gdyby.. w sobie opadamy na dno.?.. tak jakoś mi się przeczytało. Pozdrawiam.
Czarek Płatak Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Całozdaniowiec, ale krople, oddech można sobie, gdzie bądź zaczerpnąć i też nie będzie źle. Poeta łzą nie leci, bo on i kometa łzy to dwa byty. Czy cała poezja jest konesyjną.. Chyba nie, ale jej konfesyjność to chyba jedna z integralnych funkcji. Co do próby przyjżenia się wszystkiemu wyraźniej to zawsze łatwiej jest poczuć kiedy się samemu dotknie. Ja jednak piszę głównie, bo mnie dotyka, nie żeby dotykać. Chyba, że serc czytelników. Jeśli się czasami uda. Pozdrowieństwa
Czarek Płatak Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za wizytę i wyłapanie literówki. Pozdrowienia
Czarek Płatak Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, również jestem raczej sceptyczny co do ewentualności oczyszczenia mózgów władców czymkolwiek... Za sugestię dziękuję, jest zrozumiała, ma swój sens. Jednak ze względu na to, że wers ten ma dla mnie niejedno znaczenie pozostanę przy obecnej. Dziękuję za czytanie, za refleksję, zrozumienie. Uściski!
Gość Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zawsze z ogromnym podziwem Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Czarek Płatak Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zawsze mi miło. Dziękuję
Wątpiciel Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2021 @Czarek Płatak Porusza do głębi. Dziękuję.
Czarek Płatak Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za czytanie i kilka słów komentarza. Pozdrawiam 1
Rekomendowane odpowiedzi