Lahaj Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 (edytowane) my naród okulbaczonych ideą chłopów pańszczyźnianych my naród wypełnionych tanią wóda i piwskiem dzbanów my naród 500+ z łona rozpłodowych matek z osiek kwadratów i zaszczanych klatek my naród z bolkiem i lolkiem matką boską i kurwą w mordzie my naród wiadrogłowych nauczycieli i dojebanego na kolanach fejmu my naród ludzkich panów alimenciarzy z długami kurew z pieskami my naród samotnych matek sponsorów na kredyt atencjuszy z mięsa powstańców wypalanych koksem menedżerów patointeligentów docentów i patostreamerów my naród romantyków syfilityków lekarzy łapówkarzy dzieciobójców celebrytów księży pedofilów zoofilów ułanów gamerów hejterów kiboli impotentów z matek polek poległych pod smoleńskiem bohaterów Edytowane 20 Grudnia 2019 przez Lahaj (wyświetl historię edycji) 2
Marek.zak1 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 Mocne, ale...przeleciałem wszystkie opisane przypadki. Do żadnego nie pasuję. Jak u Ciebie?
Lahaj Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 (edytowane) @Marek.zak1 nie utożsamiam się z ideą narodową. Nie modnie ale trudno, pare wersów by pasowało do mnie ale czy musi? Edytowane 20 Grudnia 2019 przez Lahaj (wyświetl historię edycji)
Paweł Artomiuk Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 Myślałem, że zakończysz tę wyliczankę jakąś krótką, mocną puentą. Tego mi tu zabrakło. 2
Lahaj Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 @light wyprztykalem się :( w wyliczaniu
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 (edytowane) Ja niestety za lightem podobne cechy można przypisać większości narodów niestety. Przydała by się jakaś puenta klamra mocna teza bez układania się żebym mógł tak jak w psach pasikowskiego usiąść z podmiotem przy flaszce i wypić za białych i czerwonych ;) Edytowane 20 Grudnia 2019 przez eM_Ka (wyświetl historię edycji)
Gość Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 @Lahaj do pewnego momentu jestem z Tobą. Potem jako zdrajczyni zasilam beztroskie grono Irlandczyków. Jedno jest pewne Lahaj wam wyliczy, on kuma życie jak mało kto. Z przyjemnością przeczytałam i dużo się dowiedziałam. Pozdrawiam
Lach Pustelnik Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 @Lahaj ..... Wjazd Biskupa Figlarz – narrator: Wszyscy przyszli parafianie Na biskupa powitanie! Wielkie było podniecenie Modlitewne poruszenie! Śpiewy niosły się szeroko Jak sięgało ludzkie oko! Baby w rękawy szlochały Łzy chustami ocierały Przy tym, płacząc, także wyły Pod niebiosa zawodziły Piękne, powitalne tony Które słyszały z ambony. W karecie biskup przybywa Zdaje się, że z niebios spływa Cztery konie zaprzężone! Grzywy pięknie przystrzyżone Wszystko w złocie! Oczy mami! Pobłyskuje kolorami Naprzeciw biskupa siedzi Wójt. Po świętej jest spowiedzi! I komendant posterunku Zasłużony dla ratunku Wielebnego, gdy pijany Wjechał w chłopa. I tak mamy Wyjaśnienie faktu tego Że naprzeciw wielebnego On, tak nisko postawiony W karocy był posadzony! Zatrzymuje się kareta Stoi w żarze, a lud czeka, Upał leje się od rana - Czekają na gest plebana. Temu pot już z czoła spływa Do woźnicy się odzywa: - Zatnij po piździe ogiera Bo upał mi zbyt doskwiera Niech się towarzystwo rusza Coś za wolna jest ta tłuszcza! Lubię, kiedy lud się stara I przede mną zapierdala! Biskup: pogoń że im trochę kota Niechaj pomknie ta hołota Niechaj pozna kto tu władza Niech Duch Święty ich rozsadza! Nawet starzy niechaj gnają Jeśli Boga w sercach mają! Ruszają pierwsi klerycy Każdy na probostwo liczy, Kuszą swymi dupeczkami Każdy chce biskupa zmamić! Tuż