Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Historia edycji

Należy zauważyć, że wersje starsze niż 60 dni są czyszczone i nie będą tu wyświetlane

Nie ma edycji historii do wyświetlenia lub ten wpis był edytowany przez moderatora.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Migrena  transcendencja ludzka, czy można wyjść poza swoje własne ja, gdzie jest granica, gdzie to się zatraca.   Ciekawy wiersz filozoficzny i z pola mistyki (ciekawy zapis- tak jakby miał jeszcze trwać)      które byłoby tylko moje i nie pamiętam nie pamiętam              nie czy kiedykolwiek byłem              był                      by                              ł   Swoje jedyne słowo ciągnął, jak gdyby szukając innych. Nie był to człowiek, który nie pamięta, lub nie chce odpowiadać: był to człowiek mówiący swoją prawdę. (J. Conrad)
    • @Migrena

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Pana poglądy są tak od moich odmienne, ale jakby nie powiedzieć scalały Polaków niezmiennie. Trzy zabory o trzech różnych tożsamościach. Józef Piłsudski rządził a Pan panie Romanie Dmowski umeblował myślenie rodaków na lata. Dzisiejszy spór polityczny ma korzenie w międzywojniu. Ojcowie naszej niepodległości- potrafiliście wznieść się ponad osobiste urazy, gdy pojawiła się szansa powrotu Polski na mapy Europy. Antoni Dołęgo- nie zapytam dlaczego, ukrywałeś się najdłużej po wojnie w partyzantce. Emilio Marcelino Malessa. Pani historia jest wręcz szekspirowska. Heroizm i odwaga i ogrom sił. Nie zapytam dlaczego. "* Wolności! której dobra nie docieka. Cecho dusz wielkich! ozdobo człowieka. Tyś tarczą twoich Polaków od wieka..(..)" Ojczyzno moja. Ty, co wiarą i orężem w ramionach, z miłości się wzięła biało- czerwona.         *Ignacy Krasicki
    • @Migrena   dziękuję za pochylenie się nad moim wierszem...   i tak poważne podejście do jego treści    w zamierzeniu miało być mniej dramatyzmu, a więcej filozofii   miał być lżejszy   ale to co piszesz, jest ciekawe i wnikliwe!     bo są takie tematy,przecież  zawsze są ...   tak - to jest drugie dno!
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...