Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 30 Października 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 30 Października 2020 Zabrakło złotych zmroków, zaledwie zaczątek, zimno zabiło zachód, zahukanej ziemi. Zabawa zapachami - zadumą zamienisz, złagodzi zamyśleniem, zatęchłe... zamiotę. Złakniony zając zmiata zaspanym zygzakiem, zachłanna zachowawczość, zatyka złowieszczo. Zanim zgiełk zimorodków, zrzędzeniem zawrzeszczy, zaborca zabłąkany zakola zadrapie. Zniczek zacznie Zaduszki, zanuci zaklęcie, zaganiacze zwyczajne... zielonożółty zlot. Zabłyszczą zachmurzenie, zadziwieniem znów zwać, zmęczone zniechęcenie, zamysły zadrzewcie. Zdrój zaszemrał zaciszem, zamknął zawór złością, zakwilił ziąb zmarzliną, zgorzkniale złorzeczy. Zwierzęce zabiegania, zmóc zaczyn zamieci, zaczekać z zatrwożeniem - zakrzepło złowrogo. Zwiń zorzę... zwróć zbożny zmierzch, zalistny zupełnie, zezłocony zanadto... zubożały zgoła. Zbudzisz zryw zawodzenia, zażyłość zawoła, zwalistym zawstydzeniem - zasklepię zranienie. "Zorza polarna łamie galaktyczne igły światła i trzaskają wokół kolorowe skry". - Mira Kuś. 11
Marek.zak1 Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2020 Dobry tekst no i to wszystko na "z", jak przystało w te dni, na ostatnią literę alfabetu. Pozdrawiam 2
joanna53 Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2020 świetny tekst mimo trudnej formy, miłego dnia:)
Sekret Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2020 "Zwiń zorzę" - przypadła mi ta fraza do gustu. Trudno mi się czytało, ale to kwestia chyba mojej wady wymowy, która prześladuje mnie także wtedy, gdy czytam tekst w myślach :)
[email protected] Opublikowano 30 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2020 @Marek.zak1 Marku typowy, klasyczny tautogram, "Z" ma 8,8 % wyrazów w słowniku a więc łatwo nie było. Trzymaj się zdrowo i maseczka na twarz. @joanna53 Asiu lubię trudne formy, bo jak się z czymś mierzyć to niech to będzie najtrudniejsze, a jak się pisze o zorzy zjawisku nadprzyrodzonym, to dodatkowy doping do pisania. Miłego dnia. @Sekret Masz rację tekst jest trudny, ale po wtórnym czytaniu, mam nadzieję wygładzisz strofy. Miłego dnia.
ais Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2020 @[email protected] Wspaniały tautogram! Wymagał dużego nakładu pracy. Chapeau bas!!! Pozdrawiam.
[email protected] Opublikowano 30 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2020 @ais Masz rację tautogramy nie potrafią być leniwe, trzeba trochę wysiłku intelektualnego żeby zabłysło światło, najgorsze w tautogramach jest to, aby nie zgubić sensu, odejść od słownikowego klepidła. Jeśli do tego dochodzi wiersz sylabotoniczny, poprzeczka od razu idzie w górę. Pozdrawiam pięknie. 1
Marek.zak1 Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiem, ale blisko Święta Zmarłych wybór "z" myślę że celowy. Pozdrawiam
[email protected] Opublikowano 30 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2020 @Marek.zak1 Marku nie da się ukryć, bo są i ptaszki zniczki ze swymi świetlistymi czuprynami i Zaduszki także, zawsze wyłapiesz wszystko co pachnie bieżącym czasem. Jesteś nieskazitelnie dokładnie wprzęgnięty w teraźniejszość. Trzymaj się mocno... kalendarza.
M_arianne Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2020 @[email protected] Aliteracja... na datę, z sensem. Po pierwszym czytaniu, jeszcze wrócę do treści. 1
[email protected] Opublikowano 1 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2020 @Marianna- Zapraszam nawet kilkakrotnie, też go czytam chyba piąty raz, ale Ci nie powiem co zauważyłem. Poszukaj sama. Nostalgicznych świąt Marianno i spokoju ducha.
Rekomendowane odpowiedzi