za nimi zakonnice Zdrowe, młode, krasnolice, Od rana są rozmodlone Dłonie na piersiach złożone Kiece na nich powiewają, Choć z upału się sklejają. Wzdłuż karocy brać myśliwska W kapeluszach, broń ich błyska Biskupowi podśpiewują Bowiem w kniejach z nim kłusują. Przed karocą biegną dzieci Potem chłopcy, jak atleci! Tuż za nimi policjanci Oficery! Aplikanci! Zadyszani. Bo nie ćwiczą Się w bieganiu, ale liczą! Liczą ile zarabiają, Ile z tego teraz mają, Jak wyszli na dobrej zmianie Której od lat służą karnie. Następnie strażacy gnają I sztandarem powiewają Choć się w rytmie pogubili Bowiem przed mszą się opili! Dalej sadzą naczelnicy Sądów. Działów. I leśnicy Którzy lasów doglądają A jak trzeba – wycinają W pień te lasy, puszcze, knieje Za to dobrze im się dzieje! Biegną też nauczyciele Choć ich mało. Bo niewiele Dobra zmiana im przyniosła. Może kadra nie dorosła? Do zmian szybkich, postępowych A szczególnie – ideowych? Może tylko katecheci Tam tak gnają? Którzy dzieci Uczą jak rodzą dziewice Jak latają gołębice? Już nikt tego nie policzy Bo i tak to się nie liczy. W końcu nasza dobra zmiana, Uczyniła z chama pana I panisko już nie płacze By bez pracy mieć kołacze. Tak czy owak, długa wstęga Przed karocą się rozciąga Wszyscy płatki kwiatów sypią Czy radośni? Przecież łypią Na boki oczami wkoło Czy ich nie nagrywa Bolo? Stańczyk : - Bolo to ministrant były! Figlarz : - Osłania karocy tyły! Ze stolicy tu przysłany Przez Wodza został wybrany Do pełnienia obowiązków Przy pomnikach. Więc z nawiązką Nie chce zawieść Naczelnika! Stańczyk: - Za karocą się przemyka Mając na wszystko baczenie Figlarz – narrator: - Nagrywa to wydarzenie. Kiedyś jeździł kolejami I rozrabiał z kolegami Kradli buty… Stańczyk, kiwając głową: - Sprzedawali… Nieźle na tym zarabiali. Stańczyk: - Teraz na salonach bawi Prezydent go ułaskawił Czym zadziwił wszystkie sądy Wszystkich sędziów praworządnych I prawników, i ławników I sądowych urzędników Dla nich: Łamał konstytucję A dla innych: prostytucję! Figlarz - narrator - Po tym krótkim wprowadzeniu I rzeczy wytłumaczeniu Chyba jasne jest i prawe I, być może, że ciekawe Iż nie wadzi tu nikomu Sojusz ołtarza i tronu. 2
Marek.zak1 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 @Lach Pustelnik Świetne. Pozdro.
Lach Pustelnik Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 @Marek.zak1 Dzięk:) Cenię bardzo Twoje uznanie:)
Lahaj Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 @eM_Ka zacząłem od wysokiego c wiec później trudno było podnieść się o oktawę przyspieszylem końcówkę nawiązałem do współczesnej traumy narodowej i tyle. Nie wiem jak mógłbym to inaczej rozwiązać - poddaje się :-) pozdrawiam @calluna czy to prawda? To wiersz nie reportaż :-) dziękuje za miłe słowa i pozdrawiam z polski kraju nad wisłą :-)
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 @Lahaj Trochę wyliczankwo, co zawsze rodzi pytanie o wybór i moment zakończenia, ale w sumie fajne i mocne. 1
Lahaj Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) @łucja z cheba dziękuje :-) tak jak pisałem nie mam pomysłu żeby zakończyć inaczej gdyż za ostro zacząłem jak słusznie zauważyłaś w biegach dlugodystansowych udział biorę a tu taki błąd;-) co do programu 500+ jako autor nie jestem jego krytykiem bardziej intencje tych którzy go wymyślili i wprowadzali mi nie odpowiadają tutaj można wiele napisać ale jeśli chodzi o przyszły naród polski na pewno o dzieciach dzisiaj urodzonych będzie się mówiło pokolenie 500+ w tym sensie napisałem myśl w tym wersie Edytowane 18 Maja 2020 przez Lahaj (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi