Ten utwór został doceniony przez użytkowników. duszka Opublikowano 6 Listopada 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) jesteś słońcem i glebą przyjmujesz i poisz mnie - ziarno co do ciebie przylgnęło rosnę zapuszczam korzenie i nie wiem czy kwiatem czy drzewem będę w twym raju . . Edytowane 7 Listopada 2020 przez duszka (wyświetl historię edycji) 8
duszka Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Ci i miłego wieczoru :) @joanna53 @Franek K @Joachim Burbank @Ewa Witek @Pan Ropuch Wszystkim Wam serdecznie dziękuję za czytanie i serca! :) :) :) :) :) 2
jazzkółka Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2020 @duszka Pięknie, mam tylko wątpliwości co do pierwszego wersu - napisałabym bez "słońca", bo dla mnie dalsza narracja nie jest jednak o słońcu, a tylko o "glebie" ("przyjmujesz, poisz", "zapuszczam korzenie") Ale może być też tak, że czegoś nie dostrzegam i się mylę. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2020 Witaj - ale całościowo wartościowy wierszyk. Pozd. uśmiechem. 1
duszka Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem Twoją argumentację, zwłaszcza, że pisząc też miałam tę myśl. Jednak słońce jest niezbędne do wzrostu, do życia i w pewnym sensie też "obejmuje" sobą i "poi" światłem, a ja z kolei w pewnym sensie zanurzam w świetle (prawdzie) korzenie... Rozważałam słowo "karmi", bo jest bardziej uniwersalne, ale pojenie, czyli "wlewanie" bardziej pasowało mi do tego, co czuję w tym wierszu. Dziekuje Ci za przemyślenia i pochwałę :) Pozdrawiam :) Pojęcie gleby samo w sobie jest "urodzajne", tak ja je rozumiem... W tym przypadku dodatkowy przymiotnik wydaje mi się zbędny, a ja unikam zbędnych słów, szczególnie przymiotników :) A co do "słońca", to wyjaśniłam moje podejście powyżej. Niemniej dziekuję Ci za poświęcona uwagę i propozycje. Pozdrawiam porannie :) Dziękuję Ci za tę pozytywna ocenę, - cieszy mnie :) Pozdrawiam słonecznie :)
Gość Radosław Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Tu jest to co trzeba a pod tym pod tym ... wiara.
duszka Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chyba jest tu wszystko, co wydaje mi się nierozłączne: wiara, nadzieja, miłość, prawda, pokój... I Tak, one "mieszkają" zawsze pod powierzchnią, czyli też w nas :) Dziękuję Ci za ten krótki, ale piękny impuls :) Pozdrawiam.
duszka Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Byłam świadoma tych dwóch znaczeń i oba dopuszczam w moim wierszu :) A przymiotnikow unikam, bo tak rozwinął sie mój styl, tzn. prawdopodobnie wolę sygnalizować i wyzwalać w czytelniku jego indywidualne wyobrażenia i skojarzenia, niż mu je konkretnie podawać... Sama też wolę czytać tego rodzaju teksty. Co oczywiście nie znaczy, że je tym wartościuję. Pozdrawiam. Tak :) Zagdzam się z Toba całą sobą :) Dziękuję Ci i miłego wieczoru!
duszka Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wystarczy propozycja, myśl do rozważenia, Jacku, nie musisz mnie przekonywać :) Dziekuję za miłe życzenia i odwzajemniam :)
jazzkółka Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 @duszka Rozumiem, choć nie pojmuję, jak mawiała moja Babcia. Ale nie muszę Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A dalej - za Jackiem. Pozdrawiam serdecznie
Bogdan Brzozka Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 Piękne i prawdziwe, pozdrawiam serdecznie. 1
duszka Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszy mnie Twoja ocena :) Dziekuję Ci i również pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi