Iwka Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Płaczesz Ty i płaczę ja Płacze Ziemia Płacze świat Zobacz czego było trzeba żebyś dojrzał kolor nieba Żebyś poznał zachód słońca "o! A tutaj trawa rosła" Tego chyba było trzeba żebyś wtulił się w ramiona brata i powiedział słowo "tata" W domu spędził więcej chwil Żebyś w końcu...żył Czy tego nam było trzeba? Nie wiesz Ty i nie wiem ja nie wie ona to wie świat Zatrzymali nas w tym pędzie Wyłączyli nam napięcie Ruch wstrzymany, świat uspany... A my... My słaniamy się po kątach, ucząc się jak nowy świat wygląda Nie ten świat od Herlinga, ale nasz, XXI wieczny- jeszcze bardziej niebezpieczny Z kłody zawsze buduj schody Dbaj o siebie i o bliskich Bo ten nowy świat ma być tego wart Bo ten nowy świat ma pokazać w czym jest sens Bo ten nowy świat niesie przekaz Bądź człowiekiem dla człowieka
Iwka Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2020 @Kot To hasło sparafrazowane, które pojawiło się w jednej z książek Remigiusza Mroza. Określenie "płacze Ziemia" jest metaforą, która oznacza płacz ze szczęścia. Natomiast pozostałe zestawienia z wyrazem "płacze" odnoszą się do łez z rozpaczy, lęku i smutku. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi