Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Franek K
Opublikowano

Pomysł na lamentyk dobry, ale tej końcówki nie rozumiem

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Naram-sin Ne bardzo wiem o co idzie (darowałem sobie odpowiedź) ale jak widzę aplauz pań. to nie wiem o czym one myślą?   Interpretacja dla dzieci:

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

w świecie flory                            Tulipan jest wysoki i normalnie nie schwyta stokrotki za nóżkę, ani też nie da stokrotce buziaka (targając wargi swoich ust o wargi usta stokrotki - nawet się nie śmiem domyślać, o których wargach myślą panie - facet zawsze myśli o tych co trzeba, więc rozumiem)  gdy jest troszkę zwiędnięty jest to możliwe. Tutaj tulipan chce być twardy wyprostowany więc nie będzie całował stokrotek                          Stokrotki są male ale bardzo bystre i zauważyły że tulipan jest przy kasie, ale wiedzą że jest gadułą i nudziarzem.                          Wierszyk dla dzieci taki trochę nudny i przegadany   Mam nadzieję, że wszystkie wątpliwości rozwiane Pozdrawiam
    • poezję schroniłam w sercu wracam do niej jak do domu proza mnie nieraz zawiodła a wiersz niejeden mi pomógł
    • @Naram-sin tak śmierć bliskiej mi osoby wywołała u mnie różne stany które uwidoczniły się w moich wierszach nawet niektóre mnie samego zdziwiły    @Marek.zak1 dziękuję Marku jak zwykle mistrz stanął na wysokości zadania 
    • @Naram-sin takiemu pracusiowi jak ty, może nie umknąć :)
    • Czy to ma być wiersz wolny, biały, czy rymowany?   Nieporadnie radzisz sobie z tworzywem, jakim jest język (dotyczy też poprzedniego wiersza). Większość strof to proste wyliczenia, a dla upoetyzowania (sztucznego) wrzucasz tu i ówdzie przypadkowe i zazwyczaj kiepskie rymy gramatyczne (wyczuwalny-niewidzialny,np.) albo inwersje. Obrazy, sformułowania - pozostają nieoryginalne, powierzchowne, schematyczne. A przecież w dobrym wierszu chodzi o to, żeby odkrywać jakąś terra intacta  za pomocą  języka, a nie powtarzać truizmy i powielać przestarzałą, wyeksploatowaną już do imentu estetykę (muśnięcie wiatru, ciche tchnienie, ciepło dłoni, rytm ciał, itd,). Ciche tchnienie i cicha cisza - to znowu dwa grzyby w barszczu.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...