Maria_M Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2020 Przełom czerwca i lipca, świat cuchnie dżdżystą wilgocią, chmury brzemienne żywiołem, wloką się ku zachodowi, na roztrzęsionych mokradłach diabliska stopy moczą, spośród trylionów kropel nie sposób słońca wyłowić. Stoję w środku cyklonu, dzień za dniem gnuśnie przepływa, poskręcanymi wirami szeleszczą meandry rzeczne, woda pieni się, chłoszcze, kipi, bryzga jak ślina w paszczy trzeszczącej jaszczury, jej myśli są niebezpieczne. Wiatr językami lawy wypuszcza zimne strumienie, a one jak ręce trupa jadem częstują drzewa, gąbczaste aerenchymy trucizną wnikają w zieleń, wśród rozbryzganej przestrzeni licho żałośnie śpiewa. Miało być lato słoneczne, upalne, urodzaj słodki, kosze pachnących czereśni, wiśni, malin, truskawek niosły posłanki Demeter, ale zbłądziły idiotki, zamiast dorodnych owoców, przyniosły zbutwiałe, łzawe. Cmentarne plastiki gniją na wysypiskach śmieci, wszystko co się zużyło, śmiercią wnika w przestworza, złożony z pierwiastków ziemi, także z czasem uleci i tylko woda z nieba, jak zawsze, popłynie do morza. 5
[email protected] Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2020 @Maria_M Bardzo metaforyczny wiersz Mario, widzę to samo u siebie na wsi, zakochana jesteś w naturze, podobnie jak ja. Kocham ją, bo tylko ona nam została, w miarę nienaruszona, chociaż czasami się na nas gniewa, czego dałaś obraz w Swoim wierszu. Pozdrawiam i życzę Wspaniałej wakacyjnej pogody.
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2020 Bardzo mi się Pani wiersz podoba Zabieram do ulubionych☺
Maria_M Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2020 @Gosława Dziękuję. Pozdrawiam:) @[email protected] Ostatnio pogniewała się na dobre, ciągłe deszcze, deszcze i deszcze, ale miejmy nadzieję, że nic nie trwa wiecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam:)
jan_komułzykant Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2020 Gniją truskawki tuż po zebraniu A Ty na zebraniu nie byłaś Maniu ;) Świetne!!! Witaj we wszechwilgoci Mario :D
MIROSŁAW C. Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2020 @Maria_M Świetny - dziękuję.
Sylwester_Lasota Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2020 O! Normalnie Cię nie poznaję! :) Jakoś tak bardzo romantycznie... aż za bardzo... no, powiedzmy na granicy. Żartuję oczywiście. Jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam :)
Maria_M Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2020 @jan_komułzykant A co, było tu jakieś zebranie beze mnie? Co ustaliliście? Witaj, miło Cię spotkać i oczywiście dziękuję:)) @MIROSŁAW C. Pozdrawiam Mirosława C :) @Sylwester_Lasota Dobrze, że mnie jeszcze pamiętasz:) Rzadko tu teraz bywam, ale bardzo mi miło Ciebie spotkać Sylwestrze. To taka próba w trupistycznym stylu. Dziękuję i zasyłam pozdrowienia:) @beta_b Dziękuję Beta:)) pozdrawiam.
Gość Franek K Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2020 Skąd te aerenchymy? Aż musiałem sprawdzić co to takiego ;)
Maria_M Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2020 @Franek K Jak sprawdziłeś, to już wiesz. Żeby nadać turpizmowi jeszcze głębszego znaczenia. Dziękuję i Pozdrawiam:))
Gość Franek K Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2020 @Maria_M Ja bym zmienił tytuł na Macondo :)
Maria_M Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2020 @Franek K Świetny pomysł, tylko nie wiem czy tak można? Czy ktoś mi nie zarzuci. Jak myślisz?
Gość Franek K Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2020 @Maria_M Nie mam pojęcia. Ale Twój tekst tak mi się właśnie kojarzy.
iwonaroma Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zbłądziły idiotki Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Lekkie pisanie, bogata wyobraźnia
Maria_M Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2020 @Franek K pomyślę :) @iwonaroma Miło Cię znowu spotkać Iwonko:) dziękuję i pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi