Wojciech Bieluń -Targosz Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2019 żyłem w książkach udawana postać kopiowałem ogół zawsze w pełni kamień węgielny wokół niczego był tożsamością każde kłamstwo długiem wobec prawdy widziałem wyraźniej piękno możliwości uwieczniałem przepych natury wiedząc że świat mój jest odrobiną kurzu w większym którego nie można określić 1
duszka Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2019 Nawet jesli jest to tylko odrobina kurzu naszego świata, która jest zgodna z tym "większym" z tą "pełnią prawdy", to jednak jest ważna, bo łączy nas z nim, pozwala przez siebie, w tym jednym punkcie, przeżyć jedność z nim. Takie doświadczenie może być drogowskazem... Zastanawia mnie tylko, dlaczego wiersz jest w czasie przeszłym, przecież życie podmiotu lirycznego, wyrażającego się w nim, nadal trwa.., a może teraz jest zupełnie inne..? Piekny, przejrzysty wiersz, i pomimo, że odbieram go jako pewnego rodzaju rachunek sumienia czy rozliczenie z samym sobą, czuję nim miłość do świata. Pozdrawiam :)
Wojciech Bieluń -Targosz Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2019 dziękuję za piękny komentarz. Rzeczywiście, ten wiersz jest kolejnym rozliczeniem czasu w którym jestem zawieszony. W czasie teraźniejszym, zastanawiam się, ale chyba nie, nie byłby tak wyrazisty. Pozdrawiam 1
Wojciech Bieluń -Targosz Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2019 dziękuję za głos.
Rekomendowane odpowiedzi