iwonaroma Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) "Woda spływa ku temu, co wilgotne; ogień skłania się ku temu, co wysuszone" Richard Wilhelm fr.interp. I-Cingu Heksagram I "Twórczość" Ekscytują cię sprzeczności. Siwy dym, neony, wiatr. Wkładasz ręce do kieszeni, gwiżdżesz, patrzysz, idziesz. Nudzi cię niebo. Lgniesz do ognia (światło! ciepło!) ale gdy płoniesz - płaczesz, modlisz się o deszcz. I znów jest dobrze, do czasu otchłani. Nudzi cię niebo. Nudzi cię niebo? Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji) 2
Magdalena Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Nie, nie nudzi mnie niebo na szczęście ziemi dotykam tylko stopami i rzadko na dłużej za to głowa raczej systematycznie huśta niebo pozdrawiam 1
iwonaroma Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Magdaleno :) niech huśta zatem dalej łagodnie :) odzdrawiam
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Witaj - z tego co wiem niebo nie musi nudzić - no ale skąd ja mogę wiedzieć gdzie prawda. Spokojnej nocy życzę
WarszawiAnka Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) Odnośnie cytatu: Woda spływa ku wilgoci, woda w wodzie tonie; jednak to, co nasycone, więcej już nie wchłonie. Wiersz bardzo metafizyczny w wymowie. Zestawienie nieba i nudy to wręcz zderzenie. Zamieniłabym jednak słowo "rajcuje" na coś poważniejszego. Usunęłabym również znak zapytania z końca wiersza i powtórzyła stwierdzenie. Pozdrawiam :) Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez WarszawiAnka (wyświetl historię edycji)
iwonaroma Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ładne nawiązanie do cytatu :) Faktycznie, "rajcują" wymienię, może na "ekscytują"? Wprawdzie wydłuża wers, ale chyba lepiej. Co do usunięcia pytajnika, to usunę, a potem znów zapytam :) . Kto przeszedł ogień i wydobył się z otchłani tak bardzo kardynalnie nie stwierdza o nudności nieba :). Pozdrowienia i dziękuję dzięki Waldemarze :) dobrego dnia
WarszawiAnka Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. OK :)
iwonaroma Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)
Rekomendowane odpowiedzi