mikolenka_ Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) Byłeś jak Bogini, ponętny i dziki Byłeś mną, tą która mnie intryguje Byłeś nim, mężnym i skrytym Byłeś nimi I nikim. Lecz żadne z nich, nie wznieciło zorzy Żadne też, nie wzbudziło pożądania W sercu moim, nadal jesteś Nikim Jak wszystko wokół Jak ja sama. Powiedz mi, czy zgadłam.. Powiedz mi, czy jesteś.. Tą, którą byłam i będę? Nim? Tą, którą jestem ? Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez mikolenka_ (wyświetl historię edycji) 2
fregamo Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2020 @mikolenka_ bardzo fajna konstrukcja wypowiedzi, jedyne co mi nie bardzo gra to to pierwszy wers. Porównanie Byłeś - rodzaj męski... do Bogini - rodzaj żeński. Na pewno mężczyzna może być dziki ale czy ponętny na pewno? "W sercu moim, nadal jesteś Nikim Jak wszystko wokół Jak ja sama." W sumie to anioł lecz czy na pewno? Pozdrawiam
mikolenka_ Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) @fregamo Domyślam się, że ten wiersz jest ciężko zrozumieć. Opisałam bowiem swój sen. Tak to był On, nienazwany?..o ciele Bogini, i bardzo kusił. Był też mną i nim. Pozwolę główny sens jednak zachować dla siebie :) Co do Anioła..hmm.. w pewnym sensie nim jest również. Wiem, enigmatycznie. Pozdrawiam Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez mikolenka_ (wyświetl historię edycji)
huzarc Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Też tak miałem. Sny tak ciężkie od nadmiaru znaczeń i emocji, że słowom trudno było sprostać w wyartykułowaniu ich przenikliwości, która żądała być jednak wyrażona. Sny to jednak magiczna skarbnica poetyckich inspiracji.
mikolenka_ Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2020 @huzarc Właśnie to bogactwo doznań sennych, uświadomiło mnie w przekonaniu, że język ludzki jest zbyt ubogi by wyrazić pewne treści. Także ich symbolika jest sprawą zawiłą, musi obejść cenzora, którym jest nasz umysł. Podobnie mam z dźwiękiem i barwą. Pozdrawiam.
fregamo Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2020 @mikolenka_ nikt nie rozumie tak jak autor, ale bywa i tak że autor nie rozumie, lecz czy nie zadaniem poetów jest uchwycić to czego się nie da. Intrygujesz siebie Mikolenko_...? Życzę miłego dnia.
mikolenka_ Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) @fregamo Ja swój wiersz rozumiem doskonale, i sądzę że udało mi się uchwycić przekaz. Jednakże recepcja utworu jest zależna od doświadczeń czytelnika, czy jest kompatybilna z jego wnętrzem i przeżyciami. Ten wiersz zahacza o metafizyczne elementy o których mam pewną wiedzę, tym niemniej pewnym trudem jest zawrzeć świat „spoza” by był zrozumiany w tym, który znamy. Czy siebie intryguję?..owszem. Tak samo, jak świadoma jestem rzeczy, które mi we mnie przeszkadzają ;) również miłego dnia życzę. Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez mikolenka_ (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi